Следва

Lovers + Friends

Почит към Пулия и красотата на занаята от Dior

RESORT 2021

Runway преди 3 години

Dior, заедно с Valentino и Jacquemus, са единствените дизайнерски къщи, престрашили се да организират физически дефилета въпреки отменените седмици на модата, представящи вместо това в дигитален формат. Голяма част от дизайнерските имена дори като цяло преосмислят множеството сезонни колекции, излизащи средно по четири пъти в годината, без да броим кутюра, както и комерсиалната си стратегия като цяло и последиците върху природата. За Dior обаче така наречената модернизация не важи, това е една от най-старите действащи модни къщи, чийто грандиозен успех и обаяние се дължи именно на традициите. Пиетро Бекари, главен изпълнителен директор на Dior, казва следното: "Хората трябва да постъпят така, както е редно за собствените им брандове, но Dior съществува от 1946г., именно благодарение на енергийния заряд на дефилетата. Това е нашето ДНК, това е нашият бизнес. Силно вярвам, че междинните колекции ще продължат, също така круизните колекции са нашият начин да разказваме истории."

Напълно в духа на старите традиции на френската къща, организираното дефиле впечатлява с мащаб и замисъл - локацията е град Лече, Пулия, а по-голямата част от присъстващите са местните жители на града. Действащата за чуждестранни граждани карантина, както и ограниченията за пътуване не са единствените причини толкова много от местните жители да бъдат поканени като почетни front-row гости. Креативната директорка начело - Мария Грация Кюри, която е с италиански произход, си поставя за цел да обърне внимание на занаятчиите в региона и техните специфични таланти. За целта екипът на Dior наема местни модели, местни танцьори и музикални изпълнители, колаборира си с множество артисти, както за смайващия сетинг, така и за изработката на самите принтове, като в целия процес на подготовка са замесени десетки, ако не и стотици локални артисти и занаятчии.

Що се отнася до дрехите в обемния line up от общо 90 дизайна, то Мария Грация Кюри всячески работи в посока на размиване на границите между прет-а-порте и висша мода. Колекцията открива и закрива с няколко фини творения, илюстриращи мейсторския подход на дизайн екипа на френската къща, както и наследството, останало от самия Господин Диор, но по-голямата част от дизайните представляват всъщност странен микс между комплицирана идея, феминистки подбуди и по-скоро грубовато изпълнение, изглеждащо в по-голямата част недодялано, отколкото супер луксозно. Самата Кюри споделя следното: "Модата трябва да бъде удобна, това е част от моето ДНК." Готови сме да поспорим обаче и за това доколко модата трябва да бъде удобна, както и още дали наистина удобството е част от естеството на Кюри, замисляйки се върху предишния й пост в Valentino, където фантастичните вечерни рокли бяха всичко друго, но не и комфортни. Прекалено свободните силуети на роклите, напомнящи италианска провинция много повече, отколкото обаянието на Париж, както и не на място поставените груби аксесоари нямат нищо общо със структурираните, женствени дизайни на Кристиан Диор. Продължавайки в този дух, колкото и мащабни дефилета да организира централата на къщата, няма да бъде достатъчно, за да се замаскира тази криза на идентичността, която дизайнерката очевидно изживява.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.