Следва

Поразени от любов в последната колекция на Zimmermann

Миналото: историята на Oblique десена, емблемата на Dior

Половин век след създаването си, Oblique (б.пр. наклонен, скосен, полегат) десенът на Диор отново е навсякъде

All fashion преди 3 години

Създаден през 1967 г. от Марк Боан, Oblique десенът на Dior се превръща в синоним на приемственост и ноу-хау. Повторно интерпретиран през актуалния сезон от Мария Грация Кюри, той остава все така търсен, предпочитан и емблема, с която жени по цял свят горещо желаят да се асоциират.

Историята на Oblique десена
За 52-годишното си съществуване, Oblique на Dior (носещ името на сътворената от Мосю Диор колекция Есен/Зима 1951) се утвърждава като един от подписите на френската къща. Създаден през 1967 г. от Марк Боан, (творчески директор на къщата от 1961 до 1989 г.), този принт е разкрит пред широката публика едва през пролетта на 1969 г., когато се появява за първи път върху една от чантите в кутюр колекция.


Диор Пролет/Лято 1969

През 1971 г. Oblique украсява по-голямата част от колекцията Canvas на модната къща, а през септември 1974 г. е използван като десен за настилката на пода и стъпалата, водещи към бутика Dior Monsieur.


Презентация в Ню Йорк, 1972 г.


Бутикът DIor Monsieur през септември 1974 г.

През 2000 г. моделът Oblique покорява уличната мода
В началото на новия век Джон Галиано (начело на Dior в периода 1996-2011) лансира нов прочит на митичния отпечатък, този път в стрийт модата, където десенът бързо се налага като тенденция. В кампанията Есен/Зима 2004, заснета от Ник Найт изгрява звездата на Жизел Бюндхен с чантата Oblique. Супермоделът носи бикини, пихенка и чанта, подпирайки сноуборд с логото на Dior с жълти и зелени шарки. 15 години по-късно, емблематичната колекция все още е на почит в гардеробите на топмодели като Бела Хадид, Кендал Дженър и дори легендата Хелена Кристенсен.


Dior Есен/Зима 2001

За Пролет/Лято 2018 Мария Грация Кюри, настоящият творчески директор на къщата, търси вдъхновение из архивите на бранда. Резултатът от пътуването й във времето се проявява пор формата на множеството аксесоари, върху които е разпръсната прословутата щампа - от митичната Saddle Bag до легендарната торба Book Tote и дори върху чифт кецове. От съвсем скоро пък, припомняме ТУК, и върху цялата лимитирата серия, плод на колаборацията на Диор и Веспа, която ще бъде налична в избрани бутици от догодина.

Винаги в пълно съответствие с традициите на модната къща
За да гарантира, че е Oblique остава завинаги записано в ДНК-то на Диор, модната къща увековечава наследството си, отпечатвайки десена върху моделите си и до ден днешен. Същевременно хвърля мост и към стрийт модата, прегърнала този принт още в началото на новия век (перфектен пример е Риана, облечена от глава до пети в емблематичния принт).

След точно 52 години от съществуването си, едно е сигурно: бъдещето на Oblique десена тепърва ще се пише!

More All fashion