Следва

Амбър Хърд с последни показания срещу Джони Деп, какво ще реши съдът

Мадона на 62: от "вече не става" до "абсолютно единствена"

"Ще спра да правя това, което правя, когато не го искам повече. Ще спра, когато нямам повече идеи."

Celebrities преди 3 години

Мадона мечтае да стане танцьорка и пристига в Ню Йорк на 20 с 35 долара в джоба. Никой не може да предскаже успеха, който ще последва. Ослепителен възход с милиони продадени албуми превръщат Мадона в икона на поп музиката. Животът й дотолкова бурно впечатляващ, че Universal Studios искат да снимат филм през 2017-та, но проектът не е одобрен от звездата, която смята, че е единствената, която може да разкаже историята си.


Мадона наконцерта си в Калифорния през 2015 година.

Интригуваща и скандална, Мадона ще стане на 62 на 16-ти август. Не, че на цифрата й има нещо, но, независимо че Мадона продължава да пълни стадиони и да продава милиони копия от албумите си, поп величието в последно време е буквално обливано от негативна критика. Появяват се все повече заглавия в медиите, свързани с ежедневните проблеми със сина й Роко, с бившият съпруг Гай Ричи, и открити критики към избора на образование за двете й осиновени деца. И това не е всичко. С важна отметка тук присъства алкохолът, който тя консумира на сцената, и ужасно неуважителните към всички, емблематични закъснения за собствените й концерти, от порядъка на два часа, например, като визираме Австралия; Допълваме с неприятното и дразнещо унижаване на феновете - например разкритата гръд на младо момиче от публиката, което след минута кани да се качи на сцената и казва: “Опа, сексуален тормоз! Искаш ли да ме съдиш?". Следва концертът в Мелбърн, на който пристига, карайки триколка, преоблечена като клоун, и говорeйки за семейните си проблеми. 

Да, вярно е, че скандалът винаги е като закарфичен за марката Мадона, но отскоро той заема нова форма. Феновете на непокорното момиче на Америка смятат, че притесненията им ще приключат с края на световното й турне. Обаче не се случва така. Даже нещата се влошават. На червения килим на събитието Met Gala, звездата се появи в костюм на черна гарга с оголени гърди и задни части, бедрата – прибрани с бандаж. Мадона ли ще се окаже новият мъченик на поп културата или това е просто поредната звезда на ръба на срива? Едно е сигурно: не й върви на Мадона. Облеклото й тогава, носещо подписа на Рикардо Тиши за Givenchy, предизвиква безброй негативни коментари, по-меките от които са "прекалено” и “срам”.


Мадона в облекло, проектирано от Рикардо Тиши, на Met Gala през 2016 година.

Разбира се, с арсенала си от реакции, Мадона не остава безмълвна и активно защитава избора си, както в социалните мрежи, така и в интервюта: "Грижа се за себе си. В добра форма съм. Мога да си показвам задника и когато съм на 56 или 66, или 76 години", казва тя, реагирайки на критиката по отношение на появяването й на наградите Грами. "Кой ще ми казва кога мога да си показвам задника? Това е сексизъм. Това е ейджизъм. И е вид дискриминация." Поп иконата реагира по подобен начин и в интервю през 2017 г. пред Harper's Bazaar, в което твърди, че “хейтърите” й просто искат да изчезне: "Някой пита ли Стивън Спилбърг защо все още прави филми? Не е ли постигнал достатъчно успехи?... Някой отишъл ли е при Пабло Пикасо, за да каже: " Добре, на 80 години сте. Не сте ли нарисували достатъчно картини? ", казва Мадона. "Ще спра да правя всичко това, което правя, когато не искам повече да го правя. Ще спра, когато нямам повече идеи. Ще спра, когато… ме убиете. Какво ще кажете за това?", заявява звездата.


Мадона на наградите Grammy през 2015 година.

