Следва

Trend Report: Into the GLOSS

7 визии-икони на Шаде Аду

Звездата от нигерийско-британски произход наложи стила си като своеобразна униформа - джинси Levi's, обемна мъжка риза с гол гръб...

All fashion преди 3 години

Шаде е толкова неповторима и впечатляваща, колкото само звезда от нейното измерение би могла да бъде. Плод на любовта между нигериец и англичанка, Шаде (née Helen Folasade Adu) е родена в родината на баща си, но израства във Великобритания, където изучава мода в Central Saint Martins преди да изгрее с едноименната си група, която я изстрелва до висините на славата и я превръща в икона от космическа величина.

Смесвайки и преливайки границите между соул, смуут джаз и поп, Шаде сътворява музикално наследство, което оцелява вече почти четири десетилетия - точно като вечния й, понякога неглижиран, но възхитително елегантен и безкомпромисен стил. Като започнем с кадифения, галещ сетивата глас, минем през лиричния тембър и стигнем до емблематичните златни пръстени и обеци-халки, и най-вече спускащата се по гърба плитка, може да си стиснем ръцете, че досега втора като Шаде не се е раждала. В доказателство на казаното илюстрираме знаменателната й кариера с някои от най-ключовите визии, които и до днес я дефинират като икона на стила.

Клипът на Smooth Operator, 1984

Без значение какво предполага звездната й музикална кариера, истината е, че професионалните й занимания с музика са плод на щастливата случайност. В ролята на Фортуна влиза нейният приятел и продуцент на английската джаз-фънк банда Pride, който я кани да замести водещата певица. С помощта на Pride Шаде създава Smooth Operator - сингълът, който разбива щатския пазар. Точно тази песен кара Шаде да напусне Pride и да основе своя група, въпреки загрижените молби на множество представители на индустрията, настояващи да преосмисли решението си. Във видеото към сингъла Шаде пее пред гостите на нощен клуб в умопомрачителна рокля с прилеп ръкав. Това е първата й визия с гол гръб, която впоследствие се превръща в запазена марка.

Появата й в Холандия, 1984

Знаете ли, че преди да се захване с пеене, Шаде учи в моден колеж и то не кой да е, а в Saint Martin's School of Art, който впоследствие прераства в знаменития Central Saint Martins? Ето защо не е никак очудващо, че певицата налага няколко ключови за модния свят визии, докато паралелно с това развива преуспешна кариера. Точно като този 80-тарски класически аутфит, включващ бяла риза с polka dot десен на черни точки (който в наши дни превзема дефилетата на Dolce&Gabbana). Впечатляващият масивен колан с огромна четвъртита катарама обгръща талията й, а кожените моторджийски ръкавици без пръсти, с които Шаде държи микрофона, слагат удивителен знак на класическата модна поема.

Класически 80-тарски стил


Яркочервени устни, плитки като коробни въжета и огромни кръгли обеци. Като всяка икона на стила и Шаде има своята бюти визитна картичка - същото важи и за гардероба й. Певицата притежава изключително силен усет за личен стил, който се проявява в избора й на минималистични, но категорични в своята елегантност тоалети (рокля с гол гръб, винилов тренч), неподвластни на времето акценти (свободни бели ризи и дънки) и склонност да повтаря визии както по време на сценични изяви и фотосесии, така и в свободното си време. На тази снимка тя носи един от най-запомнящите се тоалети – дънкова риза, допълнена от любимите й джинси Levi's.

По време на Live Aid, 1985

По време на третия припев на хитовия сингъл Your Love Is King на благотворителния концерт през 1985 г., Шаде елегантно сваля черното си, обсипано с бляскави пайети болеро, за да разкрие секси бодито си с поло яка и гол гръб. Така се ражда една от най-впечатляващите й визии. Перфектната комбинация от сдържаност и сексапил, носталгия и актуалност, стилът на Шаде отеква из залите на модната слава (дизайнерските книги, постове в социалните медии и едиториали на списанията) - от десетилетия и продължава до ден днешен. Напомнящ за мълния, запечатана в бутилка, този микс от неповторима изисканост се създава само веднъж в животa.

Фотосесията за Paris Match "У дома", 1985

По време на презентационния тур по повод дебютния си албум Dismond Life, обичайно странящата от медии певица кани френското списание Paris Match за фотосесия в лондонското си жилище. Това нетипично за Шаде рандеву ражда някои от най-запомнящите се кадри в кариерата й. Като тези на потъналата в мисли Шаде, или пък усмихваща се, докато представя на оператора мостри от звукозаписната си колекция, наливайки си кафе в леглото, наметната само с дебел юрган, или по балетни пантофки в кухненския кът, похапваща кисело мляко. Ако приемем, че тези кадри са всичко друго, но не и лежерни, трябва да признаем, че домашният стил на Шаде е къщо толкова перфектен и изискан, колкото са и сценичните й превъплъщения. И това не си личи никъде другаде толкова ярко, колкото по искрящо бялата й пижама, с която завършва нощната си визия.

Видеото от Cherish The Day, 1993


Пример за един от безупречно минималистичните визии на Шаде е изрязаният шифонен сет от пола с ниска талия, дефинираща тяло, изваяно като китара, се превръща в емблема от ерата на албума Love Deluxe на Шаде. След дебюта във видеото на Cherish The Day, певицата залага на същата визия, за да изпълни Bullet Proof Soul в телевизионното студио на The Late Show, както и за обложката на албума си.

Световното турне на Love Deluxe, 1993

Както се досещате, Шаде вдигa модния залог по време на световното си турне и не е изненадващо, че залага на ослепителна версия на сета от Cherish The Day. Под светлината на един единствен прожектор, в стила на истинска джаз певица, Шаде огрява сцената подобно на искряща диско топка; извисява нежния си глас в песента It's a Crime, издигайки ръце и нажежавайки страстите до червено!


Вижте още: 

7 визии-икони на Принцеса Даяна

More All fashion