Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 13.07 - 19.07

10 природни лека срещу досадните афти

Ето как бързо да се отървете от досадните афти само чрез природни продукти и никакви лекарства.

Health преди 3 години

Още не е напълно ясна точната причина да се образуват неприятните афти в устата, но със сигурност фактори като стрес, хранителни алергии, слаба имунна система, вирусни инфекции и пушене благоприятстват появата им. Обикновено изчезват за около седмица, но заради неприятното раздразнение и болката, хората често търсят лек, който да реши проблема по-бързо. Представяме ви 10 природни средства, с които лесно можете да приготвите у дома лек против афтите. Защото за тях няма сезон, възраст и настроение, а пък хич не са приятни... 

Алое Вера
Растението Алое Вера е страхотно противовъзпалително средство, което помага при лекуването на всякакви видове рани и лезии, сред които и афтите.

Ако случайно имате под ръка това растение, откъснете едно листо и отделете гела в чаша. Ако пък нямате, потърсете качествен гел от алое в аптеката. Прилагайте директно гела от алое върху афтата няколко пъти дневно. Сокът от алое, както и гелът, може да бъде използван и като вода за уста три пъти дневно, след като бъде разреден с малко вода.


Чудото Алое Вера - 8 неща, за които помага, а дори не предполагахме


Кокосово олио
Кокосовото олио има противогъбични и антибактериални качества, които го превръщат в ефикасен лек против афти. Ако успеете да го намерите и прясно, би имало по-добър ефект.

Прилагайте кокосовото олио няколко пъти на ден с помощта на памучен тампон. Използвайте го и като вода за уста, като се жабурите два пъти на ден в продължение на 15 минути. Необходимото количество кокосово олио за целта е 1 лъжичка.


Козметична находка: Кокосовото масло и абсолютната истина за неговите вълшебни свойства


Кориандър
Кориандърът присъства в доста от домакинствата като подправка, но не всички знаят, че може да се използва и като лек срещу афтите.

Сварете няколко листа от кориандър и след като водата изстине, изплаквайте устата си 4 пъти дневно. Ако вместо листа имате семена на кориандър, сварете 1 лъжица от семената във вода. Оставете течността да престои един ден и след това се жабурете с нея 4 пъти дневно.

Масло от чаено дърво
Това етерично масло също притежава антибактериални свойства и можете да го използвате по следните два начина:

1. Сложете половин лъжица вода в чист съд, добавете 2 капки от маслото и прилагайте върху афтата 3 пъти дневно.

2. В чаша с вода сипете 10 капки от маслото от чаено дърво и използвайте течността като вода за уста до 4 пъти дневно. 

Кайенски пипер
С помощта на тази лютива подправка може да направите смес, която да прилагате върху афтата не повече от 2 пъти дневно, защото пиперът причинява раздразнение, което обаче не трае дълго. За целта направете смес, наподобяваща консистенцията на паста, от кайенския пипер и вода, и се уверете, че е добре разбъркана. Сложете мъничко от сместта върху афтата като внимавате да не докосва останалата част от устата.

Мед
Може и да не ви се вярва, но медът е невероятно средство в борбата с афтите. Богат е на витамини и минерали и благодарение на антисептичното си действие спомага за бързото оздравяване.

Как да го използвате:
Нанесете една лъжичка върху афтата и около нея, оставете да подейства за няколко минутки. Знайте, че може да пощипе малко. Изплакнете с хладка вода. Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно.

Сода бикарбонат
Содата бикарбонат е съставка, която всички имаме в кухните си и която има безброй приложения. Лесна за намиране, тя е перфектното средство за справяне с афтите.

Трябва само да прибавите една лъжица сода бикарбонат в чист съд и да добавите малко вода, така че да получите смес, наподобяваща паста, която да приложите с пръст върху афтата. Оставете я да престои 10 минути върху проблемното място и след това я изплакнете с хладка вода. Повторайте по 4 пъти на ден.

Подсолена вода
Достатъчно е да имате обикновена готварска сол, а ако имате на разположение и морска или хималайска сол, е още по-добре.

Разбъркайте половин лъжичка сол в четвърт чаша топла вода. Жабурете с получената течност като внимавате да не попада директно върху афтата. Повтаряйте четири пъти дневно.

Салвия
Салвията със своите невероятни лечебни свойства може да бъде използвана и като природен лек срещу афтите, благодарение на свойството си да облекчава болката и възпалението. 

Смесете 2 чаши вряща вода с 3 лъжички листа от салвия. Изчакайте течността да се охлади и използвайте като вода за уста до 4 пъти дневно. Може и да сложите салвията директно върху афтата за няколко мунити и след това да я изплакнете. И този метод може да повтаряте до 4 пъти дневно.

Масло от карамфил
Етеричното масло от карамфил е много ефикасно при лечението на афти и при облекчаването на болката. Преди е било използвано от зъболекарите за облекчаване болката на пациентите.

Добавете 4 капки масло от карамфил към половин лъжичка зехтин или кокосово масло. Изплакнете устата си с малко вода, нанесете част от сместа с помощта на памучен тампон върху афтата и я оставете за 5 минути. Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.