Marie Claire разказва как се приема в този миг образа на Мадона, създадено от нея още през миналия век и упорито преследван в продължение на десетилетия: 

Мадона – повече от стандартна 
“Ако тя си мисли, че в музикален аспект все още е на мода, то това не е така поне от десет години насам,“ споделя френският музикален журналист Оливие Качин. Освен няколко ярки възхода, тя вече не е сред най-модерните изпълнители, напротив, дори при нея се забелязва до някаква степен форма на конформизъм.” Музиката й е някъде между досадното и стандартното. Мадона, тази суперзвезда, която промени революционно възгледа за женската сексуалност и изигра основна роля за приемането на гей общността, ще остане ли завинаги така секси и провокативна? "Страхувам се - добавя специалистът - че съдбата й ще е като тази на Тони Къртис в края на живота му, който не разбираше защо вече не го търсят, за да прави рицарски филми."

Кийт Каулфийлд, репортер на Billboard, се усмихва: “Можете да вземете която и да е година от кариерата й и ще откриете едни и същи неща. В един момент тя забременява твърде възрастна; в друг изглежда потисната, в трети хвърля гащичките си по врене на концерт... ”. Но не само заради нейните уж секси изпълнения, смятани днес за малко смущаващи, Мадона предизвиква порой от критики. Става въпрос за статута й на артист, способен да подлудява тълпата, който сега е поставен под съмнение. Когато обявява, че ще отдаде почит на Принс по време на Billboard Music Awards, предизвиква вълна от недоволство в социалните медии, сякаш е недостойна за Хлапето от Минеаполис. Изпълнението й е, според гневните постове в Twitter, разочароващо - дори неуважително. Дори кавърът й на Purple Rain, заедно с още една музикална легенда - Стиви Уондър, далеч не е убедителен. Няколко часа след изпълнението й, американският телевизионен канал BET (Black Entertainment Television) открито се подиграва с мегазвездата, като публикува снимка в почит към Принс, озаглавена: “Да, видяхме това. Не се притеснявай, ще се справим и по-добре”. И тук излизаме от простото отхвърляне на образа на Мадона. След повече от тридесет години лоялна служба, изрусената икона влиза в друга категория... категория, която не се страхуваме да осмеем открито.


Мадона и Стиви Уондър на Billboard Music Awards през 2016 година.

Мадона: заключена в образа си
“Сега, когато е на 50 години, всички искат тя да залезе.” Според Кевин Фалън, репортер на новинарския сайт The Daily Beast, всичко това е единствено израз на мизогиния: “Ако беше мъж, ние никога не бихме говорили за изблик на лудост.” Специалистът по поп културата пише две дълги статии в защита на звездата, която според него страда от противоречивостта на културата. “Преди петнадесет години това никога нямаше да се случи. Никой нямаше да забележи малките щуротии на концертите, защото никой не би ги снимал. Днес всеки, който се чувства обиден, може да твърди, че е мнозинството, тъй като разполага с огромен мегафон.” Мадона - жертва на Twitter и Instagram? И все пак, все по-често я хващаме да отговаря на своите неприятели. 

"Редовно публикува гърдите и дупето си, а понякога изважда на показ всичко. Бихме казали, че прави всичко това, за да впечатли младите си последователи, да покаже, че и мама е млада", казва Матю Битон, официалния фотограф на Лени Кравиц, и добавя, че се изненадва, когато вижда колко активно тя лично публикува в социалните мрежи. Повечето артисти оставят екипа си да се занимава с това. Голям фен на Принс, Битон не е шокиран от така неодобрявания почетен концерт. “Те бяха от едно и също време, родени в една и съща година, през същото лято. Като Майкъл Джексън. Достигнаха световна известност, каквато никой никога не е постигал и никой никога няма да изравни. Може да не е най-доброто изпълнение, но, честно казано, заслужава уважение.” Матю Битон, който често пресича пътя си с нея, си припомня шоуто й за Super Bowl през 2012 година, когато тя е обсебена от идеята да покаже на света, че все още е тук. "В последната част от кариерата си Принс успокои нещата. Той спря да иска да шокира, промени текстовете на песните си, облече костюм ... Докато тя никога не излезе от образа, който си беше изградила."

