Следва

Капсулен летен гардероб в 8 модни стъпки

7 визии-икони на Принцеса Даяна

Нима е нужно да владееш империя, щом си Кралица на сайклинг шортите и обемните спортни сутчъри?

 

All fashion преди 3 години

Много хора смятат монархията за покварена и архаична институция; тромава, безполезна и скъпа реликва от отминала епоха, символизираща британското потисничество, империализъм и колониализъм. Дори тази група хора обаче, върлите противници на всичко това, което символизира британската Корона, не успяха да останат безразлични пред благия нрав, благородството и милосърдието на Принцесата на народа. 

Преследвана от таблоидите и дълбоко зависима от мнението на британската общественост, Даяна остава в историята като трагично недоразбрана фигура - неспособна да говори коректно за нещастния си брак (с изключение на прословутото си интервю в "Панорама" с Мартин Башир след развода й с принц Чарлз през 1996 г.) и тормозена от папараците до животозастрашаваща степен, приключила с трагичната автомобилна катастрофа през август 1997 г.

Благотворителните каузи, които по онова време в най-добрия случай са определяни като неподходящи за принцеса, а в най-лошия - като социално самоубийство във висшето общество, са единственият начин, по който Даяна може да изрази себе си. Сега, повече от 20 години след смъртта й, принцесата остава запечатана в сърцата на поклонниците си най-вече чрез снимките.

Образът й живее и на още по-невероятни места - в социалните мрежи, особено в Инстаграм, където името й носят множество носталгични акаунти  с модна насоченост на милениали, родени години след трагичната й кончина.Даяна и до днес е олицетворение на британската мода от 90-те.

Всъщност, нейното стилово наследство оставя такъв отпечатък, че често бива сравняван със стила на Хейли Бийбър - дотолкова, че вдъхновява Vogue да организира тъкмо такава съпоставка между двете принцеси - всяка на своето "кралство".

Днес поглеждаме назад във времето към някои от най-емблематичните визии на Принцеса Даяна и техните истории:

"Униформата", набедена за неприлична, 1980 г.

Когато на Острова за първи път гръмва новината, че Принц Чарлз излиза с Даяна Спенсър, фотографите се втурват към детската градина, където Ди навремето работи, нетърпеливи да се сдобият с ексклузивен кадър на бъдещата принцеса, може би и кралица.

Трудно за вярване, но заснетите от кралския фотограф тогава кадри на Даяна, всъщност са сметнати за доста скандални по онова време, поради факта, че изпод непретенциозната кройка на шифонената й пола прозират краката й.

По-късно в коментар за смущаващия фурор, предизвикан от изваяните й крака, фотографът Артър Едуардс разказва: "Не беше нарочно, заклевам се. Не го направих, за да я злепоставя, но се получи толкова добър кадър, че не можех да не я публикувам. Никой не вярва, но това е самата истина – по средата на фотосесията слънцето изгря и разкри тези красиви крака. В много отношения се радвам на този изгрев, който създаде толкова емблематична снимка."

Сватбената рокля, 1981 г.

В наши дни сватбите на знаменитости (и особено кралските) се превръщат в официални медийни събития. Но сватбената мания, каквато я познаваме днес, наистина започва с принцеса Даяна или по-точно със сватбената й рокля на. Създадена от Дейвид и Елизабет Емануел, впечатляващата сватбена рокля от 1981 г. е една от най-строго пазените тайни в модата (което е логично, тъй като за броени часове, от сватбените кадри, излъчвани по телевизията, се създавар реплики).

Коктейлната рокля от копринена тафта и старинна дантела е оценена на 151 000 британски лири (около половин милион в наши дни) и веднага става известна с дългия 25 фута шлейф и тюления воал с площ от 153 метра. Пренебрегвайки всякаква практичност, квинтесенцията на одеждата, символизираща 80-те е, че шлейфът й не може да се побере в сватбената каляска, а самата Даяна се огъва под тежестта му, която между другото, издържа на теста на времето. През 2018 г. сп. Time я нарича "една от най-внушителните кралски сватбени рокли на всички времена".


Принцеса Даяна е имала втора (тайна) сватбена рокля?


Дрямка в музея, 1981 г.

Честно, кой от нас не е полагал неимоверни усилия да остане буден по време на откровено отегчително събитие/събиране? Във времена, в които кадрите от такъв тип все още не се разпространяват като вирус в мрежата, снимката, на която само три месеца след женитбата с с Принц Чарлз, младата принцеса задрямва в разгара на соарето в музея на "Виктория и Алберт" в Лондон, изгрява на първа страница във всички таблоиди. Кратката дрямка е определена за съвременното олицетворение на "Спящата красавица", като ефектът се подсилва от флоралната рокля, творение на един от любимите дизайнери на Ди - Дейвид Сасун. По-късно се разбира още, че по това време Даяна вече е бременна с Принц Уилям

Спортен полуден, 1988 г.

Онова, което отличава Даяна от останалите кралски особи и това, с което тя остава в историята, е силната връзка със синовете й Уилям и Хари. Докато по-голямата част от членовете на кралското семейство са възприемани като студени и дистанцирани, Даяна е открито привързана към младите принцове и изглежда като родител от плът и кръв - като по учебник - напук на традиционните монархически стандарти.

Ето защо снимки като тази на Принцесата от поло мач с младия принц Уилям са определяни като революционни за времето си - само защото са толкова естествени. Няма нищо особено интересно в това, че майка носи дънки и пуловер с логото на Британската белодробна фондация по време на екскурзия с децата си, освен ако тя не е кралска особа. Каубойските ботуши и блейзерът наистина придават фешън нотка на без съмнение ученическата й визия.


Принцеса Даяна, незабравимото присъствие на Уимбълдън


Фитнес екип, 90-те години

Преди Даяна да се появи "на сцената", членовете на британското кралско семейство се възприемат като още по-откъснати от реалността, в сравнение с наши дни. Това отчасти обяснява защо снимките й в непринудени фитнес облекла, представляващи безкрайно дефиле на суитчъри, маратонки, дебели чорапи и байкър шорти са толкова иконични.

Те стоят на светлинни години от изискания, контролиран публичен образ на кралското семейство. Но другото обяснение е, че носените от нея тоалети са емблематични и сами по себе си.

Роклята на отмъщението, 1994 г.

Съвсем възможно е да проследим най-ключовите етапи в живота на Даяна през очите на обществеността чрез стила й. В ролята си на срамежливата млада годеница на принца, тя се носи най-вече във флорални, пищни принцески рокли от тафта, в които се чувства неудобно и категорично изглежда не на мястото си. Това обяснява защо създадената от Кристин Стамболян къса копринена рокля с голо рамо в черно (традиционно носено само когато кралските особи са в траур), се превръща в такава икона.

Даяна я носи в галерия "Серпентин" в деня, когато Чарлз признава за дългогодишната си афера с Камила, и логично е наречена "Роклята на отмъщението". Така тя вдигна високо летвата за т.нар. визия-след-раздялата.

Банският костюм на яхтата, 1997г

Ако има изображение, обобщаващо истински безгрижния, иконичен круизен стил, това е Даяна на яхтата на Доди ал Файед. Макар преследвана от папараците по време на романтичната си почивка на луксозната яхта (снимките в Сен Тропе са направени само няколко месеца преди смъртта й), Даяна изглежда ведра и уверена.

20 години по-късно, кадърът остава като въплъщение на празничното настроение.


Големите любовни истории: Вечно търсещата любов, Даяна Спенсър


 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.