Следва

Пухкава, самоуверена и откровена: новата звезда в кампанията на Marc Jacobs

Как експлозиите в Бейрут афектират ливанските модни дизайнери

Сред пострадалите са известните модни къщи Zuhair Murad и Elie Saab

All fashion преди 3 години

През уикенда The Business Of Fashion излезе с доклад за това как експлозиите в Бейрут афектират върху ливанската модна индустрия - множество от малките местни дизайнерски студиа са оставени с напълно унищожени шоуруми, ателиета, офиси и бутици, включително тези на Maison Rabih Kayrouz, победителя в Fashion Trust Arabia 2019 Roni Helou и основателя на бранда Boyfriend - Amine Jreissati.

Зоната, в която се намира шоурумът на Jreissati, още бе "дом" за дизайнерското студио на David / Nicolas, флагманския магазин на обувния бранд Andrea Wazen, луксозната книжарница Papercup и няколко известни ресторанта.

Много продукти и целият съществуващ архив на Zuhair Murad също биват загубени след огромната трагедия - за щастие, служителите на бранда напускат работните си места точно 10 минути преди експлозията. Загубена е цялата колекция произведения на изкуството на именития ливански дизайнер:

"Загубихме всичко, всички спомени", разказва дизайнерът, който признава, че е плакал като дете при вида на експлозията. "Построих нашето студио тухла по тухла, ден след ден, нощ след нощ. Цял живот мечтаех да построя модната къща на мечтите си - тук, в Бейрут; в моя град, където съм роден. Всичко се срути за по-малко от минута... загубих всичко."

Екипът на Elie Saab също уведомява, че няма пострадали, тъй като студиото и складът им са в ремонт по време на експлозиите. Директорът на компанията обещава, че всички ще се върнат обратно на работа, веднага щом има тази възможност.

"Ливанците имат нужда от възможности и хора, които биха ги подкрепили по всевъзможни начини. Стане ли въпрос за работна етика, за мотивирани и устремени хора, които са готови да работят неуморно, за да осъществят идеите си, ви препоръчвам да се оглеждате за талантите на Ливан", говори гордо Ели Сааб-младши за нацията си.

Проучването отбелязва спад в продажбите на ливанските дизайнерски брандове и преди експлозиите - вследствие от коронавирус пандемията.

"Приоритетът ни днес е да построим наново страната си, защото това е истинска физическа травма, която може да парализира ливанците, ако не им бъде помогнато - да построят наново домовете си, да изхранват децата си, семействата си", заключава Сааб-младши.

Ето и как можем да помогнем на пострадалите в Бейрут.

More All fashion