Следва

We love: лятната кампания на Bvlgari - празник на малките чудеса

Сватбената рокля-катастрофа на Принцеса Даяна

Errors of youth.

All fashion преди 3 години

Венчалната дреха на Даяна Спенсър редовно намира място в различни тържествени класации, както за най-добра, така и за най-известна сватбена рокля в света. Всички останали подробности около церемониалната одежда обаче остават в продължение на десетилетия скрити за обществения интерес. Междувременно е факт, че роклята е спорна, често определяна като прекалена, неподходяща или откровен провал, да видим.


Официалният сватбен портрет на Даяна


29 юли, Чарлз и Даяна се женят. Непоказвани никога снимки


Странен избор
Доста преди да се превърне в очарователно облечена сексапилна жена, т.е. малко преди да навърши своите 20, модните предпочитания на младата аристократка са, нека го кажем меко, далеч от идеала.

Тоест доверяването на тогавашния й личен вкус за избора на венчална рокля, можем да окачествим като, пак меко казано, не много добра идея.

Запознанството на Даяна с творчеството на Дейвид и Елизабет Еманюел се случва след обявяването на годежа й с Чарлз. Кралския двор сериозно се заема със задачата да пригоди гардероба на много младата Ди, доскорошна детска учителка, скромна и дори свенлива, и доста обрана откъм умение за светски изяви, в съответствие с новия й статут. Младата дизайнерска двойка Еманюел от Лондон е в списъка на препоръчаните на Даяна от редактора на британския Vogue. Бъдещата жена на принца започва да ги ангажира, като първото задание, отправено към дуото, е изработка на тоалета на Ди й за първото й важно появяване на публично място в ролята на годеница и бъдеща съпруга на престолонаследника: става дума за вечеря в началото на март 1981-ва, когато в Голсмит хол е дадена тържествена вечеря в чест на княгинята на Монако.


Първата официална поява на Даяна и Чарлз като двойка

Дни преди събитието в двореца пристига пакета с дрехи от Еманюел. Сред тях е налична дълга черна рокля с корсет, декорирана с рюшове. Към нея - прилежащ черен шал, призван да загърне голите рамене и открити гърди, докато принцесата е на улицата (както и при слизането й от колата - деликатен момент, с който Даяна никак не се справя).

"Получих роклята от Emanuels и си помислих: всичко е наред, момичета на моята възраст носят подобни дрехи. Но не отчетох, че в онзи момент вече представлявах част от кралското семейство, макар че на пръста ми имаше само един пръстен, вместо два (годежен пръстен и халка - бел.ред.). Помня, че влязох облечена с роклята в кабинета на Чарлз. Той каза: "Нямаш намерение да се появиш в тази рокля, нали?". На което отвърнах: "Напротив, имам." Той възрази: "Но тя е черна! Този цвят използваме при траур!" "Все още не съм част от семейството ви", възразих отново. За мен черното е цвят на зрелостта. И роклята беше такава, възрастна. Цялата преса тогава се превъзбуди от голите ми рамене и гърди."


Принесата и Принцът на официалната вечеря в чест на княгинята на Монако


Кралски гняв: писмото на Елизабет, сложило край на брака на Даяна и Чарлз



Принцеса Даяна, Грейс Кели на Монако и Принц Чарлз

Изглежда именно положителното първо впечатление подбужда бъдещата принцеса да продължи сътрудничеството си с Emanuels.

"Здравейте, аз съм" - гласът в слушалката е добре познат на Дейвид Еманюел. Обажда се лейди Даяна Спенсър: интересува се дали той и съпругата му ще имат време да ушият сватбената й рокля.



Дизайнерът Дейвид Еманюел показва образец на сватбената рокля, 1981 година

Ненужни рекорди
Поне в едно нещо, касаещо избора на дизайнери, Даяна не бърка: двамата прекрасно знаят какво й харесва. "Тъй като церемонията е планирана да се проведе в катедралата Свети Павел, роклята обезателно трябва да запълва разстоянието между редовете с пейки и да е достатъчно впечатляваща", спомня си по-късно Елизабет Еманюел. С тази цел дизайнерите рисуват дузина ескизи, след което тримата заедно обсъждат силуета и детайлите, седнали направо на пода.

