Следва

Ваканцията на известните: Кристиано Роналдо и Джорджина Родригез

ЗАЩО имаме страхове и фобии?

Гени, минало, какво ли още не...

Health преди 3 години

Страховете и фобиите са травми, те са и най-често срещаните тревожни разстройства. Милиони хора страдат от тях, като най-често срещани са страх от животни (паяци и змии начело на класацията), природни бедствия или обстоятелства (височини, гръмотевици и прочие неприятности), след тях се идва страхът от кръв, игли, контузии, с които се конкурират страхът от летене и клаустрофобията.

Какво стои зад страховете и фобиите? Защо ги има и как се зараждат? Заложени ли са генетично или са изцяло следствие от минали преживявания? Скорошно изследване, което обединява над 4 000 световни проучвания твърди, че генетичните различия между хората са свързани с развитието на фобии при всеки от нас. Например между определен брой хора с обща генетична черта, 45% се страхуват от животни, а 41% - от кръв, игли, наранявания.



Да, това са сериозни цифри, но те доказват и как негенетични фактори определят различните преживявания на страх и тревожност у хората. Специалистите установяват, че индивидуалният опит на всеки участник е най-големият предикат за фобии – ако в миналото ти те е ухапало куче или си бил дълго затворен в празно пространство, честито, имаш си нова фобия!



Тези данни позволяват да направим извода, че стане ли въпрос за фобии, и емпиричното, и биогенетичното у нас играят роля, но все пак опитът надделява.

Специалистите обаче настояват, че разделението “емпирично-биологично“ е твърде опростяващо дадения проблем. Хората са изцяло различни в отговора си в моменти на страх или ужас – някои се травмират в много по-голяма степен от други.



Родители разказват как виждат тази разлика при малките си деца, въпреки че тяхното ДНК се припокрива на поне 50% (а при близнаците и повече). Например, едно дете би се страхувало от височини след като веднъж падне от високо, докато негово братче или сестриче обича да се катери и скача отвисоко, независимо колко пъти е падало или се е наранявало. Така дори “очевидни“ причини за страховете при хората може да не са напълно коректни или поне не напълно. Можем да обясним нечий страх от вода като базиран на ужасяващо преживяване, което е имал като дете, но трябва да обърнем внимание и на това, че самото чувство при това преживяване е подсилено от склоността на човека да развива страхове от такъв характер. Тази склонност се определя от генетични фактори.



Каквито и да са причините, стоящи зад определена фобия, добрите новини са, че те могат да се изчистят перфектно с правилна терапия. Практическа терапия. Сесии от диретно срещане очи в очи с обекта на страха (дори само за около два часа) могат да премахнат фобията почти напълно; 90% от хората, посещавали психолог за целта, казват, че “подобрението е силно осезаемо“, или че са “напълно излекувани“ след четири години терапия. Третирането на страхове и тревожност става в контролирана среда, при постепенно опознаване на страховете отблизо.



Ако имате фобия, която пречи да живеете живота си пълноценно, си заслужава да потърсите терапевт, специлизиран в тази област. Тези, които имате фобия от лекари, не се ослушвайте - и за вас важи!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.