Да се разхожда чисто гола като млада, според някои хора, било ок, обаче да показва дупето си на 57 не е приемливо. Сякаш старостта на жените трябва да е невидима. “Всеки казва, че в начина й на обличане, на нейната възраст, липсва достойнство. За мен това е чист сексизъм. Още от предучилищната ни учат как да се обличаме, да не привличаме погледи, да бъдем достойни. Но не може ли достойнството да бъде преди всичко това, с което една жена допринася в обществото? Това, което е създала, което дава на обществеността, а не дължината на полите й?“, пита Кел Кембъл, феминистка и писател във влиятелни американски блогове като Bust, и споделя, че песента Papa don’t preach я е спасила от евангелисткото и фанатично малко градче в Западен Тексас, в което е израснала. “От 80-те години тя винаги е тази, която определя границите и отново тя е тази, която продължава да го прави: казвайки “майната им” на възрастовите граници."


Мадона за Жан-Пол Готие през 1992 година.

Мадона: перфекционист
Символ на супержените от 80-те, тя трябва отново да контролира всичко, да успява във всичко, да поддържа всичко, включително онази проклета висяща кожа под мишниците. Според Лиза Уейд, социолог и специалист по сексуалността, се създава една нереалистична представа: “Жените поп звезди са попаднали в парадокс, в който трябва едновременно да се рекламират като сексуален обект и същевременно да не шокират обществото със своята сексуалност."

Мадона никога не се е страхувала да шокира. Но в тази естествено неравна надпревара, разбира се, мъжете са тези, които се справят най-добре. Мик Джагър може да продължи да изразява своята сексуалност, своите желания. Докато възрастна певица, която парадира с либидото си и се обгражда с мускулести пичове - това е неприлично. В своите интервюта и в изявленията си в Instagram, Мадона се представя като защитник на правата на жените и на тяхната свобода да изразяват сексуалността си на всяка възраст. Според Лиза Уейд това е феминизъм от нисък клас: “Всичко това е типично за един разговор през 80-те години и вижте къде ни отведе. Това ли е правото, което абсолютно трябва да получим, правото да бъдем секси? Да може да си купим по една спирала за мигли и да бъдем съблазнителни на всяка възраст?“


Мадона, носена от "мускелисте пичове" по време на концерта си в Австралия през 2016 година.

От своя страна, певицата Коко Морие се колебае: “ Мадона, вече не я харесвам, но искам да я защитя.” На въпроса как се остарява добре на сцената, тя споменава Деби Хари, 70-годишна и все още Блонди, или Грейс Джоунс, чието шоу в Hollywood Bowl я впечатлява много: “Тя беше гола през повечето време, в невероятни, скулптурни костюми, беше прекрасно! Мадона е далеч от този образ. Има по-малко вкус." Коко е позната с текстовете на песните си - тя пише за изпълнителите след Мадона, като Бритни Спиърс, Селена Гомес, Деми Ловато. А по отношение на кралицата на попа е категорична: “Да, изпитвам носталгия по времето, когато всеки от клиповете й поставяше летвата още по-високо. Но колко пъти трябва един изпълнител да се преоткрие за един живот? “


Грейс Джоунс на FYF фест през 2016  година.

Трябва обаче и да подчертаем тежкия труд, който полага Мадона, която повтаря шоуто си по петдесет пъти преди да го покаже на публиката. Коко раказва: “Познавам младите поп звезди и е откачено колко от тях не могат да запишат песен, без да добавят вокали и миксове, за да замажат положението. Тя прави всичко. Една моя приятелка работеше върху един от нейните музикални клипове. По време на обедната почивка тя се натъква на Мадона, полугола, заедно с инструктора й по пилатес, работейки за стегнат корем, докато всички останали се тъпчат с такос."


Мадона на концерта си в Ню Йорк, 2012 година.

Родом от Детройт, също като Мадона, Коко Морие мечтае да пише за нея. В последния си албум -Dreamer, иска да се върне в родния си град, бягайки от Ню Йорк и неудържимите призраци на иконите от 80-те, “защото никога няма да има друга Мадона“.

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 23 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.