Следва

Black is King: африканската приказка на Бионсе

Четиво в четвъртък: "Руж" – роман за създаването на козметичната индустрия

Ричард Кършенбаум пише история, вдъхновена от Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден

 

Books преди 3 години

Секси, бляскава история за съперничеството между две бизнесдами, създали козметичната индустрия и променили живота на милиони жени. Това е новият роман на издателство "Кръг" – "Руж", хроника за жестоките борби, които съпътстват изграждането на една от най-мощните индустрии в света в началото на 20-и век. Дебютната творба на Ричард Кършенбаум, водещ рекламен и маркетинг специалист отвъд Океана, е сравнявана със "Сбъднати молитви" на Труман Капоти, заради светлината, която хвърля върху света на висшето общество и бизнеса. Романът вече е по книжарниците в превод на Надя Баева.

"Руж", чиито права за екранизиране на голям екран вече са купени от "Сони", не е просто история за пудра и червила, бляскави дами и холивудски звезди. Това е роман за трансформацията, която преживява нежният пол през 20-е години, когато се увеличава прослойката на модерните и различни млади жени, учили в колеж. Те искат повече за себе си от брачно блаженство.

Кършенбаум базира част от своите фикционални персонажи на пионерите в индустрията Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден и тяхното легендарно съперничество. "Двете създават първата дамска многомилиардна част от обществото в момент, когато на жените дори не е разрешено да взимат заеми. Това е изключително. Исках да покажа с какво са се сблъсквали те", обяснява Кършенбаум.

Животът на една от неговите героини – Жозефин Херц, й носи изпитания от младини. На 22 години все още с истинското си име Джосая тя избягва военните ужаси в Полша и стига чак до Австралия. С времето, с чар и находчивост се превръща от обикновено еврейско момиче в световна модна икона и най-богатата дама в света. Линията й червила, руж и парфюм „Княгиня Орлов" стават хит, а спиралата й за очи "Лашматик", първата в света достъпна за масите и лесна за полагане, оказват по-голямо въздействие върху очите на жените и техния живот, отколкото контактните лещи. В края на живота си Жозефин има шест хиляди служители по целия свят, милиарди приходи, къщи, колекции от произведения на изкуството.

Нейна съперница и също пионер в бранша е Констанс Гарднър, матроната на висшето общество, красавицата на нюйоркския елит, доайен на бизнеса от врата до врата. В тяхното скандално съревнование се намесват Сиси Лопес, създала балсама за коса "Кралица Сиси" и превърнала се в най-богатата в света афроамериканка, както и Мики Херонски, отракан и извънредно красив евреин, чийто козметичен бизнес е основан в холивудски бардак.

More Books