Следва

Какво да гледаме: по препоръка на Куентин Тарантино

Black is King: африканската приказка на Бионсе

Новият филм на Queen B е естетически шедьовър, изпълнен със смисъл и сила. Нека заедно разгледаме най-отличителните й визии от "Black is King".

Movies & TV преди 3 години

В течение на своята над 20-годишна кариера Бионсе не спира да владее вниманието на милиони хора - тя просто е невероятно артистична и действително уникална във всякакви аспекти. Винаги, абсолютно винаги, визията и внушението й са прецизно изпипани - съвършено олицетворение на духа и магнетизма на певицата. Всичко, с което Бионсе радва очите, е в полемика с утвърдените, системни, консервативни представи, стремейки се да запази само дълбочината и безпристрастието на класическите естетически норми. Новият ѝ албум "Black is King", придружен от едноименната визуална продукция на Disney, разбира се, не е изключение от присъщия за Бионсе стремеж към изключителност.

Какво виждаме в "Black is King": гама от тоалети, прически и грим, които подчертават и възхваляват Black African красотата и то чрез величествено грандиозно модно изпълнение, колкото възхваляващо, толкова и сближаващо. В една сцена Бионсе призовава богиня, в друга пие Ace of Spades докато гледа телевизия... и двете презентации излъчват плам, дързост и неизмерима естетичност. Тези божествено-царски моменти са придружени от появата на Блу Айви, Кели Роуланд, майката на Бионсе Тина Ноулс-Лоусън, Наоми Кембъл, Лупита Нионг'о и други.



Бионсе се доверява изцяло на дългогодишния си стилист Зерина Ейкърс, двете заедно превръщат проекта в перфектна реалност. Ейкърс приветства случая и прави за Бионсе тоалети, които свободно можем да наречем шедьоври, произведения на изкуството. Главният коафьор Нийл Фарина, заедно с екипа си, получава възможността да се развихри в правенето на сложни прически с плитки, които от векове са част от африканските култура и традиции. Екипът е опиянен от възможността да: твори свободно, черпейки вдъхновение от своите предци и толкова много невероятни артисти.

Рокаел Лизама и Сър Джон, традиционният гримьор на Бионсе, слагат черешката на тортата с невероятните си make-up творби, които директно заляха Инстаграм фийда на всички, които следим. Едно е ясно: ако търсите вдъхновение за нестандартен спиращ дъха грим, имате на разположение уникални визии от сътворяването на "Black is King".

Сега ще разгледаме в детайли някои от най-невероятните визии от филма. Започваме!

"Bigger"

Носителката на цели 24 награди Грами описва работата си като “любовен труд“ и „страстен проект“, който през последната година се е постарала да доведе до перфекционизъм. В началната сцена красотата на труда й се разкрива пред очите, виждайки Бионсе преобразена като Yemoja, женско божество от религията Йоруба, майката на всички живи същества. Нежното  майчинско излъчване се засилва от факта, че певицата е прегърнала в обятията си малко бебе. В тази сцена фигурата й е нежно обгърната от ефирна рокля, специално направена от Wendy Nichol. Прическата и гримът са нежни и запазени в стила на продукцията – деликатен озаряващ грим и стилизирана небрежно вълниста коса, разделена на път, спускаща се като водопад по гърба й.



Направената по поръчка рокля с кравешки принт виждаме за пръв път тук, по-късно и в други сцени на филма. Но това, което хваща вниманието безкомпромисно са африканските плитки, увенчани с корона от рога. Бретонът е украсен с мъниста и мънички мидени черупки, а останалата коса е сплетена на две големи плитки, които се спускат от двете страни на лицето. На главата й сякаш израстват два рога, обвити до половината с коса и прикрепен диск от плитки.



"Already"

Плитки стил Фулани и Банту рогчета виждаме на предна линия във втората част на "Black is King". За този стайлинг бебешките коси на Бионсе са деликатно оформени като нежни завъртулки, които достигат до долната част на челото й. Комплимент на тази прическа е поръчковият тоалет на Loza Maléombho и златните обеци с дължина до рамото.



Тук Бионсе отново избира нежен лек грим – запълнени и подчертани вежди, искряща кожа, лъскави нюд устни, които си отиват с уникалната ръчно плетена нигерийска дантела и коприна, а за финал - капковидни обеци и начупена коса, спускаща се под внушителния тюрбан.



"Water"

В трета част Бионсе дефилира в надиплена рокля от колекция Mary Katrantzou Есен 2019 и леки къдрици, фризирани като същинско антигравитационно чудо. Косата, вързана високо, е разделена на няколко разностранни кока, оформени небрежно. Къдрави пипаловидни кичури галят ключиците, придавайки незавършен вид на стайлинга.



"Brown Skin Girl"

Това е, може би, една от най-иконичните визии от "Black is King". Бионсе се явява в Timothy White костюм и цилиндрично оформени екстравагантни плитки, които изглеждат като огромна корона. Тази визия е почит към племето Мангбето, живеещо в Конго.



"Power"

Бионсе завършва своя 90-минутен филм с песента “Power”. В една от сцените тя носи поръчков тоалет от тазгодишната пролетна колекция на Mugler. Виждаме божествени,, накъдрени в края плитки, дълги до кръста, почти никакъв грим, освен малко златен брокат около очите и плътни устни в пепеляв цвят.



Любовното обръщение на Бионсе към африканската диаспора е динамично и разнообразно високоестетизирано произведение. Дълго време тъмната кожа е считана за грозна, нежелана и недостойна за тези, които живеят извън нея. Но! "Black is King" е онова така нужно напомняне, че това мислене е погрешно, остаряло и обидно за изповядващите го.

Както казва Бионсе във филма: “ние сме въпълщение на красотата, още отпреди те да знаят какво е красота“.

More Movies & TV