"Извадихме от архивите снимки на всички възможни кралски сватби и установихме, че рекордът за дължина на шлейфа дотогава е 20 фута или около 6 метра. Съответно предложихме на Даяна да направим нейния с пет фута по-дълъг", спомня си господин Еманюел. Трудно е да се каже какво на практика движи дизайнерите в действията и решенията им - желанието да сътворят красива рокля или пък да получат максималното от шанса, който им дава случая, и да влязат в историята завинаги (ако не с интересна и новаторска кройка, поне с размерите на шлейфа и булото). Достатъчно сложно остава и днес да си отговорим на въпроса какво налага едно 19-годишно момиче да се стреми да стане световен рекордьор в такава съмнителна надпревара като дължината на "опашката" на роклята.


Принцеса Даяна е имала втора /тайна/ сватбена рокля?



Осемметровият шлейф на Принцеса Даяна


Покривката не е на мястото си...
По спомени на дизайнерите, за направата на 8-метровия шлейф отиват повече от 130 метра плат. Поради невъзможността да се изтъче тъкан с нужната ширина (защото двойката дизайнери държат да запълнят с шлейфа цялото пространство в прохода между редовете с гости в храма), "опашката" на дрехата има два шева по дължината си. Свързващите шевове са украсени с декоративен шев, след него - още един, по-крупен, който се спуска по периметъра на шлейфа и се забелязва отчетливо. Получава се нещо, което прилича повече на огромно декоративно покривало, например шалте, чието място е върху спретнато оправения креват, отколкото в качеството му на сватбена рокля. Постелната асоциация не е случайна: за да се научи да пристъпва в рокля с толкова дълъг шлейф, на бъдещата принцеса е осигурена "репетиционна" дреха от обикновен памук, с която тя тренира всички основни стъпки за церемонията.


Фрагмент от шлейфа на Даяна


Смачканата булка
Платът за роклята в официалния й вид е тафта. Дори и тези, които не разбират много от платове, могат да си представят доколко неудачен е изборът, като се отчетат и обстоятелствата, разбира се. А обстоятелствата, както се оказва, не са взети предвид, нито от Даяна, нито от дизайнерите. Копринената тафта е тънък, но плътен лъскав материал, за който е характерна твърдостта (благодарение на това й свойство, тафтата се използва за създаването на пищни силуети и обемни драпировки) и острота на гънките. Което означава, че тя не просто се мачка, а се нагърчва като вестник, а да се върне гладкостта й е възможно само с помощта на ютия. На Даяна предстоят часове придвижване до мястото на церемонията в закрита каляска с коне. Излизайки от нея, булката и шаферките й отчаяно се опитват да спасят ситуацията, като разтягат и опитват да изпънат гънките на гигантския 8-метров шлейф. "Просто направете всичко възможно", казва Даяна на момичетата (по спомените на Индия Хикс, най-голямата шаферка, която тогава е на 13 години). Полата на дрехата, ръкавите, дори булото - и на старите снимки се вижда, че в своя главен ден принцеса Даяна изглежда буквално смачкана. Разбира се, в това мнозина виждат лоша поличба, и наричат нелепия избор "знак на съдбата".


Кои са първите думи на Даяна към Чарлз след развода



Реална фотография на роклята на Даяна от 2012 година


Лейди Палечка
Вероятно, дизайнерите и Даяна са планирали това: роклята да е с такъв зашеметяващ обем, че на нейния фон високата булка с широки рамене (припомняме, че Ди е с ръста на Чарлз - 178 см) да изглежда като Палечка.

Само че, има едно "но". Кукленият вид на невестата е съпроводен със същите кукленски, неестествено втвърдени, насечени, сякаш "шарнирни" движения. Очевидно, Даяна не се чувства достатъчно комфортно в тази толкова мислена, прецизирана, тържествена дреха. По нейни спомени, в даден момент (след венчавката, при връщането в Бъкингамския дворец, откъдето тя и Чарлз трябва да приветстват тълпата от балкона) тя мечтае само за едно - да съблече най-накрая роклята и да й позволят да се преоблече.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.