Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 10.08 - 16.08

7 начина, по които можем да помогнем на пострадалите в Бейрут

Every little bit counts!

Health преди 3 години

Във вторник, 4 август, огромна експлозия разтърси ливанската столица Бейрут, при което загинаха над 130 души и има повече от 4000 ранени към момента на писането. Над 300 000 останаха без дом, а Бейрут никога вече няма да е същият.   

Стотици кадри от смъртоносния взрив заляха социалните мрежи, разкривайки, че експлозията е станала в пристанищната зона на града, показвайки дима, излизащ от склад на територията на пристанището. 

Ливан, който се бори с непрекъснати политически вълнения, безпрецедентна икономическа криза и глад, които се изострят от пандемията с коронавирус, сега ще трябва да се справи с последствията от това повече от страшно събитие и се нуждае от нашата помощ.

Тук е всичко, което трябва да знаем за експлозията в Бейрут и как можем да подкрепим пострадалите. 

Какво се случи?

На 4 август в пристанището на Бейрут става мащабна експлозия, при която са повредени сгради на разстояние до 10 км в радиус, според данни на CNN. Както съобщава The New York Times, взривът е бил толкова силен, че ударните му вълни са се усещали в Кипър, който е на около 240 км.


Сателитна снимка, преди и след взрива.

Въпреки че ранните доклади приписват причината за голям пожар в склад за фойерверки близо до пристанището, президентът на Ливан Мишел Аун заяви, че взривът е причинен от 2750 тона амониев нитрат (който се използва като селскостопански тор и експлозив), съхраняван опасно в пристанищен склад в продължение на шест години и по този начин "застрашавайки безопасността на гражданите“.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че експлозията е оставила над 300 000 души без покрив, от тях - 100 000 деца, и че много хора все още липсват, т.е. действителната смъртност вероятно е много по-висока от първоначално съобщената.

Наред с трагичната загуба на хора, домове и поминък, местните жители са изправени пред потенциалните рискове за здравето от излагането си на изпаренията и дима от амониевия нитрат, за който BBC съобщава, че "отделя токсични газове, включително азотни окиси и амонячен газ" и "може да е от висока опасност за хората наблизо, ако няма вятър".

Вече под невероятно напрежение поради пандемията, CNN съобщава, че спешните служби в града работят с намален капацитет, след като при взрива са повредени четири болници.

За повече информация относно множеството продължаващи кризи, които засягат Ливан, разгледайте публикацията в Instagram по-долу.

Как да помогнем?

Има няколко начина, по които можем да помогнем на жертвите от експлозията в Бейрут. В допълнение към повишаването на осведомеността чрез социалните мрежи, има множество организации, които работят усилено на място, които се нуждаят от спешни средства за подпомагане на спасителната им работа.

Дарете на Ливанският Червен Кръст

Насърчаваме хората да даряват директно на Ливанския червен кръст. То е основен доставчик на линейки, звеното им за спешна помощ предоставя помощ на жертви на бедствия и в момента е на място, за да предложи медицинска помощ, временни убежища, хигиенни комплекти и храна.

Дарете на Ливанския Червен Кръст тук.

Дарете на "Save The Children"

Работейки повече от шест десетилетия за подпомагане на деца и младежи от цял ​​Ливан, Save The Children отправят спешен апел за дарения, за да помогнeм да осигурят основни медицински грижи и физическа и емоционална защита на деца и семейства, засегнати от експлозията.

Дарете на "Save The Children" тук.

Дарете на "Beit el Baraka"

Базиран в Бейрут, Beit el Baraka е организация с нестопанска цел, която помага на семейства и възрастни хора, които се борят с нарастващите разходи за живот. След експлозията, организацията обеща да помогне за поправка на домовете на семействата, силно повредени при взрива.

Дарете на Beit el Baraka тук.

Дарете на "Impact Lebanon"

Impact Lеbanon, организация с нестопанска цел, в момента провежда кампания за набиране на средства за подкрепа на множество организации от първа линия, работещи в Бейрут. Те също така споделят информация за хора, които все още не са открити след експлозията и имат за цел да се координират с неправителствените организации, за да осигурят по-нататъшно облекчение.

Дарете на "Impact Lebanon" тук.

Дарете на "Live Love Beirut"

Live Love Beirut събира дарения в подкрепа на местните неправителствени организации, предоставящи пряко подпомагане на жертвите след експлозията, и ще продължи да го прави през следващите три месеца. Те ще публикуват пълен, достоверен списък на избраните партньорски организации на своя уебсайт.

Дарете на "Live Love Beirut" тук.

Дарете на "Baytna Baytak"

Повече от 300 000 души в Бейрут бяха изведени от домовете си заради взрива. Baytna Baytak предоставя безплатни жилища, както за здравни работници по време на пандемията, така и сега, съвместно с Impact Lebanon, за да осигури подслон на загубилите домовете си. 

Дарете на Baytna Baytak тук.

За тези в Бейрут

Към тези, които са място в Ливан, има спешен призив за кръводаряване и редица акаунти в социалните медии, създадени да подпомагнат намирането на изчезналите, като @locatevictimsbeirut.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.