Следва

Рикардо Тиши облече Марина Абрамович като Калас

18 пъти, в които Семейство Симпсън предсказа бъдещето

Преди 19 години епизод на "Семейство Симпсън“ предсказа, че Доналд Тръмп един ден ще стане президент на САЩ.

Movies & TV преди 3 години

Това далеч не е единственият път, в който сценаристите на сериала предсказват бъдещето.

"Семейство Симпсън“ е на екран от почти 30 години, така че неизбежно някои теми от "повествованието" се появяват в различни етапи и в реалния живот. Любопитното е, че някои от сюжетните линии са зловещо близки до събития, случили се впоследствие по целия свят. Сериал-пророк или...? 

Изброяваме някои от най-странните прогнози, които сценаристите на анимацията правят от старта на шоуто през 1989 г. до днес: от Хоумър който открива Хигс бозона до аниматорите, рисуващи The Shard в Лондон, почти 20 години преди да бъде построен.

Следват 18 стряскащо силни прогнози от "Семейство Симпсън“, по реда на появата им в шоуто:

1. Риба с три очи - сезон 2, епизод 4

В този епизод от 1990-та Барт улавя триглава риба на име Блинки в реката до електроцентралата, която често е в местните заглавия. 

Повече от десетилетие по-късно, в резервоар в Аржентина е открита триока риба. Колкото и да е странно, самият резервоар е захранван от вода от атомна електроцентрала.

2. Цензурата на Давид на Микеланджело - сезон 2, епизод 9

Епизод от 1990 г., озаглавен "Itchy and Scratchy and Marge“, показва жители на Спрингфилд, които протестират срещу това статуята на Микеланджело на Давид да бъде изложена в местния музей, наричайки произведението на изкуството неприлично заради голотата му.

Сатирата на цензурата се сбъдна през юли 2016 г., когато руски кампании гласуваха дали да облекат копие на статуя от Ренесанса, която бе поставена в централен Санкт Петербург.

3. Писмо от "Бийтълс" - сезон 2, епизод 18

През 1991 г. в епизод на "Семейство Симпсън“ виждаме Ринго Стар от "Бийтълс“, който усърдно отговаря на фенската поща, написана преди десетилетия.

През септември 2013--та, двама фена на Бийтълс от Есекс получиха отговор от Пол Маккартни на писмо и запис, които изпратили на групата преди 50 години. Записът е изпратен в лондонски театър, в който групата трябвало да свири, но е намерен години по-късно при гаражна разпродажба от историк.

През 2013 г. "The One Show“ на BBC отново събра двойката с писмото им, плюс отговор от Маккартни.

4. Тигър напада Зигфрид и Рой - сезон 5, епизод 10

"Семейство Симпсън" пародира артистите Зигфрид и Рой в епизод от 1993 г., наречен "$pringfield (Или как се научих да спра да се притеснявам и да обичам легализирания хазарт)“. По време на епизода, магьосниците са злобно нападнати от обучен бял тигър, докато изпълняват номера си в казино.

През 2003 г. Рой Хорн от "Зигфрид и Рой" е нападнат по време на живо представление от Монтекоре, един от собствените им бели тигри. Дресьорът оживява, но получава тежки наранявания при нападението.

5. Скандал с конско месо - сезон 5, епизод 19

През 1994 г. героинята от сериала Дорис използва "различни конски части", за да направи обяд за ученици в училището в Спрингфилд.

Девет години по-късно Органът за безопасност на храните в Ирландия намери конско ДНК в над една трета от пробите от говеждите бургери от супермаркети и готови ястия, и свинско в 85% от тях.

6. Автокорекция - сезон 6, епизод 8

Училищните побойници Кърни и Долф се съгласяват да "пребият Мартин" ("Beat up Martin“) на устройството на Нютон в епизод на "Семейство Симпсън“, излъчен през 1994 г. Съглашението бързо се превежда като "Eat up Martha“ - ранен намек за автокоректните фрустрации.

"Семейство Симпсън" осмива Apple Нютон - древният прародител на iPhone, който току-що е пуснат на пазара, и включва ръкописно разпознаване.

Нитин Ганатра, бивш директор на инженерните приложения за iOS в Apple, казва пред Fast Company, че този конкретен момент от "Семейство Симпсън“ служи като вдъхновение за направата на перфекната клавиатура за iPhone.

7. Смарт часовници - сезон 6, епизод 19

"Семейство Симпсън" представят идеята за часовник, който може да използвате като телефон в епизод, излъчен през 1995 г., близо 20 години преди излизането на Apple Watch.

8. The Shard - сезон 6, епизод 19

Епизодът "Сватбата на Лиза“ от 1995 г. идва с много неочаквани прогнози. По време на пътуването на Лиза до Лондон виждаме небостъргач зад Тауър Бридж, който изглежда зловещо подобен на The Shard и дори е на точното място.

Строителството на сградата започва през 2009 г., т.е. 14 години по-късно.

9. Роботизирани библиотекари - сезон 6, епизод 19

В епизода "Сватбата на Лиза“ откриваме, че библиотекарите са заменени с роботи във вселената на "Семейство Симпсън“.

Повече от 20 години по-късно студенти по роботика от университета в Абъристуит изграждат прототип на ходещ библиотечен робот, докато учените в Сингапур започват тестове върху собствени библиотекари-роботи.

