Следва

Четиво в четвъртък: "Руж" – роман за създаването на козметичната индустрия

Пет изложби през август и един коктейл

Лятото се разгорещява, във всеки смисъл на думата, а на нас ни става все по-трудно да се задържим на повърхността и да поемем дъх.

Events преди 3 години

Будим се с новини за заразата и се приспиваме с протести, да не говорим за световната икономическа криза, която учтиво чака своят ред, за да се представи през есента.
Освен това е август.

Но пък това е най-хубавият месец. София е особено чаровна през август. Шумът притихва, полупразни улици, ритъма на града се забавя и ни дава шанс да се вгледаме, да оценим и да я обикнем още повече.

Този август е по-различен. И въпреки това, София се е погрижила да има къде да отидем, за да се потопим в друг свят и, разбира се, да отпуснем с питие.

Прохладните софийски галерии са прекрасно място за бягство през август. Рядко има повече от трима души, тихо е и най-лошото, което може да се случи е да останем разочаровани от изложбата. В който случай, потърсете незабавно помощ в чаша от летният коктейл на Club Mate.

Рецептата:

50мл ром
20мл сок от лайм
15мл захарен сироп
Стръкче мента

Разклатете добре с лед, прецедете и допълнете с освежаващо Club Mate Original. И още лед, разбира се.

А сега по същество. Това са изложбите, за които се вълнуваме през август:

Изложба на номинираните художници за награда за съвременно изкуство БАЗА 2020
28.07.2020- 30.08.2020
Софийска градска художествена галерия

БАЗА е награда за съвременно изкуство за творци до 35 годишна възраст, която тази година бе връчена на Мария Налбантова. В изложбата ще можем да разгледаме творбите на артистите Наталия Йорданова, Явор Костадинов, Мария Налбантова, Боряна Петкова, Kalas Liebfried (Калоян Любомиров).

"Re: Search" Скулптурна изложба на Павлин Радевски
05.08.2020- 25.09.2020
Галерия Credo Bonum

Павлин Радевски (1975) завършва специалност скулптура в Художествената академия в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби, както и е сред организаторите на програмната изложба „Без дистанция", представяща работата на 21 съвременни млади скулптори в галерия „Райко Алексиев" през 2015 г. Основател е на организацията ДЕПО СКУЛПТУРА, с която реализира различни публични прояви в областта, сред които е и изложбата „Скулптурата сега" през 2018. Павлин Радевски е носител на Първа награда за скулптура на Фондация „Св. св. Кирил и Методий" през 2003 г.

СЪПРЕЖИВЯВАНЕ НА ДИВОТО Фотографска изложба на Богдан Боев и Ивайло Зафиров
Куратор: Любен Домозетски
22.07.2020 - 12.08.2020
Галерия Little Birds Place

„Съпреживяване на дивото" е дългосрочен проект на галерия Little Bird Place, замислен с намерението всяка година галерията да представя изложба, посветена на фотографията на дива природа. Основната идея се изразява в презентиране на различни автори, в проследяване на определени теми, посоки и тенденции, в подкрепа на определени каузи и инициативи, свързани с наблюдението, изучаването и фотографирането на биоразнообразието, но най-вече това е една възможност за съпреживяване на дивата природа. В тази изложба ще разгледаме прочитът на Богдан Боев и Ивайло Зафиров.

HORROR VACUI
Откриване на 30.07.2020
Борис Праматаров и Софи Унг
Илюстрация
Intro Gallery

Софи Унг е франко-камбоджанска художничка и илюстраторка, родена в Лил (Франция), а Борис Праматаров е художник-илюстратор и аниматор, автор на комикси. Line Across Circle (LAC) е името на артистичната двойка Борис Праматаров - Софи Унг, които живеят и работят в Брюксел. Автори със сходни артистични нагласи, те създават илюстрации, картини, татуси, арткниги.

Три творби от три частни колекции в България
Кристо и Жан Клод
23.07.2020 – 25.10.2020
Национална художествена галерия

Националната галерия представя в Квадрат 500 изложба на художниците Кристо и Жан-Клод. Благодарение на партньорството с трима частни български колекционери на съвременно изкуство, в залите могат да бъдат видяни три оригинални творби, богат снимков материал от множество проекти и подробни факти от творческата биография на артистичната двойка.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.