Следва

Silk scrunchies? Yes, please!

Skinny jeans, чао! Новите дънки на цариците

Skinny дънките са out!

All fashion преди 3 години

Да, ок, свикнали сме с тях, секси са, удобни, но, нещата се променят, особено модата. Разглеждаме с какво заменяме скини, като си признаваме, че след систематизираната "нова мода" не изпитваме кой знае каква носталгия към твърде тесния деним.



Спомняме си как майките ни носеха класически дънки Levi's 501 – избелели, с висока талия, много копчета и широки крачоли. Зрелите кралици на стила в детството ни бяха с тези панталони и в градината, и в дъждовни дни, на “кална” разходка с кучето, и на вечеря в близкото бистро. Това бяха the ‘mom jeans’ before mom jeans became a thing.


Levi's 501

Моделът дънки на нашето време е (беше) skinny jeans. Безотказна част от гардероба на всяка от нас, основата на всеки тоалет, дреха, от която имахме по няколко чифта, и която нямаше начин да се пренебрегне. Днес, признаваме си, този модел ни кара да се чувстваме нервни, леко тромави и дори разголени. С каквото и да ги сложим, пропорциите и визията изглеждат... леко нередно.

Това не е само наше мнение. Модният редактор и блогър Alexandra Stedman ни приглася: “В момента модерните дънки не са прилепналите модели; отпуснатите и обемни дънки са хит сега – и това ми харесва!“; с нас се съгласява и парижанката Camille Charrière: “Мисля, че нещата се случват с възрастта – изглеждаш по-rock'n'roll в прилепнали дънки, но по-елегантно - в бройфрендки“.



Защо, питаме се, нещата с тесните дънки се прецакаха? “Джегингс-ите ги съсипаха“, казва Donna Wallace, специалист по аксесоари в ELLE:  “точно тогава, когато производителите започнаха да “пипат“ винтидж денима, за да го правят по-разтегателен, дънките станаха гадни“. Да не коментрираме, че еластанът в стандартните модели дънки е нерециклируем и ужасно вреден за планетата.



Възприятието ни за това какво е готино се изменя, и въпреки че трудно го казваме на глас, любимите до онзи ден skinny дънки вече не са cool. Това е знак, че в модата се случва голяма промяна, което пък винаги е вълнуващо. Марки като лондонската Marques'Almeida и френската Vêtements инициираха завръщането на истинските дънки, припомняйки ни  златната pre-skinny ера, когато денимът беше дебел, нееластичен и повече звезден, отколкото невзрачен.



Другата голяма промяна е в гледната точка на консуматора; начинът, по който пазаруваме, се променя. “Аз бях от тези хора, които си намират един любим модел или стил дънки и си купуват само такива“ , казва Ема Фокс, директор по продажбите в Topshop, “но сега хората купуват различи типове, форми, модели, кройки, цветове, за да имат раазлична опция всеки ден“.




Street style феноменът, възможен благодарение на дигиталните и социали медии, през последните години ни дава безкрайно модно вдъхновение и хиляди варианти на върха на пръстите. Вече можем да видим как реални хора комбинират и обживяват дрехите, които носим, и как тенденциите се изграждат в реалния живот, а не единствено и само през филтрите на големите модни брандове. Това неоспоримо дава нови хоризонти - да бъдем по-смели, по-уверени, по-заинтересовани от собствения си стил. И така, вече имаме по-голямо разнообразие от избор на дрехи, включително и дънки, и е много по-малко вероятно да вярваме сляпо на масовите трендове.



И докато обемните стилове стояха настрана за известно време, последното им възраждане този сезон е със съвсем нова конструкция. Влачещите се разкроени индиго дънки от миналото сега виждаме в по-бледи цветове – дали това са най-яките дънки за следващите месеци? Ако сте склонни да вярвате на Диор (честно, кой не е?), тогава отговорът е “да!“ - страхотното шоу Dior Cruise 2021 представи вдъхновени от 70-те визии и надигна неустоима вълна от носталгия към ретро дънките с кръпки...



Вие готови ли сте за тяхното завръщане? Ако все още сте в шок и имате нужда от насока, изброяваме 5-те супер актуални модела дънки, с които заменяме старите skinny jeans.

1. Клош с цепки

През последните месеци и години виждаме популярни модели дънки, характерни с правите си, често навити крачоли и широк отпуснат силует – бойфрендките са любимите от този тип, а и те най-лесно могат да заместят прилепналите дънки. Но по-тесните дънки се опитват да се промъкнат отново в гардероба, като вече не са прилепнали и стегнати около глезена. Не искаме изобщо да се отказваме от дънките и се обръщаме към така наречените “Клош“ дънки... и то с цепки! Те позволяватт да се кършим и вихрим навсякъде без напън и без краката ни да изглеждат като солети – кой би отказал удобството на еластична материя и страхотни 80-тарски широки крачоли?