10. Откриването на уравнението на Хигс бозон - сезон 8, епизод 1

В епизод от 1998 г., наречен "Магьосникът от вечнозелената тераса“, Хоумър Симпсън става изобретател и е показан пред сложно уравнение на дъска.

Според Саймън Сингх, авторът на "The Simpsons and their Mathematical Secrets“, уравнението предсказва масата на частицата на Хигс бозон. За първи път е предсказано през 1964 г. от професор Питър Хигс и петима други физици, но едва през 2013 г. учените откриват доказателство за бозона на Хигс при експеримент, струващ скромните 10,4 милиарда паунда.

11. Ебола - сезон 9, епизод 3

Някои хора твърдят, че "Семейство Симпсън“ прогнозират избухването на Ебола през 2014 г., 17 години преди това да се случи. В сцена от епизода "Сакса на Лиза“, Мардж предлага на болния Барт да прочете книга, озаглавена "Любопитния Джордж и вируса на Ебола“. Вирусът не е особено разпространен през 90-те години на миналия век, но години по-късно той е в центъра на новините.

Ебола е открита за първи път през 1976 г., като убива 254 души в Демократична република Конго през 1995 г. и 224 - в Уганда, през 2000 г.

12. Disney купува 20th Century Fox - сезон 10, епизод 5

В епизода "Когато хапваш звезда", който първоначално е излъчен през 1998 г., Рон Хауърд и Брайън Грейзър са сценаристите, които измислят, че сценарият се продуцира в 20th Century Fox, а табелата пред централата на студиото разкрива, че става дума за „разделение на Walt Disney Co.“

На 14 декември 2017 г. Disney купува 21st Century Fox за приблизително 71,3 милиарда долара, придобивайки филмовото студио на Fox (20th Century Fox) в допълнение към по-голямата част от активите им за телевизионна продукция. Медийният конгломерат също има достъп до популярни развлекателни сериали и филми като "X-Men“, "Avatar“ и "The Simpsons“.

13. Изобретението на растението томако - сезон 11, епизод 5

През 1999 г. Хоумър използва ядрена енергия, за да създаде хибрид от домати и тютюневи растения: "томако“.

Това вдъхновява американския фен на "Семейство Симпсън“ Роб Баур да създаде свое собствено томако. През 2003-та Баур присажда заедно корен на тютюн и доматено стъбло, за да създаде "томако“. Сценаристите на "Семейство Симпсън" са толкова впечатлени, че канят Баур и семейството му в офисите си и самите те изяждат плода на растението.

14. Неизправни машини за гласуване - сезон 20, епизод 4

През 2008 г. "Семейство Симпсън“ показват как Хоумър се опитва да гласува за Барак Обама на общите избори в САЩ, но дефектна машина подменя гласа му.

Четири години по-късно машина за гласуване в Пенсилвания се налага да бъде премахната, след като продължава да подменя гласовете на хората, пуснали вот за Барак Обама, пренасочвайки гласовете им към републиканския му съперник Мит Ромни.

15. САЩ побеждава Швеция в кърлинг на олимпийските игри - сезон 21, епизод 12

В един от най-големите обрати на зимните олимпийски игри 2018, американският отбор по кърлинг печели злато над фаворита Швеция.

Тази историческа победа е предсказана в епизод от 2010 г. на "Семейство Симпсън“, наречен "Boy Meets Curl“. В епизода Мардж и Хоумър Симпсън се състезават в кърлинг на Олимпиадата във Ванкувър и побеждават Швеция.

В реалния живот мъжкият олимпийски отбор по кърлинг за мъже печели златен медал, след като побеждава Швеция, въпреки че е назад с резултата; точно така се случва и в епизода на "Семейство Симпсън". Победата е вторият медал по кърлинг досега за САЩ (без да включваме, разбира се, Мардж и Хоумър).

16. Носител на Нобелова награда - сезон 22, епизод 1

Професорът от MIT (Масачузетски технологичен институт) Бенгт Холмстрьом печели Нобеловата награда по икономика през 2016 г., шест години след като е заложено да спечели Нобелова награда в епизод на "Семейство Симпсън“.

Името на Холмстрьом се появява на карта с показатели за залагания, когато Мартин, Лиза, Датабейз и Милхаус залагат за това кой ще спечели Нобелова награда.

17. Шоуто на Лейди Гага на полувремето на Super Bowl - сезон 23, епизод 22

През 2012 г. Лейди Гага пее за град Спрингфилд, увиснала във въздуха. Пет години по-късно тя излита от покрива на стадиона в реалния живот, за да изпълни шоуто си в полувремето на Super Bowl.

18. Големият обрат на Денерис Таргариен в "Игра на тронове“ - сезон 29, епизод 1

В предпоследния епизод на "Игра на тронове“ Денерис Таргариен шокира феновете, когато тя и нейният дракон унищожават вече предадената King's Landing, унищожавайки хиляди невинни хора.

През 2017 г., в епизод от 29-тия сезон на "Семейство Симпсън“, озаглавен "Крепостите“, който се присмива на различни аспекти от "Игра на тронове“, вкл. Триглавия гарван и Нощния крал - Хоумър съживява дракон, който след това опожарява село.

More Movies & TV