Следва

Beauty Starter: многото малки тайни на Джесика Алба

Тентуриране?! Що е то и как го правим

Tantouring: техниката за автобронзиране на лицето, най-сетне обяснена стъпка по стъпка

Face преди 3 години

Страхувате се да не прецакате изкуствения тен на лицето? Е, днес е щастливият ви ден! Група експерти обясняват пред бюти библията Allure как да придадем точното количество ефект на слънчев загар върху кожата си - при това в домашни условия, стъпка по стъпка.

Почти всичко, свързано с нанасянето на изкуствен тен, изглежда плашещо. Няма ли да стана оранжева? Или пък ще нанеса толкова малко, че няма да има никакъв ефект? Колко точно е "твърде много"? Какво правим ако нанесем продукта грешно? Често казано, дори да се провалим, не е краят на света и лесно можем да покрием всяка "проба-грешка" по тялото си, но пък всеки пропуск въздейства на самочувствието ни - и особено през лятото.

С нанасянето на селф-тенър по лицето обаче - и зиме, и лете - и най-малката грешка е почти непоправима, защото е много трудно да замаскираме или напълно коригираме. В случай, че резултатът от опитите ви е такъв, решението е само едно: пилинг маска.

Стигнахме до същинската част на материала - как да "автобронзираме" лицето си така, че резултатът да е едновременно достатъчно задоволителен и естествен. Отговорът, драги, се нарича тентуриране (tantouring). На "професионален" език терминът ще рече скулптуриране на профила с помощта на автобронзант, но нанесен на принципа на контуриращ продукт. Така едновременно получаваме желания тен и чертите ни са отчетливо дефинирани, а резултатът е напълно естествено, какъвто го искаме.

За да изясним процеса максимално добре, се опираме на съветите на Софи Еванс, послнаик на козметичната линия за изкуствен тен "Сен Тропе" и единственият човек, на когото звездите се доверяват със спрей-тена. Пред Allure Софи произнася тежката си дума и развенчава митовете около ключовата техника по бронзиране на лицето.

Във звездната клиентела на Софу Еванс попада певицата Халси.

Винаги подготвяйте кожата си
Точно както правите с тялото си преди да нанесете изкуствен тен, трябва да подготвите и лицето си. Най-напред Еванс препоръчва да почистим грима и да ексфолираме. "За целта аз лично избирам Cetaphil Extra Gentle Daily Scrub, направен от микрогранули, с които полираме сухата кожа. Освен това то е достатъчно деликатно и е перфектно за ежедневна употреба, тъй като не нарушава липидната бариера, но същевременно е страшно ефективно в премахването на мъртвите клетки."

Като еквивалент на този скраб предлагаме 5 домашни рецепти за лице (ТУК) и тяло (ТУК).

Изберете подходящ бронзант
"Когато контурираме лицето с бронзант, винаги е по-добре да изберем допълнително пигментиран продукт – с "вграден" фон дьо тен, защото така лесно ще виждаме къде и по колко го нанасяме", съветва Еванс. "Лично аз се доверявам на Bondi Sands Aero Ultra Dark Self Tanning Foam (достъпен в Amazon), защото е допълнително тониран." Ако търсите по-деликатно дефиниране, дръжте продукта по-кратко, но ако желаете той да разгърне максималния си бронзиращ потенциал и да придаде интензивност на цвета, тогава го оставете според указанията за осем часа преди да отмиете.

И не се притеснявайте, ако нямате под ръка бронзант, създаден специално за лице. Според базираната в Ню Йорк дерматоложка Мона Гохара, продуктите за лице и тяло са с почти идентична формула. Тя казва, че в тези за лице има повече глезотии като формули против кожни раздразнения от типа на алое вера, което омекотява, хидратира и прави козметичната структура по-ефирна. Но основните съставки са едни и същи. Това е така, защото бронзантите залагат най-вече на веществото dihydroxylacetone (DHA), а също и на захар, която осигурява безопасното потъмняване. Ако кожата ви е от по-чувствителните, Гохара препоръчва предварително да тествате бронзанта върху малък участък от тялото, за да видите дали и как ще реагира организма, а едва после да пристъпите към експеримента с тентурирането. "И не се притеснявайте – техниката няма да пигментира кожата ви завинаги", шегува се тя.

Грабваме оръдието!
Има три начина за нанасяне на бронзант, но любимият на Еванс е вълшебната гъбичка за нанасяне на фон дьо тен, по-известна като Beautyblender. Специалистиката предпочита да изстиска капка от тониран бронзиращ продукт върху изчистената и гладка повърхност на кожата и да започне контурирането с потупващи движения на бюти блендера. "Нанасям цвят номер три, започвайки от слепоочията, минавам под скулата и накрая покривам костта на челюстта", повдига завесата за процедурата тя. Друг вариант е да се използва контурираща четка като тази на Huda Beauty - Tantour Sculpt&Shade Brush. Трети вариант също има - за НЕлюбителите на четки и бюти блендери - винаги можем да тентурираме с помощта на пръсти. Единствената по-важна особеност е, че трябва да проследим ръцете ни да са изрядно почистени преди и след разкрасителната процедура.

Ако нещо се прецака: ДИШАЙТЕ!
Повторението е майка на знанието, а перфектните резултати идват с много практика. Ако все пак нещо не изглежда точно както ни се иска още с първите опити, Еванс препоръчва да вземем меко, сухо памучно парче плат и с него да отстраним бронзанта, докато още не е попил. Ако въпреки това са останали неприятни тъмни линии, пристъпваме към продукт за отстраняването на бронзиращия продукт. Добър пример за такъв е Tanologist Remover and Primer (подобни, ако не и по-добри продукти има в изобилие и на българския пазар) – само с една капка грешките са заличени; продуктът е идеален и за случаите, в които търсим tantouring ефекта само по повод, а на следващия ден искаме да отстраним пигментите от кожата си.

Имайте едно наум, че тантурирането не издържа толкова дълго, колкото стандартното бронзиране. Все пак лицето е изложено на много по-интензивно, ежедневно почистване в сравнение с която и да е друга част на тялото. Ето защо бронзирането на лицето издържа максимум три-четири дни, докато тенът на тялото се задържа около десетина. "Затова бъдете готови да нанасяте отново продукта средно на всеки три дни, а междувременно да ексфолирайте грижливо", препоръчва Софи Еванс. Веднъж щом овладеете тази техника, притесненията ви за оранжевите нюанси ще отстъпят място на блясъка - гарантирано!

More Face