Следва

We love: лятната кампания на Bvlgari - празник на малките чудеса

Сватбената рокля-катастрофа на Принцеса Даяна

Errors of youth.

All fashion преди 3 години

Венчалната дреха на Даяна Спенсър редовно намира място в различни тържествени класации, както за най-добра, така и за най-известна сватбена рокля в света. Всички останали подробности около церемониалната одежда обаче остават в продължение на десетилетия скрити за обществения интерес. Междувременно е факт, че роклята е спорна, често определяна като прекалена, неподходяща или откровен провал, да видим.


Официалният сватбен портрет на Даяна


29 юли, Чарлз и Даяна се женят. Непоказвани никога снимки


Странен избор
Доста преди да се превърне в очарователно облечена сексапилна жена, т.е. малко преди да навърши своите 20, модните предпочитания на младата аристократка са, нека го кажем меко, далеч от идеала.

Тоест доверяването на тогавашния й личен вкус за избора на венчална рокля, можем да окачествим като, пак меко казано, не много добра идея.

Запознанството на Даяна с творчеството на Дейвид и Елизабет Еманюел се случва след обявяването на годежа й с Чарлз. Кралския двор сериозно се заема със задачата да пригоди гардероба на много младата Ди, доскорошна детска учителка, скромна и дори свенлива, и доста обрана откъм умение за светски изяви, в съответствие с новия й статут. Младата дизайнерска двойка Еманюел от Лондон е в списъка на препоръчаните на Даяна от редактора на британския Vogue. Бъдещата жена на принца започва да ги ангажира, като първото задание, отправено към дуото, е изработка на тоалета на Ди й за първото й важно появяване на публично място в ролята на годеница и бъдеща съпруга на престолонаследника: става дума за вечеря в началото на март 1981-ва, когато в Голсмит хол е дадена тържествена вечеря в чест на княгинята на Монако.


Първата официална поява на Даяна и Чарлз като двойка

Дни преди събитието в двореца пристига пакета с дрехи от Еманюел. Сред тях е налична дълга черна рокля с корсет, декорирана с рюшове. Към нея - прилежащ черен шал, призван да загърне голите рамене и открити гърди, докато принцесата е на улицата (както и при слизането й от колата - деликатен момент, с който Даяна никак не се справя).

"Получих роклята от Emanuels и си помислих: всичко е наред, момичета на моята възраст носят подобни дрехи. Но не отчетох, че в онзи момент вече представлявах част от кралското семейство, макар че на пръста ми имаше само един пръстен, вместо два (годежен пръстен и халка - бел.ред.). Помня, че влязох облечена с роклята в кабинета на Чарлз. Той каза: "Нямаш намерение да се появиш в тази рокля, нали?". На което отвърнах: "Напротив, имам." Той възрази: "Но тя е черна! Този цвят използваме при траур!" "Все още не съм част от семейството ви", възразих отново. За мен черното е цвят на зрелостта. И роклята беше такава, възрастна. Цялата преса тогава се превъзбуди от голите ми рамене и гърди."


Принесата и Принцът на официалната вечеря в чест на княгинята на Монако


Кралски гняв: писмото на Елизабет, сложило край на брака на Даяна и Чарлз



Принцеса Даяна, Грейс Кели на Монако и Принц Чарлз

Изглежда именно положителното първо впечатление подбужда бъдещата принцеса да продължи сътрудничеството си с Emanuels.

"Здравейте, аз съм" - гласът в слушалката е добре познат на Дейвид Еманюел. Обажда се лейди Даяна Спенсър: интересува се дали той и съпругата му ще имат време да ушият сватбената й рокля.



Дизайнерът Дейвид Еманюел показва образец на сватбената рокля, 1981 година

Ненужни рекорди
Поне в едно нещо, касаещо избора на дизайнери, Даяна не бърка: двамата прекрасно знаят какво й харесва. "Тъй като церемонията е планирана да се проведе в катедралата Свети Павел, роклята обезателно трябва да запълва разстоянието между редовете с пейки и да е достатъчно впечатляваща", спомня си по-късно Елизабет Еманюел. С тази цел дизайнерите рисуват дузина ескизи, след което тримата заедно обсъждат силуета и детайлите, седнали направо на пода.

