Следва

We Love DJs парти в ID club

Коледни отстъпки в Музейната галерия за модерно изкуство

Тhe Museum Gallery of Modern Art в София (ул. Оборище 10) открива Коледна разпродажба на литографиите на Марк...

Events преди 14 години

Тhe Museum Gallery of Modern Art в София (ул. Оборище 10) открива Коледна разпродажба на литографиите на Марк Шагал. По случай Kоледните и Hовогодишни празници Тhe Museum Gallery of Modern Art ще разпродава всеки ден по една творба на Марк Шагал с 25% отстъпка. Предлаганите творби са литографии от Библейската серия на големия художник.

Библейската тематика вълнува Марк Шагал още от ранното му детство:
„От най-ранна възраст аз съм запланен от Библията. Винаги съм вярвал, че Тя е най-богатият източник на поезия... Библията е съсзвучна с природата, и тази нейна тайна винаги съм се стремял да предам на поколенията...В изкуството, както и в живота всичко е възможно, когато водеща е любовта.”

През 1931 г. Шагал посещава Палестина и бива запланен от духа на местното население и от Светите места, където намира визуален еквивалент на Библията и част от самия себе си. От 1931, Шагал започва да илюстрира Библията, прави подготвителни рисунки и гвашови работи, които по-късно използва за сериите офорти и литографии. Библейската тематика остава негова страст до края на живота му.

През следващите 35 години, той създава повече от 100 литографии, офорти и живописни работи, които олицетворяват неговата дълбока вяра и пламенно проучване на библейските сюжети. Шагал започва своята великолепна графична серия с Библейски сцени в началото на 30-те години за издателя и търговец на произведения на изкуството - Амброаз Волард. Когато през 1939 Шагал напуска Франция, поради настъпването на нацистите, и смъртта на Волар серията остава непубликувана.

През 1956 и 1960 графиките са окончателно публикувани от издателя Териад, заедно с работите, които Шагал добавя между 1952 и 1956 г. За да отпразнува случая Териад възлага на Шагал нова серия литографии на библейска тематика за специалното издание на Verve (publication), излязло от печат 1960 г. Шагал прави 24 цветни литографии, които пресъздават Рая, Сътворението, Рут, жените от Произход и Йов, всяка носеща тържествена и изтънчена интимност, каквато не е срещана от произведенията на Рембранд.

Богаството и пищността на цветовете на тези литографии е съчетно с дълбока чувствителност и щателно опознавне на сюжетите. Именно способността на литографията да бъде близък еквивалент на живописта с нейната цветност и широка свободна мазка обяснява особеното пристрастие на Шагал в следвоенните годни към тази техника. Освен това литографията притежава оптимални възможности за тиражирне и с това отговаря на стремежа на Шагал в зрелия му период към по-широк контакт със зрителя, към разпространение на художественото послание и най-вече на библейското такова.

В работите на Шагал, особено в литографиите, той представя огромно разнообрзие от действителни човешки типажи и психологически състояния, неизброим спектър от емоции с техните нюанси, които трудно могат да се предадат чрез думи.

Улица Оборище 10.

 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.