Книга събира 52 мъдрости от цял свят

Книга събира 52 мъдрости от цял свят

Един от най-продаваните съвременни философи Алан Коен пише "Уроците на сърцето"

Човекът търси извори на напътствия в дебели томове или мъдри хора от хиляди години. Новата книга на издателство „Кръг“ - „Уроците на сърцето“, е малък наръчник с 52 сентенции, които улесняват търсенето и водят към просветление. Авторът - Алан Коен, подписал се под 27 заглавия за личностно развитие дотук, е сред най-продаваните съвременни модерни философи.

Той събира в своята книга ценни истории, стихове, притчи, проницателни цитати и остроумни забележки от най-разнообразни източници. Много от уроците и цитатите в книжката са част от устната традиция на различни народи, която се предава от поколения. „През дългите години, в които изучавах и преподавах самоусъвършенстване, съм прочел и чул хиляди анекдоти и мъдри проникновения”, обяснява Коен. В „Уроците на сърцето“ той е събрал най-любимите си, към които се обръща за вдъхновение през целия си живот. Сред тях са писмо на един югославски войник от Втората световна война до нероденото му дете; цитати от Шекспир, Волтер, Руми, Джек Лондон, Анатол Франс, Карлос Кастанеда, Уолт Уитман, Мартин Лутър Кинг и дори мъдрост от монах Теофан.

Петдесет и двете глави, отредени за всяка седмица от годината, започват с история или поетичен цитат, последвани от авторовия коментар. Коен съветва как да четем неговия наръчник: „Нека посланието се пропие в мозъка и сърцето ви, докато накрая се превърне в част от вас. Вместо да прехвърляте историите, сякаш са написани в някое списание, четете ги една по една и ги попивайте бавно – като чаша хубаво вино или ароматен шоколад. Потопете се в смисъла, после оставете книгата настрана.“

"Възползвайте се!

Някъде в началото на двайсети век един производител на обувки изпратил свой търговец в Африка в опит да разшири пазарите си. След няколко седмици, прекарани в непозната земя, мъжът изпратил в офиса у дома телеграма с предупреждение: „Трагедия! Трагедия! Тези хора не носят обувки. Веднага откажете производството!“.

По-късно през същата година търговец от друга фирма производител отпътувал за същия регион, отново воден от надеждата да отвори нови пазари с клиенти. Скоро и той изпратил до фирмата си телеграма. Но тя гласяла следното: „Възползвайте се! Възползвайте се! Тези хора не носят обувки. Веднага утроете производството!“ 

Повече за Алан Коен

Освен многото си книги за личностно развитие, Алан Коен е преподавал в института „Омега“ за холистични проучвания в Ню Йорк, а през годините води туристи из различни свети места като Мачу Пикчу, Бали и Египет. В момента живее в Мауи, Хавай, и продължава да работи с хора, като им помага да открият вътрешното си щастие.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.