Следва

Какво се случи с розовия костюм на Джаки Кенеди?

Пухкава, самоуверена и откровена: новата звезда в кампанията на Marc Jacobs

Приятно ми е, Изолд Халдорудотир! 

All fashion преди 3 години

Сложно име, професия на модел, произход - исландски, неочаквана слава. Така можем да опишем много накратко чипоносата Изолд (Халдорудотир, за който може да се справя с трудни фамилии), подробностите следват.

Защо светът има нужда от по-адекватно представяне и приемане на хората с наднормено тегло, как да се научим да се приемаме в собствената кожа и как да популяризираме каноните на позитивността към тялото - с това се ангажира, най-общо, госпожица Изолд, използвайки своя хаштаг #fatgirloncam в Instagram.

"Не искам да бъда "нормална", казва моделът и активист. Само че й отнема страшно много време, докато стигне до това прозрение. Живеейки в Исландия, 23-годишното момиче преминава през невероятни лични тревоги, в опитите си да "се вкара в нормата", докато финално не се сблъсква с тежките последици от хранителното разстройство. 


Запознайте се: Ели - моделът с Даун, който стана новото лице на Gucci Beauty


След победа в конкурс през 2016 година, след която за списание Love я снима Кендал Дженер, Халдорудотир осъзнава, че е настъпило времето да спре да се извинява за всичко и да стане такава, каквато всъщност е. Започва да публикува свои снимки с хаштага #fatgirloncam с целта да спаси "дебелината си" от негативните конотации. След четири години бодипозитивна активност, момичето се превръща в звездата в новата парфюмна кампания на Marc Jacobs -  Perfect. По повода, Халдорудотир отговаря на въпроси на колеги, както за това, което означава кампанията за нея, така и колко е важно да възприемем най-накрая, че сме прекрасни точно такива, каквито сме. 

В Исландия, в годините на детството и юношеството ти, кой беше стереотипът за "красив"?
Да си слаб означаваше да си нормален. Тези извън стерепотипа мигновено се превръщаха в аутсайдери и фрикове, съответно в детството ми беше сложно общуването с когото и да било. Дори и днес усещам върху себе си погледи и намеци относно вида ми, но това повече не ме смущава.

Какво означава да си аутсайдер?
Числеността на населението на Исландия е толкова малка, около 360 000 души, че се чувствах в силна изолация. Не помня да съм имала приятели в детството, или поне не много, а шансът да срещнеш някой нов се равняваше на нула. Сега ми е любопитно да гледам на този проблем отстрани - разбирам, че болшинството деца, с които ходех на училище, вероятно са чувствали същото, което и аз, просто не сме знаели как да го изразим.

Някога имала ли си стремеж да се доближиш до стереотипа за красота?
Всеки ден! Исках да получа хранително разстройство - мислех, че ако спра да ям, всичко ще се нареди. Не си спомням момент, в който да не съм била на някоя нова диета, или не съм била записана на нов курс във фитнеса - правех ВСИЧКО да отслабна. Даже молех съучениците да изядат училищния ми обед, само и само да не го изям аз. По цял ден се гърчех от чувство на вина, постоянно опитвайки да си представя, че ме мъчи жажда, а не глад.

В кoй момент реши да възприемеш собствената си красота и как го усети? 
Мина малко време от публикацията с мен в Love. Тъкмо бях навършила 21. В онзи момент започнах да си давам сметка, че по-голямата част от тези години съм прекарала в това да се преструвам на някой друг. Видях себе си, с всичките си недостатъци, и почувствах смелост. Смелост да престана да се обвинявам и да заживея собствения си живот. Усетих безгранична свобода, напуснаха ме всички съмнения.

Как се възприемаш като модел?
Моделството ми даде шанса да се опозная. Извади ме от зоната на комфорт и ми даде свободата да следвам интересите си, вкл. важни теми, като разнообразието (от англ. diversity – бел. ред.). Срещнах куп талантливи хора - фотографи, сценографи, визажисти, стилисти, креативни директори и много други. Всеки от тях повлия на живота ми. Моделството означава всичко за мен.


Животът след 50 - върху корицата на Sports Illustrated


Как ти се струва отношението на индустрията за красота към големите тела? Как би могло да се промени то?
Дълго време медиите се отнасяха пренебрежително към пълните хора. Сякаш ни отбягваха, нямаше ни в разговора. Единственият начин да се промени това беше да си поискаме място на масата, и то не едно, а много. Не искам да бъда резервен вариант, не искам да съм собствената си plus-size марка или да имам магазин зад някой ъгъл. Заслужавам да съм в една стая с всички останали, да съм най-отпред и в центъра.

Какво се надяваш да постигнеш, бидейки активист? 
В общи линии, активизмът ми е насочен към тези, които се чувстват нежелани. Ние всички заслужаваме това, да се чувстваме равни, особено сега, по време на расовата пандемия. Важно е да се говори и действа, и да се търси справедливост. Не само днес, а винаги.

Използваш хаштага #fatgirloncam под снимките си. Към какво се стремиш с това праволинейно използване на думата "тлъст"? 
Много години тази дума беше използвана от хората срещу мен. Опитваха се чрез "тлъста" да ме обидят, да ме изплашат, макар че всъщност това е просто едно прилагателно. То описва външния ми вид, но не дефинира това, което съм. Моята стойност не се базира на теглото ми. Да наречеш някого тлъст е същото, като да наречеш някой кльощав, но по някаква причина тези думи се възприемат различно като социално внушение, нещо, което искам да променя.

Какво означава за теб да си част от новата кампания на Марк Джейкъбс?
Означава промяна. Някой някъде в света ще помисли за себе си: Това можеше да съм аз. Аз нямах подобен момент докато бях по-малка, просто нямах шанса да попадна в медия или където и да е по принцип. Шансът проработи с Марк Джейкъбс и това не е просто сбъдната мечта, но и реална стъпка напред в посока приемане, а това е точно тава, което искам за всички нас. Кампанията говори за много неща!

Кампанията ни внушава, че сме прекрасни такива, каквито сме. Как чувството резонира в теб лично?
Това дава огромна сила, да ви се каже, че сте прекрасни каквито сте, без излишни стандарти, които внушават какви трябва да бъдем. За мен не съществува понятието себеприемане. Няма нужда да приемате каквото и да е в себе си, трябва да изхвърлите всички външни нагласи, така че и днес, и утре, мненията и възприятията на хората да не ви влияят, или по-лошото, нараняват, а да ви подтикват към по-нататъшно развитие.


Ашли Греъм гола-голеничка в нова сесия за ELLE


Какво те кара да се чувстваш прекрасно?
Когато активно търся мястото си в моделската работа и в личния живот. В детството си много се боях да се “показвам", да съм в центъра на вниманието. Сега искам да канализирам съмненията, а после да се избавя от тях изцяло.

Със съкращения от Vogue.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 2 дни

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.