Тук благодарим на Виктория Бекъм, която се застъпи за любимите цепнати крачоли на Spring Summer Fashion Show 2019. Широките дънки стават все по-популярни, съответно ред деним брандове развиха дизайна, например M.i.h., които правят страхотен модел kick-flare с висока талия, и Nasty Gal с техните бойфренд с цепнати крачоли – идеални за по-мързеливи и неангажиращи дни!



Как да ги носим?
Истината е, че част от модната концепция за цепките на крачолите е съвсем нова и сама по себе си не се вписва нито в официалния, нито в ежедневния стил. Ние съчетаваме цепнатите клош дънки с поло или с широка тениска, за когато ни е по мързеливо; с блейзър и токчета за по-официалните моменти.

2. Деконструирани дънки

В новата вълна от деним тенденции се случи нещо доста отличително – създаването на култов модел, образно наречен '"second life denim", идеален да посрещне ненаситните ни желания за строго индивидуални модели. Хватката е в използването на остатъчни платове или стари дънки, в поне два различни цвята. Ако Кендъл Дженър може да е в такива, можем го и ние, нали?



Все повече и повече марки се нареждат на опашката на тренда - така например устойчивата марка E.L.V. Denim произвежда дънки от стар или бракуван деним плат и дори прави индивидуални поръчки, за да сме сигурни, че дънките ще са идеалните за нас. Емблематични за марката са правите двуцветни дънки, които стават Образец (с главно О) за деконструирани дънки. 



Друга страхотна марка е испанската Desigual, която съвсем наскоро, в партньорство с Ecoalf, създаде цяла колекция дънки от рециклиран деним. Калифорнийската марка Re/Done прави подобни чудеса от години, ползвайки стари винтидж Levi’s, като дава нов живот на материалите и създава one-of-a-kind модели. Които между другото стоят перфектно на тялото.  


Как да ги носим? Този модел дънки винаги е център на вниманието, така че не мислете много за останалата част от тоалета. Заложете на непринуден топ – тениска или суетшърт е идеално.

3. ЗЕЛЕН деним

Не, не говорим за дънки с лек изумруден нюанс, говорим за planet-friendly дънки! Разбира се, за истинските еко-ентусиасти създаването на какъвто и да е нов плат от суровини е пълен ужас (така си е, прави са), но модната индустрия не изостава! Брандовете се обръщат към по-устойчиви производствени процеси и се превръщат от част от проблема в част от решението.



Тук конкуренцията за най-добра марка е огромна. J Brand, например, се стреми към превръщането си в единствената 100% устройчива дънкова марка, и то до края на тази година. Те обещават, че ще използват 99% по-малко вода, само рециклирани платове и материали, също и лазерно обработване на материите вместо химическо. Подобно на тях постъпват и FRAME.

4. Широка кройка

Тесните дънки с висока талия са навсякъде, и то от доста дълго време. Това е реалният антипод на skinny модела – абсолютен отказ от плътно прилепващите високи панталони за сметка на много отпуснати, широки и нееластични дънки, които обикновено покриват глезените. Моделът напомня на 70-те, но няма нужда от високи токчета или футуристични кецове на платформа, за да си го носите спокойно, можете без проблем да се изфукате с Western боти или свежи летни чехли.



Тази година този стил дънки, модерни вече няколко сезона, се надгради с още по-широк силует. Разкроеният деним се прави по модернизирана old-fashioned техника, по която са се правели дънките преди да станат част от масовата продукция на дрехи. С комплимент към “бавната мода“ уточняваме, че всеки широк крачол е среден пръст в лицето на неустойчивите модни практики. Колкото по едри са влакната на плата, толкова по-бавно се изтърква той и съответно толкова повече време дънките са годни в гардероба.



Как да ги носим? Тук вниманието е върху глезените, така че комбинирайте с кожени боти на ток, а за да сте перфектни и горе, сложете късо яке. 

5. Дънки с кръпки

Благодарение на Dior's 2021 Cruise show станахме свидетели на прераждането на дънките с кръпки – небрежен стил в множество материи... красота! За тези от нас, които помнят дънките с кръпки още от зараждането им в модната индустрия, ще е трудно да се абстрахираме от идеите за пискюли, велур и бандани, но пък е налице възможността да носим модела по много по-модерен начин – без хипарски или уестърн привкус.  



Как да ги носим? Заложете на ненатрапващия се стил – най-добре е да съчетаем с бяла тениска и удобни обувки като кецове или боти.  

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 13 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.