Следва

Huawei Next-Image Awards 2020: 5 съвета от Крис Захариев за победа във видео категорията

Споделянето на селфита в Инстаграм ни прави щастливи, доказаха учени

Психолози доказаха зависимост между лайковете, които получаваме за селфитата си в социалните мрежи, и нивото на щастие, което изпитваме

Health преди 3 години

Без значение дали ги харесвате, или презирате, екип от учени доказаха, че селфитата, споделени в Инстаграм, ни правят в пъти по-щастливи. Да, докато едни екипи се занимават с разработването на знаете-какви-ваксини, други наблягат проучвания с по-развлекателна насоченост, но кой знае, може би също толкова важни в предназначението си.

Въпросното проучване е публикувано в изданието Human Behavior and Emerging Technologies (Човешко поведение и нови технологии) и базирано на резултати от анкети, проведени в Инстаграм и Фейсбук, и търсещи зависимост между навиците ни в социалните мрежи, броя лайкове и коментари, самочувствието и нивото на щастие при всеки от анкетираните.

Резултатите, както сигурно се досещате, откриват връзката между броя споделени селфита в Инстгарам и ендорфините в организма на притежателя им - най-щастливи са тези със стотици сърца и коментари под снимките си. Дали?

"Социалните мрежи се превърнаха в ключов фактор за психологичния аспект на човешките емоции. Повечето предишни проучвания се съсредоточават върху това да докажат колко нещастни правят социалните мрежи потребителите", обяснява Джули Маклийн - ръководител на проекта. "Нашето изследване доказва положителния ефект върху самочувствието от споделянето на снимки в социалните мрежи, особено на нас самите."

Реално погледнато, резултатите не доказват нищо кой знае колко новаторско, по-скоро изменят фокуса и добавят щипка сол към и иначе наболялата тема със селфитата.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.