Следва

We love: колаборацията на Ganni и Levi's, която не можем да купим, но можем да наемем

Какво се случи с розовия костюм на Джаки Кенеди?

Тръгваме по следите на емблематичния розов костюм на Жаклин Кенеди-Онасис в опит да открием местонахождението му

 

All fashion преди 3 години

Никоя друга визия не е толкова същностна и емблематична за американската първа дама от розовия й туиден костюм. Облечен за последно от модната икона в деня на трагичното убийство на съпруга й (22 ноември 1963 г.) в Далас, Тексас, Джаки носи окървавения костюм часове след смъртта на президента Джон Ф. Кенеди, оставяйки образа си в колективната памет на Америка като символ не толкова на скръбта й, колкото на изключителната й емоционална сила. Малко след деня, в който трябваше да навърши 91 години, си припомняме историческата роля на прословутия розов костюм.

Самият розов ансамбъл, изработен от луксозна вълна, е част от колекцията на Коко Шанел Есен/Зима 1961. По онова време този шикозен костюм се превръща в емблема на изтънчената и модерна жена, а Кенеди е засичана да го носи няколко пъти преди митинга в Далас.

Изработен от туид, наричан още букле, малиново-розовият ансамбъл се отличава с ватирана милитъри-яка, златни копчета и четири квадратни джоба. Въпреки че дизайнът е на Шанел, самият модел е скроен и ушит за Първата дама в Ню Йорк в елитния Манхатънски бутик Chez Ninon, с платове, копчета и аксесоари, изпратени директно от ателието на Коко в Париж. Изборът на производител не е случаен, тъй като по онова време, в израз на патриотизъм и подкрепа на местната индустрия, е задължително първите дами да се обличат само в дрехи, дело на американски производители.

В съдбовния и трагичен за Тексас и Америка ден Кенеди умело допълва костюма си с подходяща шапка тип "таблетка" и бели ръкавици. Говори се, че това е любимата визия на самия президент, който моли жена си да облече костюма в съдбоносния ден. Седнала до съпруга си в кабриолет с отворен гюрук, Кенеди попада под прицела на нападателите и е първата, поела покосеното от куршуми тяло на мъжа си.

След изстрелите, кръвта от раните на JFK попива в дрехата й от туид. Вицепрезидентът Линдън Б. Джонсън и съпругата му Лейди Бърд са в друг автомобил по време на парада, а по-късно лейди Бърд съобщава как вижда в колата на президента розова купчина, напомняща голям букет цветя, захвърлен на задната седалка: "Мисля, че това беше госпожа Кенеди, лежаща над тялото на Президента."

След убийството, Кенеди отказа да свали окървавения костюм при пристигането си в болницата. Жаклин продължава да го носи и по време на пътуването си с Air Force 1 до Вашингтон, излъчвано по националната телевизия, за клетвата на Вицепрезидента Линдън Б. Джонсън като 36-ия президент на Съединените щати. Изборът й е възприеман като политически ход и публична проява на мъка, чрез която тя заявява, че иска убиецът на JFK да "види какво е сторил". Първата дама съжалява единствено, че избърсва кръвта от лицето си, преди да застане пред камерата. Едва на следващата сутрин тя най-накрая съблича окървавения ансамбъл.

Днес светломалиновият нюанс на костюма е превърнат в своеобразна метафора на убийството, но цветът, който Кенеди избира да носи в този ден, става известен на обществеността чак на 29 ноември 1963 г., когато вече затвореното списание Life публикува цветни снимки в паметния си брой, посветен на JFK. До този ден на видеокадрите върху Кенеди личат само кървави петна в цвят "сепия".

Местонахождението на кутията, съхраняваща шапката и ръкавиците е неизвестно за обществеността, но костюмът на Кенеди остава на съхранение в Националния архив, заедно с чорапите, обувките и чантата, която носи тогава. Докато други предмети от убийството са изложени в различни музеи в САЩ, костюмът и аксесоарите към него са скрити от очите на обществеността - и ще останат така още приблизително век.

Кенеди грижливо съхранява костюма и впоследствие бива изпратен в Националния архив през 60-те години, въпреки че вещите технически принадлежат на семейство Кенеди. През 2003 г. дъщерята на първата дама, Керълайн Кенеди, официално дарява веществените доказателства на Архива, но поставя условие костюмът на майка й да пребивава там в режим на частно съхранение за следващите 100 години. Ако той някога отново стане достъпен за разглеждане, това ще се случи чак след 2103 г. В разпоредбата от акта за дарение на Керълайн се посочва, че дрехата остава извън публичен досег за 100 години напред, за да се избегне каквото и да било "недобросъвестно използване на тези материали (като ипубличното им показване) или всяка друга употреба, която би могла по какъвто и да е начин да опозори паметта на покойния президент или да причини ненужна мъка или страдание на членовете на неговото семейство." Дотогава всичко, принадлежащо на Джаки, остава в контролираната зона на архива.

Костюмът от букле олицетворява същността на самата Кенеди - изтънчена, модерна, любима Първа дама, която остава все така силна сред публичната трагедия и отказа да скрие болката си. Ансамбълът има изключително емоционално значение, служейки като емблема не само на скръбта на Първата дама, но и на мощното публично изявление, което тя отправя чрез него.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 9 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.