Следобедът на годината: август, музика, Правец

Следобедът на годината: август, музика, Правец

Лятна утопия...

В една доста сладникава тийнейджъркса книжка авторката пише, че "всичко добро, всичко магично се случва между юни и август". Не че имаме любимец, но сме готови да поспорим. И отново, не че имаме любимец, но намираме "Август - следобедът на годината" на Георги Господинов за гениална мисъл.

С оглед на ситуацията, в която се намираме, вече едва дочакваме този дълъг едномесечен следобед, за да помечтаем, да попътуваме, да презаредим качествено. И тъкмо когато си мислехме, че този Август не може да стане по-хубав, следобедът ни, така да се каже, направо надмина всички очаквания.

Наясно сме, че ни делят цели 24 дни, но нямаме търпение да споделим лятната утопия, която ни очаква през Август в RIU Pravets Golf & SPA Resort.

XVI-тото издание на Моцартовите празници в Правец ще зарадва публиката с подбрани шедьоври от световната и българската класика и с цели 6 премиерни заглавия, повечето създадени специално за фестивала.

Артистичният директор на културното събитие проф. Борислава Танева си поставя за цел да превърне Правец в притегателен център за музикална култура, който предоставя поле за изява на млади български артисти и състави и стимулира творците да създават нови произведения:

"За мен "Моцарт" е висш цивилизационен символ на безспирната енергия, на бликащата инвенция, на вечната младост, на насладата и разнообразието на живота. Творчеството му е носител на новото, позитивното и светлото в изкуството. Да, Моцарт обединява всички тези непреходни ценности и ние трябва да приемем, че точно нашият фестивал е едно от малкото места за тяхното развитие в България", споделя професор Танева.


Бон-бон

Фестивалът вдига завеса на 21 август с реверанс към най-малките и техните родители - за тях, премиерно, ще зазвучи детският мюзикъл "Пепеляшка" с участието на 50 деца от вокална група "Бон-бон". Музиката към песните е специално написана от Борислава Танева, с която "Бон-бон" си сътрудничи още от самото си създаване преди 25 години. Аранжиментите са на Румен Бояджиев -син– автор на музика за филми, театрална, детска музика, балетна, камерна и симфонична музика и на Виктор Стоянов. В спектакъла участват още Струнен квартет "КласикАрт" и Сара Чакърова – перкусии. Във времето на онлайн комуникациите, които стават все по-важен фактор за формирането на детското съзнание, ние не забравяме, че има нужда и от приказното "Имало едно време".


"Филхармоника"

Два великолепни образеца на камерното творчество на Моцарт и Бетовен ще представи струнен квартет "Филхармоника" на 22 август в съботното матине. Произведенията са обединени от почитта и възторга на един гений към друг. Бетовен копира буквално структурата на Моцартовия квартет № 18 K. 464, като музикалното съдържание в същото време демонстрира ярко характерните черти на неговия новаторски стил. Във втората част на програмата музикантите са включили едно от младежките произведения на Антонин Дворжак – песенният цикъл "Кипариси", преработен за струнен квартет от самия композитор.

Струнен квартет "Филхармоника", в чийто състав влизат водещите музиканти на Софийска филхармония Павел Златаров (концертмайстор), Ана Иванова (помощник-концертмайстор), Милена Златарова (първа виола) и Иван Лалев (концертмайстор на виолончелите), ще представи интерпретации на високо ниво в изисканата зала "Правец" на RIU Pravets Golf & SPA Resort.


Монева хор

Чаровната "първа дама" на българския фолклор, Ваня Монева, ще се срещне със своите почитатели в традиционната "Среща с автограф" в съботния следобед. Маестра Монева ще разкаже своята гледна точка за живота на музиканта, звездните мигове и предизвикателствата на сцената. Същата вечер Моцартовият фестивал ще представи най-младия роден оркестър Drop Down Community. Тринадесетте музиканти със средна възраст 26 години са амбицирани да извадят класическата музика от статуквото ѝ на "музейно" изкуство и да я срещнат с актуалните съвременни музикални тенденции и звук.


Drop Down Community

Кредото на Drop Down Community е, че в изкуството не може да има граници, стига да подхождаш честно и с любов към него. Ентусиазмът на младостта тук среща мъдростта на стабилната подготовка и безпрекословната любов към музиката. Drop Down Community ще направят световната премиера на "Камерна симфония" от талантливия български композитор Румен Бояджиев-син, която е написана специално за тях и участието им на фестивала.

