Следва

Уличният стил на звездите: Меган и Хари за пръв път от много време в Бевърли Хилс

Величие и падение: империята на Марта Стюарт

Марта Стюарт - първата самоиздигнала се милиардерка в Америка

Celebrities преди 3 години

Почти всеки знае, че Марта Стюарт прекара известно време "на топло" преди няколко години. Сега, може да се каже, се завърна и то по-силна от винаги - или поне привидно. Но каква е причината?

Историята е всъщност доста щура, а истината се крие някъде далеч във времето, или поне така го виждаме ние. Със сигурност обаче доказва едно - че никога не бива да съдим за книгата по корициата.

Родена е през 1941 година с името Марта Хелън Костира в семейството на полски имигранти. Нейни родители са Едуард и Марта Костира, перфектните представители на новата американска средна класа. Пристига на континента, изпълнена с амбиции и мечти за слава. На 6-годишна възраст приема името Грейс при католическото си миропомазване, следвайки древна религиозна традиция, която вече не се практикува. Между градинарството, готвенето и затварянето на консерви с баба, Марта успява и да заработва и като детегледачка за наследниците на тогавашните бейзболни звезди от New York Yankees - Мики Мантъл, Йоги Бера и Джил Макдугал. До началото на 20-тата си годишнина работи и като модел за различни компании – от Unilever до Chanel. Започва да учи химия в Barnard College към Колумбийския университет, но след това се увлича по изкуството, историята и архитектурата, преоткривайки страстта си към интериора, която по-нататък ще й бъде от полза в преобразяването на дома си в телевизионното студио на Martha Stewart Living, първата й телевизионна програма в допълнение към списанието, носещо същото име, издавано от нея.


Марта Стюарт, Ню Йорк, 2001 година

През 1960 г. среща бъдещия си съпруг - Андрю Стюарт, който по това време учи право в Yale, но междувременно проявява интерес и към издателския бизнес. Година по-късно Марта и Андрю се женят и тя се връща в Barnard College, за да завърши образованието си и дори получава двойна диплома по История и История на архитектурата. Докато Марта се опитва да намери своя път, работейки като финансов посредник заедно със свекър си, усвоява основите на мениджмънта, а мъжът й основава издателска къща. След сватбата двамата се местят в Кънектикът, където реставрират ферма, датирана от 1805 година. През 1965 година в семейството им се ражда дъщеря – Алексис.

Междувременно Марта продължава да преследва страстта си по кулинарията - дотолкова, че през 1976 година заедно със своята приятелка Норма Колие, с която се запознава в дните си на модел, започва неголям кетъринг бизнес. Характерът на Марта, която е индивидуалист и много амбициозна млада дама, скоро попречва на съвместния им проект. Години по-късно Норма обяснява, че Марта е “личност, с която трудно се работи”. Стюарт отвръща с грация, като купува дела на Норма и продължава да ръководи бизнеса сама. Междувременно съпругът й Андрю, който става президент на известната нюйоркска издателска къща Harry N. Abrams Inc, я подкрепя, назначавайки я като официален доставчик на кетъринг за събитията по повод излизането на всяка нова книга. На едно такова литературно мероприятие Марта Стюарт среща Алан Миркен, тогавашният директор на Crown Publishing Group, който, незнайно дали впечатлен от рибата тон или от тартара, й предлага да напише книга с рецепти с включени фотографии на ястията от организираните от нея събития. Entertaining от 1982 е първата й книга, с която тя се превръща в успешна писателка и добива такава популярност, че Опра Уинфри и Лари Кинг я канят като гост в своите предавания.

Утвърдено гуру по отношение на всичко, що се отнася до дома, паладинът на градините и върл привърженик на къщите близнаци с бели дървени огради - през 1990 година, по ирония на съдбата, книгата й, посветена на сватбите, излиза в деня, в който бракът й приключва с развод, въпреки че с Андрю са разделени вече повече от 3 години. Това обаче не застава на пътя нито на кариерата, нито на славата й. През 1995 година New York Magazine я слага на корицата си, описвайки я като: "the definitive American woman of our time".

