Следва

Помощ: загубих любим човек

Какво ново: The Washington Post въвежда термина "Black"

Следва да се изписва единствено с главна буква оттук насетне...

All About Life преди 3 години

Вчера The Washington Post въведе "Black" като официален термин. Думата, изписана с главна буква, ще бъде използвана за обръщение към принадлежащите към афро-американската диаспора. Според борда на директорите на престижното издание, нововъведеният термин ще даде възможността културата и историята на американците от африкански произход и техните предшественици да получат заслуженото внимание и уважение.

Както редакторският екип на американския вестник отбелязва, употребата на термините "Black" и "White" остава строго "ситуационен": текстовете им ще продължат да описват хората, за които разказват, съобразявайки се напълно с начина, по който всеки сам се идентифицира.

Както отбелязахме, освен "Black", бива въведен и терминът "White" - отново, за да опише потомците на европейците, които се заселват на Новия континент, и също допринасят за формирането на американската нация.

Критици на новите речникови придобивки изтъкват обаче, че, например, използвайки "White", много от споменаваните хора, несъзнателно и против волята си, ще бъдат асоциирани с белия национализъм (бел.ред. политическа идеология, която се застъпва за расово определение на националната идентичност за бели хора, противопоставя се на мултикултуриализма).

Темата с тези и подобни термини е много чувствителна, особено с настъпилите тази година събития. Припомняме, че по-рано речникът Merriam-Webster промени дефиницията и на "расизъм".

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.