Следва

За летните моменти – с капучино и любов

Помощ: загубих любим човек

Няма неправилна реакция, стане ли дума за загуба.

Health преди 3 години

Дни, седмици, дори месеци след като загубим някого се събуждаме сутрин съкрушени, тъжни, ужасени. Чувството е сякаш имаш нещо тежко в гърдите, което те дърпа надолу и надолу и то още преди съзнанието ти да се е обадило и да е напомнило, че си загубилил нещо и какво е то. И не, за жалост, това не е просто лош сън.

Загубата на член на семейството, приятел или партньор може да бъде толкова съкрушителна, че да загубим всеки ориентир в живота, а начинът, по който умът и тялото ни реагират на травмата, почти да ни побъркат. Няма неправилна реакция, стане ли дума за загуба на близък. Не бъдете сурови със себе си.

За да помогнем при евентуална лична загуба, тук казваме три много важни неща. 

1. Страданието е здравословен и необходим процес

Първото нещо, което е важно да разберем, стане ли дума за тъга, е че не можем просто да я премахнем, а и не сме длъжни. Да загубиш любим човек е болезнено. Скръбта е основна част от реалистичната позитивност – ментална настройка, чрез която приемаме нещата такива, каквито са, и при която се стремим към това, което е възможно – като приемане и опознаване на случващото се. Да се опитваме да не тъжим няма да помогне, само ще увеличи и удължи страданието. Ако не се справим с тъгата в самия момент на загубата, емоциите ще “заседнат“ в нас - както в ума, така и в тялото, и това чувство ще остане като енергия в подсъзнанието, влияейки на живота ни до момента, в който не го преосмислим и премахнем съзнателно.

Да позволим на чувствата да ни “залеят“ и да не ги пренебрегваме за известно време, да ги приемаме без себеосъждане, означава да преживеем загубата мъдро. Въпреки че вероятно си представяме най-лошото, ако позволим на чувствата да ни връхлетят, с идеята, че те ще останат завинаги и дори ще ни побъркат – нещата не стоят така. В даден момент чувствата ще се отдръпнат и ние ще продължим с крачката напред в процеса на преживяване.

2.  Човек свиква със ситуацията, когато почете и замени това, което е загубил

Често когато любим човек почине, ние губим няколко неща наведнъж: самия човек, връзката си с него, начина си на живот, когато той е в него и е наша опора, общите планове и прочее. В толкова сериозна ситуация няма да успеем да заменим това, което си е отишло, поне не веднага, и няма да бъде лесно... но е необходимо, защото твоят собствен живот трябва да бъде възможно най-добрият, макар и вече близкият да не е с теб.

Да приемем нов човек на мястото на този, който си е отишъл, не означава, че го забравяме завинаги; означава, че даваме път на новото - човек или хора, които да заемат ролята на приятел, половинка или наставник. Нужно е да си позволим да изстрадаме смъртта напълно и да се отърсим от представата, че отношения с хората в бъдеще ще са същите като с този, за когото скърбим. Да заменим нещо загубено изисква яснота и желание да задоволим нуждите си, отваряйки се към другите. Бъдете милостиви към себе си и имайте търпението да намерите новия път напред.

Може би няма друга ситуация, която е по-вероятно да ни предразположи към пренебрегване на травмата, от загубата на любим човек. Но трябва да намерим начин да се възстановим. Разбира се, ако четем това по време на епидемията от COVID-19, знаем колко трудно може да е това физически. Да се абстрахираме от себе си и да се фокусираме върху чужди нужди, вместо върху своите, е доказан във времето метод за възстановяване от тежко преживяване - станете доброволно учител онлайн или осиновете куче или котка, които имат нужда от любящ стопанин. Използвайте ZOOM или друг тип онлайн платформа, чрез която да поддържате връзка с приятели и роднини, които съпреживяват загубата. Така ще си помогнете един на друг. 

3. Чрез загубата осъзнаваме стойността на живота

Смъртта ни учи, че всеки един момент е важен, и че трябва да живеем и обичаме пълноценно, знаейки, че може и да нямаме втори шанс. Тази концепция може да ни помогне да направим по-добри избори в бъдеще и да повлияе на начина, по който живеем и усещаме живота си. Загубата на близък дава възможността да се задълбочим във връзките, които имаме, и да създаваме нови. Тя може да ни мотивира да срещаме нови хора и да опознаваме нови начини за достигане до любовта, от която всички имаме нуждаМного хора казват, че са станали по-осъзнати, обичащи и чувствени след като са загубили някого, когото обичат. Огънят от тежкото преживяване изгаря това, което е вредно за нас, и, въздигайки се от пепелта, можем да бъдем по-искрена и по-добра версия на себе си. Благодарение на спомените, човекът, когото сме загубили, никога не ни напуска напълно. Той остава с нас, защото личността, която сме след срещата с него, пази образа му. Почитайки паметта, ние заживяваме пълноценно. 

More Health