Следва

Чакай, какво?! Арни стана дядо за първи път

The Ultimate Menstrual Cup Guide, или защо обичаме менструалните чашки

Три (всъщност пет) пъти ура за менструалните чашки! Всичко, което ви трябва, за да се престрашите да използвате менструална чашка – единственият дамски продукт, който е възможно да заобичате.  

Health преди 3 години

Търсите по-комфортен, евтин и природосъобразен начин да се справяте с цикъла си? Отговорът на този въпрос е “менструална чашка“!  Продуктът е хит през последните години и славата му се носи не без причина – специалисти установиха, че чашката е също толкова ефективна, колкото познатите ни вече менструални продукти, а ние дори смятаме, че тя ги превъзхожда. Научете отговорите на най-често задаваните въпроси по темата и, обещаваме, ще откриете a whole new world!



#1 Какво е менструална чашка

Менструалните чашки са многократен заместител на стандартните менструални продукти. Имат формата на камбанка, която се сгъва и поставя във вагината, подобно на тампон, и събира менструалната кръв по време на цикъл. Те са изработени от мек медицински силикон, който е безопазен за вагиналната среда и не съдържа токсични химикали, ароматизанти и оцветители, каквито има в превръзките и тампоните. В случая wearing is caring (for your vag)!



#2 Как работи чашката

Менструалните чашки се прикрепят за вагиналните стени като образуват лек, неосезаем вакуум, което им позволява да стоят на място и да събират течност без протичане. Повечето модели менструални чашки идват в различни размери, обикновено – S, M и L. Размерът обикновено зависи от възрастта и детайлите около менструацията ви, но не се тревожете – изборът на подходящ за вас размер е лесен, особено ако направите онлайн куиз като този.
След като се сдобиете със своя чашка е важно да прочетете внимателно инструкциите за поддръжка, нооо, ако нямате време за това, ето кратък гид, който работи за всеки вид менструална чашка: след като старателно измиете ръцете си (през 2020-та всички станахме перфектни в това, нали) първа стъпка е винаги преди цикъл да дезинфекцирате чашката в гореща вода между 3 и 5 минути; след това поставяте чашката и при всяка смяна я измивате хубаво с интимен гел или бебешки сапун и я слагате отново; след последното ползване на чашката, когато цикълът ви (най-накрая) приключи, я преварявате отново и я прибирате да събира сили за следващия месец. Доста простичко, нали? Едно от най-хубавите неща е, че през деня не трябва да се ангажирате със смяна и почистване - менструалните чашки са създадени така, че е нужно да се изпразват на 12 часа, а не на 4-6 часа, както превръзките и тампоните. Поставяте чашката сутрин, перкарвате си спокоен и забавен ден навън или у дома, вечерта изсипвате съдържанието й в тоалетната и я поставяте отново, за да си върши работата докато вие си спите сладко нощем. Така действате през всички дни на цикъла.



#3 Как се поставя и изважда менструалната чашка

Материалът на чашката позволява тя да се сгъва в различни форми, което улеснява ползването й. След няколко използвания ще разберете кой начин на сгъване е най-удобен за вас и в каква поза да застанете докато я слагате – може да сте седнали, да приклекнете, да вдигнете единия си крак на тоалетната или да я поставите докато сте под душа. За да се създаде нужният вакуум, чашката трябва да се разтвори и да се закрепи за вагиналните стени. Ще разберете, че нещата са се получили, като след поставяне дръпнете леко накрайника на чашката: ако усетите съпротивление (тоест, ако не можете да дръпнете чашката надолу без да нарушите формата й) – честито, мисията е успешна! Когато е поставена правилно, не се усеща изобщо – няма чувство на дискомфорт, притискане, движение или болка. За да извадите чашката е нужно да развалите вакуума, който се е създал при поставяне. Това е съвсем лесно - хващате долната част на чашката, която обикновено е обозначена, стискате я и издърпвате. Важно е да бъдете спокойни и отпуснати, ако постигнете това, ladies, you got it!



#4 Минуси

Има ли минуси използването на менструална чашка? Разбира се. Това трябва ли да ви плаши и спира? Изобщо не!
- Истината е, че менструалните чашки понякога са messy. Докато свикнеш да ги използваш може да изцапаш ръцете или бельото си.
- Изисква време докато свикнеш с поставянето и изваждането. Повечето жени твърдят, че им отнема 1-2 месечни цикъла, за да усъвършенстват механизма.
- Може да изпитате трудности в определянето на размер.
- Възможно е да изпитате дискомфорт, ако не се поставили чашката правилно.

 

#5 Плюсове

Няма как менструалните чашки да бъдат прехвалени, затова ще изложим черно на бяло и плюсовете на употребата им. Ето ги и тях:
- Менструалната чашка спестява немалка сума пари - струва максимум 50 лева, което се равнява на цената на менструални продукти за около 3 месеца. Една чашка можете да използвате до десет (да, десет!) години, сметнете колко ще ви спести това.  
- Както казахме, безопасна е за ползване. Няма вредни съставки - пестициди, ГМО, химикали, латекс, синтетични аромати и оцветители. Подходяща е за момичета, които току-що са получили първия си цикъл, и за раждали жени. 
- Идеална е за спорт, плаж, СПА и поводи, които изискват определено облекло. С други думи край на висящите конци от тампони и прозиращите през дрехите превръзки – чашката е не-ви-ди-ма.
- Събира менструалната кръв без да я абсорбира, което освен че е по-здравословно, предотвратява риска от инфекции и неприятната миризма. 
- Може би най-важното нещо - продуктът е природосъобразен. Всяка година над 20 милиарда единични менструални продукта се изхвърлят в околната среда. Това се отразява пагубно на почвата, въздуха, водите и животните в моретата и океаните. It is as caring for the planet, as it is for you and your wallet.

Ако все още не сте се сдобили с менструална чашка, време е to put a cup in it

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.