Следва

Определиха Принц Уилям за най-НЕпривлекателния плешив мъж в света

Моят юли без пластмаса със Симона Стилиянова

Тя умее да е еко - Симона и как да спрем да хвърляме... 

All About Life преди 3 години

#ЮлиБезПластмаса е посветен на намаляването на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба, а фокусът му е индивидуалната отговорност на всеки. В забързаното ежедневие често удобството взема превес и, макар и във вътрешно колебание, се поддаваме на „лукса“ да използваме такива продукти.

Затова „Грийнпийс“ - България и Екологично сдружение „За Земята“ ни срещат с едно градска момиче, което в разговора надолу споделя своите полезни съвети как да живеем по-природосъобразно. 

Това е Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia.

(Индивидуалните усилия са важни, но волята на управляващите е не по-малко важна. Затова, подпиши петицията, за да изискаш по-смели мерки за ограничаването на пластмасата за еднократна употреба).

Представи се с няколко думи. 
Казвам се Симона Стилиянова и съм комуникатор, майка, зелен ентусиаст и автор на блога за устойчив градски начин на живот zerowastesofia.com.

Какво е мнението и отношението ти към проблема с пластмасовото замърсяване?Смятам, че пластмасата има неоспорими качества, но начинът, по който я използваме и културата ни на свръхконсумация изкараха ситуацията извън контрол. Ако я заменим с „биопластмаса“ или друг материал, който отново да ползваме за еднократна употреба, нещата няма да се променят. Вярвам обаче, че можем да се справим с проблема, като работим за въвеждане на политики за нулеви отпадъци и кръгова икономика, както и с промяна на собствените ни нагласи и ежедневие.

Вярваш ли, че индивидуалните усилия и действия имат значение за разрешаването на проблема с пластмасовото замърсяване?
Убедена съм. И не говоря само за ползването на собствени торбичка и бутилка (което само по себе си е супер). Вярвам, че като потребители можем да влияем върху решенията на бизнеса и правителствата. Избирайки дали да пазаруваме или не от даден бизнес, ние решаваме дали да подкрепим развитието му. Често се случва да не сме съгласни само с някой елемент от бизнес, който иначе харесваме, или просто да виждаме възможност за подобрение. В тези случаи съм голям привърженик на даването на конструктивна обратна връзка. Така например, след мои имейли при онлайн пазаруване вече няколко малки бизнеса преминаха към опаковки без пластмаса.

Разкажи ни за някои от ежедневните предизвикателства, с които се сблъскваш в стремежа си да живееш по-природосъобразно и как се справяш с тях?
Най-голямото предизвикателство, пред което се изправям у нас, е липсата на съвременно и адекватно законодателство по отношение на пазаруването в собствен съд. Прословутата НАРЕДБА № 5 ЗА ХИГИЕНА НА ХРАНИТЕ от 2006 г. оставя много неясни въпроси, поради което често съм изпадала в ситуации на дълги преговори при пазаруване в собствен съд. Винаги проявявам разбиране към хората отсреща и не се опитвам да налагам възгледите си агресивно. Смятам, че промяната на законодателството е ключова в случаи като този и ние – потребителите, трябва да я изискваме. В момента ситуацията с Covid19 крие много неизвестни, но въпреки това вярвам, че има екологични и безопасни решения като депозитните системи, например.

Друг проблем за мен са нежеланата поща и рекламните брошури. Опитах всякакви варианти да се справя с тях – слагах стикери на пощата си, свързвах се с веригите, които я заливат, но резултатите са незадоволителни. Виждам, че много други хора се сблъскват със същия проблем и съм твърдо решена да търся по-генерален начин за справяне с проблема, включващ работа с общината.

Имаш ли някакви полезни и практични съвети и инструменти, които ти помагат ти лично да живееш по-природосъобразно?
Любимата ми книга, която преди години ми помогна да видя голямата картина, и горещо препоръчвам, е Story of stuff на Ани Ленърд. От нея научих много за всички етапи от жизнения цикъл на вещите, с които се заобикаляме – от извличането на ресурси за тяхната направа до изхвърлянето им. Друг страхотен помощник за мен е книгата на Bea Johnson – Zero waste home – изключително приятен и добре структуриран наръчник с практични и смислени идеи за по-прост начин на живот с по-малко отпадъци. Когато пък искам да открия достоверна и адекватна информация, често се обръщам към „Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение „За Земята“, Break free from plastic, Fashion Revolution, както и платформи за етична мода като Good on you.

Кои са първите 3 стъпки да заживеем по-природосъобразно в ежедневието си?
На първо място е осъзнаването на проблема и ролята ни в разрешаването му. Бих започнала с осъзнатото и отговорно пазаруване само на неща, от които наистина се нуждаем. На второ – изборът на многократна употреба, в това число и изборът на вода от чешмата, вместо бутилирана, экак четем тук. На трето място е създаването на компост – по-лесно е, отколкото мислите (може да прочетете повече тук). Благодарение на тези три стъпки можем драстично да намалим отпадъците и отпечатъка си.

Отворено послание – сподели ни нещото, за което не попитахме, а е много важно!
Пазарувайте само това, от което наистина имате нужда.

Разбира се, не забравяйте да се включите в #PlasticFreeJulyBG, ако още не сте го направили. Бъдете здрави и се пазете!

More from View Sofia

Летопис на смутното време: Мария Касимова-Моасе

Interviews преди 4 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

Taste Sofia: Très chic Chez Fefe

Food преди 2 години

Taste Sofia - една поредица за фини летни удоволствия, изпълнени с топла сетивност. Изживени на най-добрите места в града, в които вкусът е издигнат на пиедестал, стандартът е най-високият възможен, а радостта от живота - гарантирана. Те са Местата, в които София се среща, говори си, съпреживява и става все по-неотделима част от света. С неговото безкрайно разнообразие, с неговите фантастични възможности и с усещането за нов живот. Сладък, солен, ароматен, здравословен, енергизиращ, пристрастяващ...

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 1 ден

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 5 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.