Съботната вечер на Моцартовите празници продължава с експериментите: специални гости на фестивала са "Ангел Заберски трио", които подготвят втора част на своя много успешен проект "Малко нощна музика". Програмата им синтезира два на пръв поглед несъвместими музикални жанра - класика и джаз. Както публиката ще усети, в пиесите тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното - постига се убедителен нов синкретичен образ на добре познатата игра между утвърденото и новото. В своите авторски импровизации, обичаният български джазмен и композитор Ангел Заберски успява да запази оригиналните идеи и мелодии, така че те да останат лесно разпознаваеми от публиката, като в същото време, заедно със своето джаз трио, ги интерпретира с чувство на свобода и обширност, типично за любимците на българската публика.


Вяра Монева

С концерта "Музика в картини" ще завърши XVI-тото издание на Mozart Festival Pravets 2020. Изумителните гласове на певиците от хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева ще озвучат сцената на площада пред община Правец.

Началото е отредено на световната премиера на "Фолкласически приумици" или "Дамбара – думбара Фигаро" - творба, поръчана и специално написана за фестивала от професионалното перо в българския фолклор Георги Андреев. Публиката ще бъде съпричастна и с още една премиера - композиторът Димитър Христов адаптира творбата "Звучи тромпет" от Хенри Пърсел, вдъхновен от спецификата на хор "Ваня Монева". В хоровата фактура умело е вплетен светлият тембър на обоя, солист е Вълчан Вълчанов.

Билетите за Моцартовия фестивал на цени от 15 и 20 лева ще бъдат налични в мрежата на Eventim от 15 юни.

Всички гости на фестивала могат да се възползват и от атрактивните оферти на РИУ Правец Ризорт Голф и СПА, които можете да откриете ТУК

ХVI Mozart Festival Pravets
21-23 август 2020
ПРЕМИЕРИТЕ

21 август, петък, 21:00
RIU Pravets Golf & SPA Resort

Пепеляшка
мюзикъл за деца (премиера)

Вокална група БОН-БОН
Режисьор: Бисерка Колевска
Художник: Адрияна Найденова
Хореограф: Жасмина Стоянова
Музика: Борислава Танева
Аранжименти: Румен Бояджиев - син
Вокални педагози: Яна Балева, Елизабет Нешева
Продуцент: Рози Караславова, Bon Bon Music

със специалното участие на
КласикАрт квартет и Сара Чакърова – ударни инструменти

22 август, събота, 11.00 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort, зала "Правец"

СТРУНЕН КВАРТЕТ "ФИЛХАРМОНИКА"
към Софийската филхармония

Впдещи музиканти на Софийската филхармония обединяват високия си професионализъм в изискана камерна формация

Павел Златаров - цигулка
Ана Иванова - цигулка
Милена Златарова - виола
Иван Лалев - виолончело

Концертът се посвещава на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен

В програмата:
Волфганг Амадеус Моцарт - Струнен квартет No.18 в ла мажор KV 464
Лудвиг ван Бетовен - Струнен квартет № 5 в ла мажор оп. 18
Антонин Дворжак - "Кипариси" за струнен квартет (премиера за България)

22 август, събота, 17.00 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort

СРЕЩА С АВТОГРАФ
Вълнуваща среща и разговор за живота на музиканта, звездните мигове и предизвикателствата в живота и на сцената.

в главната роля:
ВАНЯ МОНЕВА

22 август, събота, 21:00 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort

DROP DOWN COMMUNITY
Най-новият камерен оркестър, създаден от млади инструменталисти, обединени от мисията да покажат новото лице на класическата музиката.

В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт, Едвард Григ, Румен Бояджиев-син (премиера) и Марин Големинов

22 август, събота, 22.30 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort, Piano Bar

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ТРИО

Ангел Заберски - пиано
Борис Таслев – контрабас
Стоян Янкулов - Стунджи - барабани

Малко нощна музика II
авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др.

23 август, неделя, 21:00 часа
Площад Правец

Песенни картини с хор "Ваня Монева"

Наред с изпълненията на едни от най-емблематичните и любими български народни песни - шедьоври, обработени от Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов ще прозвучат и специално написаните за фестивала произведения от Георги Андреев и Димитър Христов.
Диригент: Ваня Монева

със специалното участие на Quarto Quartet и Вълчан Вълчанов - обой


Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.