Следобедът на годината: август, музика, Правец

Следобедът на годината: август, музика, Правец

Лятна утопия...

В една доста сладникава тийнейджъркса книжка авторката пише, че "всичко добро, всичко магично се случва между юни и август". Не че имаме любимец, но сме готови да поспорим. И отново, не че имаме любимец, но намираме "Август - следобедът на годината" на Георги Господинов за гениална мисъл.

С оглед на ситуацията, в която се намираме, вече едва дочакваме този дълъг едномесечен следобед, за да помечтаем, да попътуваме, да презаредим качествено. И тъкмо когато си мислехме, че този Август не може да стане по-хубав, следобедът ни, така да се каже, направо надмина всички очаквания.

Наясно сме, че ни делят цели 24 дни, но нямаме търпение да споделим лятната утопия, която ни очаква през Август в RIU Pravets Golf & SPA Resort.

XVI-тото издание на Моцартовите празници в Правец ще зарадва публиката с подбрани шедьоври от световната и българската класика и с цели 6 премиерни заглавия, повечето създадени специално за фестивала.

Артистичният директор на културното събитие проф. Борислава Танева си поставя за цел да превърне Правец в притегателен център за музикална култура, който предоставя поле за изява на млади български артисти и състави и стимулира творците да създават нови произведения:

"За мен "Моцарт" е висш цивилизационен символ на безспирната енергия, на бликащата инвенция, на вечната младост, на насладата и разнообразието на живота. Творчеството му е носител на новото, позитивното и светлото в изкуството. Да, Моцарт обединява всички тези непреходни ценности и ние трябва да приемем, че точно нашият фестивал е едно от малкото места за тяхното развитие в България", споделя професор Танева.


Бон-бон

Фестивалът вдига завеса на 21 август с реверанс към най-малките и техните родители - за тях, премиерно, ще зазвучи детският мюзикъл "Пепеляшка" с участието на 50 деца от вокална група "Бон-бон". Музиката към песните е специално написана от Борислава Танева, с която "Бон-бон" си сътрудничи още от самото си създаване преди 25 години. Аранжиментите са на Румен Бояджиев -син– автор на музика за филми, театрална, детска музика, балетна, камерна и симфонична музика и на Виктор Стоянов. В спектакъла участват още Струнен квартет "КласикАрт" и Сара Чакърова – перкусии. Във времето на онлайн комуникациите, които стават все по-важен фактор за формирането на детското съзнание, ние не забравяме, че има нужда и от приказното "Имало едно време".


"Филхармоника"

Два великолепни образеца на камерното творчество на Моцарт и Бетовен ще представи струнен квартет "Филхармоника" на 22 август в съботното матине. Произведенията са обединени от почитта и възторга на един гений към друг. Бетовен копира буквално структурата на Моцартовия квартет № 18 K. 464, като музикалното съдържание в същото време демонстрира ярко характерните черти на неговия новаторски стил. Във втората част на програмата музикантите са включили едно от младежките произведения на Антонин Дворжак – песенният цикъл "Кипариси", преработен за струнен квартет от самия композитор.

Струнен квартет "Филхармоника", в чийто състав влизат водещите музиканти на Софийска филхармония Павел Златаров (концертмайстор), Ана Иванова (помощник-концертмайстор), Милена Златарова (първа виола) и Иван Лалев (концертмайстор на виолончелите), ще представи интерпретации на високо ниво в изисканата зала "Правец" на RIU Pravets Golf & SPA Resort.


Монева хор

Чаровната "първа дама" на българския фолклор, Ваня Монева, ще се срещне със своите почитатели в традиционната "Среща с автограф" в съботния следобед. Маестра Монева ще разкаже своята гледна точка за живота на музиканта, звездните мигове и предизвикателствата на сцената. Същата вечер Моцартовият фестивал ще представи най-младия роден оркестър Drop Down Community. Тринадесетте музиканти със средна възраст 26 години са амбицирани да извадят класическата музика от статуквото ѝ на "музейно" изкуство и да я срещнат с актуалните съвременни музикални тенденции и звук.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.