През 1999 година Марта обединява всички свои проекти в една обща фирма - La Martha Stewart Living Omnimediа, на която, разбира се, е едновременно главен изпълнителен директор и креативен директор, притежавайки 61% от акциите и 94% от правото на глас при вземането на решения. Малко след това пуска акциите си на борсата в Ню Йорк, като цената за една е 38 долара, превръщайки я в първата самоиздигнала се жена милиардер в Америка. Започва да се среща с милионера Чарлс Симони, който тогава е начело на софтуерния отдел в Microsoft. Взаимоотношенията им продължават 15 години без да се решат да направят следващата стъпка за връзката си.


Марта и Алексис Стюарт, Ню Йорк, 2010 година

Но както казва Тайлър Дърдън (изигран от Брад Пит в Fight Club): "Майната й на Марта Стюарт. Марта лъска надгробната плоча на Титаник. Това е вече история." Успехът й е на път да се сблъска с период, през който дори Марта не е сигурна как да премине. И наистина, след няколко години привърженичката на идеята за работещата жена, която успешно съчетава семейство, работа и любов, е обвинена във финансова измама и напуска съвета на директорите на нюйоркската фондова борса след само 4 месеца участие в него. Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ ( SEC, Securities and Exchange Commission ) открива, че Марта продава акциите си във фармацевтичната компания ImClone ден преди цената им да падне значително - с цели 16% . След щателно разследване се оказва, че бизнесдамата има вътрешна информация и е напълно наясно с предстоящия спад в цените, което в САЩ е незаконно. Процесът продължава 6 седмици. Накрая доказателствата не са в нейна полза – Марта е осъденa по няколко обвинения – от възпрепятстване на разследването до лъцесвидетелстване; осъдена е на 5 месеца затвор в Западна Вирджиния, но преди да бъде изпратена там предава титлата на главен директор на собствената си компания и е задължена да върне 58 хиляди долара заедно с лихвата от загубите, които е избегнала, а също и да плати глоба от близо 137 хиляди долара. Също така й е забранено да заема поста на главен изпълнителен директор на която и да е компания в продължение на 5 години.

Затворът, в който Марта Стюарт прекарва присъдата си

Марта излиза от затвора, където си печели прозвището M.Diddy (причините за което така и не се разбират), след изтичането на присъдата. Със сигурност осъждането й (което определено е вдъхновението за третия сезон на Orange Is The New Black, в който героинята Джуди Кинг, която е телевизионна водеща, е осъдена заради финансова измама) помрачава кариерата й, но Марта Стюарт все пак успява да се изправи на крака - този път доста по-трудно: предаването The Apprentice: Martha Stewart, така и не е подновено за втори сезон след излизането й от затвора.

Бинзнесдамата се опитва да "извади" нови таланти, по-подходящи за новото поколение и междувременно завързва приятелство с рапъра Snoop Dogg. Въпреки всичките сътресения в професионален аспект, благодарения на своя бизнес нюх, Стюарт успява да се справи със ситуацията и през 2016 година, заедно с Snoop Dogg, започва да води телевизионното шоу Martha & Snoop's Potluck Dinner Party по VH1 – предаване, което обединява рецепти за Деня на благодарността и гостувания на известни музикални личности.

След като си връща малка част от славата (за уважението на публика и партньори няма как да бъдем сигурни), Марта дава доста обстойно интервю по повод преживяването си "на топло". За никого не е изненада, че звездата, привикнала към определен лайфстайл, намира 5-те си месеца в затвора за ужасяващи:

"Беше отвратително и никой - никой - не бива да минава през подобно унижение, наистина, освен може би убийците и още няколко категории престъпници", категорична е Марта. "Не бива никой да минава през това, ужасяващо е."

Когато журналистката Кейти Курик я пита какво е научила от това изпитание, Стюарт отговаря, че няма такова нещо като поука от случилото се.

"Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада - нещо такова ли? Което не те убива, те прави по-силен? Не. Никоя от тези максими не пасва тук. Преживяването е ужасяващо. Няма нищо хубаво в него, нищо."

В живота след затвора Марта Стюарт продължава да крачи също толкова уверено, амбициозно и безпощадно - за добро или за лошо. Макар че името й се превръща в нарицателно, първо за успехи, после за измами, едно е сигурно за 78-годишната лъвица - че сбъдва мечтата си, а именно да бъде забелязана.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.