5 мита за кастрацията при котките

5 мита за кастрацията при котките

Информационната кампания, подета от PURINA® PRO PLAN® тази пролет, цели да развенчае всички митове около процедурата

Знаете ли, че кастрацията се смята за една от най-сигурните превенции на редица заболявания и със сигурност удължава живота на котката? Вероятно ако гледате скептично на това твърдение, то сте попадали на баснословни твърдения като "Кастрацията променя природата на котето!", "Кастрацията е проява на жестокост" и пр. Е, днес ще поговорим за всички тези нагласи.

Но преди това, малко интересна информация, която може и да сте пропуснали - едва 24% от котките у нас са кастрирани, а 60% от стопаните на некастрирани котки посочват процедурата като ненужна в проучване за нагласите на собствениците на котки спрямо кастрацията. Повече любопитни статистически данни припомняме ТУК.

Ето какво научихме още:

МИТ #1: Кастрацията е проява на жестокост
Знаете ли, че котката, гледана в домашни условия, може да се разгонва целогодишно заради изкуствената светлина в дома? Специалистите посочват, че ако я оставим да се разгонва постоянно или пък контролираме този процес цял живот с медикаменти, то това е по-скоро нехуманно и може да доведе до медицински проблем! Често по време на разгонването котката се чувства тревожна, самотна и отказва да се храни с дни, което води и до загуба на тегло. Гледаните навън котки се разгонват няколко пъти годишно – при чести полови контакти и забременяване рискът от туморни заболявания, както и от нежелано поколение предизвикват по-голям риск за животното.

МИТ #2: Котката трябва да роди поне веднъж или да се е разгонила един-два пъти, преди да се кастрира
Няма такава закономерност, дори специалистите препоръчват, ако котката не се използва за размножаване, да се кастрира още преди първото разгонване (около 6-ия месец), а при мъжките - около годината.

МИТ #3: Не трябва да нарушаваме природата на котето
Котките се разгонват няколко пъти в сезон, което означава, че дори на възраст от 6 месеца могат да имат вече малки, които, ако не са желани, често биват изоставени или стават жертва на инциденти на улицата. Този процес се повтаря многократно, което прави намесата в природата на животното по-безопасния избор в дългосрочен план.

МИТ #4: Кастрацията е рискова операция

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.