Следва

Месечен ХОРОСКОП - Юли 2020

Facebook стартира нова кампания за борба с фалшивите новини

Инициативата, която ще се проведе през юли, цели да мотивира потребителите да поставят под въпрос и проверяват нещата, които четат онлайн

All About Life преди 3 години

Facebook стартира нова кампания, която цели да помогне на хората да забелязват по-лесно фалшивите новини онлайн и да поставят под въпрос това, което четат в интернет. Компанията иска да осигури на потребителите необходимите инструменти, за да взимат информирани решения за информацията, която откриват онлайн. Затова през следващите няколко седмици новата инициатива ще бъде реализирана в редица държави от региона на Европа, Близкия изток и Африка с идеята да образова хората по темата.

След консултации с партньорите на Facebook, отговарящи за проверката на фактите, компанията създаде „Три въпроса, които да помогнат за справяне с фалшивите новини”, които ще циркулират в социалната мрежа чрез серия от креативни реклами и ще водят директно до създадения за целта уебсайт на кампанията. Визиите ще предизвикат потребителите да тестват информацията, която виждат онлайн, като си зададат три въпроса:

• Кой е първоизточникът? Ако не е посочен такъв, потърсете го.
• Какво липсва? Прочетете цялата история, не само заглавието.
• Как ви кара да се чувствате? Хората, които създават фалшиви новини, се опитват да ви манипулират.

Първоначално кампанията ще бъде представена на потребителите в ЕС, във Великобритания, както и в страните от Близкия изток, Африка и Турция. За да оцени ефективността на инициативата в оказването на помощ на хората да преценят на коя информация да се доверят, Facebook ще организира последващи проучвания с цел да разбере какво са научили потребители. Тази информация ще помогне на компанията да създаде още кампании за медийна грамотност в бъдеще.

Дезинформацията или „фалшивите новини“, които стават все по-популярни, са важна тема от години. Сега повече от всякога Facebook работи в посока да свърже хората с точните източници и да показва по-малко неверни сведения – особено такива, свързани с COVID-19. Компанията инвестира значителни средства в това да премахва акаунти и съдържание, които нарушават Стандартите на общността и политиките за рекламиране на социалната мрежа. Целта е да се намали разпространението на фалшиви новини и да се информират потребителите като им се представи повече контекст около публикациите, които виждат, за да решат сами какво да четат, на какво да вярват и какво да споделят.

Новата кампания идва точно след актуализацията на известяването за контекста (context notification update), обявено през изминалата седмица, което сигнализира на потребителите, когато новинарската статия, която искат да споделят, е по-стара от 90 дни. Обновления като това гарантират, че хората имат достатъчно информация, за да вземат решение какво да споделят с другите във Facebook.

По време на пандемията COVID-19, а и след това, Facebook ще продължи да работи с експерти от индустрията и потребители на платформата, за да гарантира, че справянето с невярната информция е ефективно и че хората разполагат с необходимите ресурси, за да разграничават и поставят под въпрос съдържанието, което виждат онлайн.

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.