"Извадихме от архивите снимки на всички възможни кралски сватби и установихме, че рекордът за дължина на шлейфа дотогава е 20 фута или около 6 метра. Съответно предложихме на Даяна да направим нейния с пет фута по-дълъг", спомня си господин Еманюел. Трудно е да се каже какво на практика движи дизайнерите в действията и решенията им - желанието да сътворят красива рокля или пък да получат максималното от шанса, който им дава случая, и да влязат в историята завинаги (ако не с интересна и новаторска кройка, поне с размерите на шлейфа и булото). Достатъчно сложно остава и днес да си отговорим на въпроса какво налага едно 19-годишно момиче да се стреми да стане световен рекордьор в такава съмнителна надпревара като дължината на "опашката" на роклята.


Принцеса Даяна е имала втора /тайна/ сватбена рокля?



Осемметровият шлейф на Принцеса Даяна


Покривката не е на мястото си...
По спомени на дизайнерите, за направата на 8-метровия шлейф отиват повече от 130 метра плат. Поради невъзможността да се изтъче тъкан с нужната ширина (защото двойката дизайнери държат да запълнят с шлейфа цялото пространство в прохода между редовете с гости в храма), "опашката" на дрехата има два шева по дължината си. Свързващите шевове са украсени с декоративен шев, след него - още един, по-крупен, който се спуска по периметъра на шлейфа и се забелязва отчетливо. Получава се нещо, което прилича повече на огромно декоративно покривало, например шалте, чието място е върху спретнато оправения креват, отколкото в качеството му на сватбена рокля. Постелната асоциация не е случайна: за да се научи да пристъпва в рокля с толкова дълъг шлейф, на бъдещата принцеса е осигурена "репетиционна" дреха от обикновен памук, с която тя тренира всички основни стъпки за церемонията.


Фрагмент от шлейфа на Даяна


Смачканата булка
Платът за роклята в официалния й вид е тафта. Дори и тези, които не разбират много от платове, могат да си представят доколко неудачен е изборът, като се отчетат и обстоятелствата, разбира се. А обстоятелствата, както се оказва, не са взети предвид, нито от Даяна, нито от дизайнерите. Копринената тафта е тънък, но плътен лъскав материал, за който е характерна твърдостта (благодарение на това й свойство, тафтата се използва за създаването на пищни силуети и обемни драпировки) и острота на гънките. Което означава, че тя не просто се мачка, а се нагърчва като вестник, а да се върне гладкостта й е възможно само с помощта на ютия. На Даяна предстоят часове придвижване до мястото на церемонията в закрита каляска с коне. Излизайки от нея, булката и шаферките й отчаяно се опитват да спасят ситуацията, като разтягат и опитват да изпънат гънките на гигантския 8-метров шлейф. "Просто направете всичко възможно", казва Даяна на момичетата (по спомените на Индия Хикс, най-голямата шаферка, която тогава е на 13 години). Полата на дрехата, ръкавите, дори булото - и на старите снимки се вижда, че в своя главен ден принцеса Даяна изглежда буквално смачкана. Разбира се, в това мнозина виждат лоша поличба, и наричат нелепия избор "знак на съдбата".


Кои са първите думи на Даяна към Чарлз след развода



Реална фотография на роклята на Даяна от 2012 година


Лейди Палечка
Вероятно, дизайнерите и Даяна са планирали това: роклята да е с такъв зашеметяващ обем, че на нейния фон високата булка с широки рамене (припомняме, че Ди е с ръста на Чарлз - 178 см) да изглежда като Палечка.

Само че, има едно "но". Кукленият вид на невестата е съпроводен със същите кукленски, неестествено втвърдени, насечени, сякаш "шарнирни" движения. Очевидно, Даяна не се чувства достатъчно комфортно в тази толкова мислена, прецизирана, тържествена дреха. По нейни спомени, в даден момент (след венчавката, при връщането в Бъкингамския дворец, откъдето тя и Чарлз трябва да приветстват тълпата от балкона) тя мечтае само за едно - да съблече най-накрая роклята и да й позволят да се преоблече.

More All fashion