Следва

Най-добрите български графити артисти с благотворителна изложба в КО-ОП

Изградиха и откриха нова безплатна веломивка и чешма в кв.Бояна

Тя е на разположение на всички колоездачи, пешеходци и туристи тръгнали към Витоша

All About Life преди 3 години

В понеделник вечер в кв. Бояна официално бе открита новоизградена веломивка и чешма, намираща се до Боянска река, непосредствено до основния маршрут, по който колоездачи и пешеходни туристи се отправят и се връщат от Витоша. Адресът е площадчето при сливането на ул. “Три Кладенци” и ул. “Орешарска” в кв. Бояна. Комуникативно и същевременно тихо - мястото е изключително подходящо за разхлада и почивка и най-новата възможност – за почистване на велосипед след каране в планината. Новозиграденото съоражение е на мястото на стара чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието, а идеята за възстановяването й и изградждането на нова веломивка и чешма е на един от изявените велоклубове у нас – Veloraptor. Съоражението е изградено съвместно със Столична община – район “Витоша” и с помощта на всички фенове на планинското колездене, включили се в събитията на клуба в последните месеци и подкрепили инициативата с дарения.

"Хората от квартала, също идваха и даряваха средства по собствена инициатива, когато работата започна и видяха майсторите”, разказва председателят на Велораптор – Калин Русев и добавя, че по-възрастните Боянчани, дори си спомняли, как са поили животните си на старата чешма, чиито останки се виждат и сега в края на градинката. “Останалата част от тях също включихме в комплекса – един от коловете за парапета е закрепен за тях”, допълва той.
Идейният проект и първа копка се случват през зимата с подкрепата на кмета на р-н Витоша и въпреки пандемията и благодарение на усилията на клуба – основите са положение през пролетта. Проектът е реализиран с естествени материали. От лицевата страна има обществена чешма с пейка, чийто гръб наподобява профила на планината. А на гърба на чешмата е оформена площадка с корито от 2 кв.м с маркуч с кран - за почистване на велосипеди, без да се пречи на ползването на чешмата. Тя ще работи целогодишно, а веломивката - през месеците с положителни температури. С изграждането на веломивката и чешма, район “Витоша” допълнително ще облагородят района, като изградят допълнително улично осветление, почистят и затревят района.

Велораптор е не само инициатор, но и ще “осинови” съоръжението, като се грижи то да е винаги в изправност. През последните години клубът е един от най-активните и добре представящ се в състезанията у нас. Част от него са:

- Александър Алексиев - професионален планински и шосеен колоездач, многократен държавен шампион, трикратен победител в “Обиколката на Витоша 100 км” с рекорди на трасето през 2018-та, 2019-та и 2020-та години, победител в повечето състезания в България, в които е взел участие.

- Христина Козарева - многократен победител в “Обиколката на Витоша 100 км”, държавен шампион по планинско колоездене и състезател с множество отличия в леката атлетика;

- Владислав Гюров, Калин Русев, Алекс Иванов, Виктор Танков и други – са състезатели с много опит и подиуми в повечето състезания по планинско колоездене в България. На “Обиколката на Витоша” тази година те заеха съответно 2-ро, 3-то, 4-то и 10-то място, след Александър Алексиев.

“Тази инициатива е едно добро начало за всички нас в желанието ни да правим колоезденето все по-достъпно, приятно и удобно”, споделиха с вълнение от клуба.

More from View Sofia

Спомени: Присила Пресли за заветните си модни изяви от последните 50 години

Celebrities преди 1 година

Едно от нещата, които Присила Пресли споделя с покойния си съпруг Елвис, е любовта към официалното обличането - винаги, на всяка цена, независимо от поводи, места и моменти. "Дори в Грейсланд той се обличаше официално

Новолунието в Риби тази неделя или пролетен хороскоп за всички зодии

Astro преди 1 месец

Новолунията са време за подмладяване и разцъфване - като пролетта! Ако имате липса в живота си, сега е моментът да я запълните чрез ново преживяване, човек или предмет. Всички ние трябва да направим място за нови начинания, граничещи дори с невъзможното, по време на Новолуние. Имайте предвид, че всички сме като бебета, когато започваме нещо ново, така че не се страхувайте да експериментирате!

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.