Следва

Аквамарин бижуто на IQOS

Еволюция на вечността: CHANEL жакетът

Remember, remember the CHANEL jacket...

All fashion преди 3 години

В един идеален случай, най-добрите дизайни са не просто отлично разпознаваеми, нещо повече - видът им мигновено предизвиква емоция у всекиго, който се докосне до тях. Без значение дали говорим за някоя от зрелищните сгради на Франк Гери, ускоряващите пулса форми на Ferrari, или смартфона, на който вероятно четете този текст - всеки от тях може да бъде моментално разпознат, без особено усилие и дори със затворени очи. В модата проектирането на толкова запомнящ се дизайн, способен да надживее създателя си, е подвиг, към който мнозина се стремят, но малцина някога постигат. Такъв е случаят с жакета на CHANEL.

Водена от желанието да освободи жените от ограниченията на шивашките канони по онова време (в това число и носенето на корсет), легендарната Габриел Шанел си поставя за цел да облича жените "в костюми, които ги карат да се чувстват комфортно", но същевременно, по нейните думи, "да не ги лишават от женствеността". Идея, която може би днес изглежда простичко, но преди 100 години поставя началата на същинска модна революция. Тази убеденост кара Коко Шанел да създаде първите си костюми от туид, разкроени панталони, но преди всичко емблематичния жакет CHANEL.


Mademoiselle Coco, увековечена в нов роман


В средата на 20-те години Габриел 'Коко' Шанел въвежда туида в дамското облекло, признавайки, че често "взема назаем" дрехите на своя любовник, херцога на Уестминстър, защото се чувства привлечена от лекотата и комфорта, с които обгръщат женското тяло. Това вдъхновява Габриел да посегне към туида - материята, която по онова време се използва само в мъжко облекло, скоро става неин своеобразен подпис. Макар днес да ни се струват семпли и сдържани, през 1925 г. първите костюми от туид на Коко поставят основите на онова, което днес припознаваме като сакото CHANEL.


Актрисата Ина Клеър в костюм CHANEL, 1924

В следващите години французойката усъвършенства своите туидени творения, измествайки фабриките си от Шотландия във Франция и комбинирайки го с коприна и вълна, за да създаде по-лека и изискана материя.


1950 г.

При повторното отваряне на модната къща през 1954 г. след Втората световна война, се възцарява т.нар. new look силует на Кристиан Диор. Обществото го приема с насмешка, тъй като контрастира ярко с бунтарските модели, извели преди 30 години Шанел на върха именно заради смелостта и желанието да освободи жените от ограниченията на корсета. Всъщност, за "възраждането" на CHANEL виновни стават американките, които издигат в култ символните за жените и женската освободеност костюми и сака.


Коко Шанел в собствен дизайн, 1931 г.


Уроците на любовта: Коко Шанел, която мечтае да се омъжи и да има семейство, но остава сама...


Саката й са прави и структурирани, почти четвъртити и лишени от всякакви чупки и тегели, с един шев надолу по централната част на гърба; ръкавът - силно изрязан и поставен високо на рамото, за да увеличи комфорта на движение. Подплатата повтаря дословно същата конструкция, защото, както би казала самата Шанел, "вътрешността трябва да повтаря външността". Що се отнася до декорацията, дизайнът с четири джоба често включва дантела по маншета, копчета, наподобяващи изкусни бижута (често огледална иконография на CHANEL, лъвска глава, камелия, житен клас или двойно C) и декоративна верижка по ръба на всяко сако, за да гарантира перфектната линия на силуета.

Но как тези елементи, които правят сакото CHANEL толкова революционно, успяват да го превърнат в безвременен обект на желание? Да приветстваме Карл Лагерфелд...


Кристен Стюарт в кампания на Лагерфелд за Chanel; още емблематични кампании разглеждаме в галерияте горе

През 1983 г., десетина години след кончината на Коко, Карл Лагерфелд застава начело на модната къща и затвърждава иконичния статус на жакета. Лагерфелд стъпва върху наложените от Габриел елементи и посвещава следващите 35 години в непрекъснато интерпретиране, като придава на модела допълнителна елегантност и закачливост, запазвайки съвременния дух, с който е създадено. Кайзера го трансформира, заигравайки се с пропорции и обем; изрязвайки дължината или отпускайки раменете. Лагерфелд пренася жакета в XXI век с иновации при материалите и тъканите; въвеждайки кожа и металически отблясъци, пайети и пера, деним и гума в своите версии на класическото сако! Безграничното му въображение превръща творението на Шанел в световен феномен, обект на желание, вечна вещ.


Виктория Бекъм


"Тялото ви трябва да бъде безупречно...": Карл Лагерфелд кaза


След смъртта на Лагерфелд през 2019 г., творческата отговорност за марката поема дясната му ръка през всички тези години - Виржини Виар, която работи с CHANEL в различни периоди от 1987 г. насам. В броените сезони от назначаването си Виар продължава да обогатява и интерпретира стилистичния речник, наложен от Габриел Шанел и продължен от Лагерфелд. Виржини вписва своите версии на жакетите CHANEL - с нови пропорции на съвременната женственост; с поглед към това, което нежният пол иска днес, без да жертва основополагащите принципи на свобода, движение и най-важното - вечен стил.

В днешния свят на бърза мода и непрекъснато променящи се тенденции, жакетът CHANEL остава неизменна константа. Утвърдена класика на над 60 години - харизмата му продължава да вълнува, съблазнява жените, които искат да са в крак със своето време и все пак да бъдат извън всяка условност. Коя друга дреха би могла да завладее духа на съвремието по същия начин? Както самата безсмъртна Шанел би казала: "Облечете се екстравагантно и ще запомнят роклята; облечете се безупречно и ще запомнят жената."


Каролин де Мегре


Fashion Starter: Каролин де Мегре, the ultimate Chanel girl



София Копола 


Сара Джесика Паркър


Маги Роджърс


 Кийра Найтли


Тилда Суинтън


Алекса Чънг


Деми Мур


Даян Крюгер


Приянка Чопра


Сиена Милър


Суки Уотърхаус


Флорънс Уелч


Али МакГроу


Мариса Томей


Кейти Холмс


Кристен Стюарт


Маргарет Куали


Марго Роби


Пенелопе Крус

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.