Следва

Уличният стил на звездите: Кайли Дженър & Blue Jeans, White Top

Чантите на Telfar Clemens или Birkin за бедни, и защо са най-големият хит на деня

Демократичната Бъркин. 

All fashion преди 3 години

Значението на думата чанта е: аксесоар, който може да се разпродаде за няколко минути и евентуално да предизвика разпалени дебати относно културното присвояване и ползата от препродажбата? Това се случва, когато става дума за чантите на Телфар Клеменс.

Странният случай е от преди няколко дни, независимо че възхищението към марката, основана от Телфар Клеменс преди почти 15 години (гост на Пити Умо 97, отличен от CFDA с голямата награда за най-обещаващ млад дизайнер, което пък веднага го превръща в новия гений, обожаван от повечето представители на съвременното изкуство и дизайн), е факт от поне две години в модните среди. Роден през 1985 г., с либерийско-американски произход, чернокож и открито гей, Телфар, както се казва и марката му, живее в Куинс, а след като завършва, просто отхвърля идеята за висше училище, където да изучава изкуството на готовото облекло ("може би мразя модата“, повтаря няколко пъти в интервюта) и започва да живее.

Изявява се като Dj, сприятелява се с онези, които по-късно ще станат първенци на втората вълна от стрийт дрехи, като Шейн Оливър от Hood by air, и може би точно защото е в конфликтна връзка с модата, той я революционизира - или поне преразглежда каноните на класическия американски стил wasp. Без полова идентификация, преди тази дума да стане широко употребявана, той поставя джобове на ръкавите на тениските, яката на полото е наобратно, топовете за мъже и жени са с едно рамо. Като партньор в марката и директор на целия процес, го следва неговият приятел Бабак Радбой, друг многостранен талант, роден от света на уличната мода, който след това заема позиции на креативен директор за Kanye West, Hugo Boss и Fatima Al Qadiri, и ръководи списание Bidoun Magazine, което в 15 броя следи културната сцена на Близкия изток.


Бабак Радбой

Малко на брой модни ревюта - защото шоутата са много скъпи, но за сметка на това безброй презентации в различни формати и множество колаборации със съвременното изкуство - от дрехата, която създава за Соланж Ноулс за изпълнението й в музея Гугенхайм в Ню Йорк, до проекти с Берлинското биенале и Галерия "Серпентин“ в Лондон, бележат процеса на затвърждаване на марката на пазара.


Соланж в Телфар Клеменс, музея Гугенхайм в Ню Йорк, 2017г.

Когато през 2017 г. печели наградата на модния фонд CFDA/Vogue (400 000 долара за инвестиции в бранда), той успява да наеме екип на пълен работен ден, който да му помогне да структурира марка, на която New York Times посвещава статия, озаглавена "Много модни инсайдери казват, че Telfar е марката, която трябва да познаваме“, въпреки че Telfar е на сцената повече от 10 години, но изглежда никой не я е забелязал, може би защото, както каза Бабак Радбой в интервю от 2014 г. за Dazed, "Телфар е толкова новаторски, че продължава да изглежда като новоизлюпил се стилист“.

Ако досега пътят му изглежда подобен на този на другия креативен цветнокож американец, който започна със стрийт облеклото и днес е негов най-върл защитник (креативният директор на мъжкото облекло на Louis Vuitton, Върджил Абло), съществената разлика е в намерението за хипердемократизация на пазара. Докато Абло винаги е бил много квалифициран продуктов дизайнер (и никога стилист, по собствените му думи), способен да усети желанията на клиентите и да създаде продукти, които им импонират, с цени, които са всичко друго, но не и достъпни, лозунгът на Телфар Клеменс, който може да се види на сайта му е в съвсем различен стил: "Не е за вас. За всички е“.

Подходящи за всеки са точно цените на чантите му, благодарение на които бизнесът се развива: направени изцяло от еко кожа, чантите "tote bag“ с дръжки и презрамки се предлагат в 3 различни размера, с базова цена от 150 евро. Предлагат се и в Италия (в Милано от Slam Jam), и са знак на американските общности на чернокожите и на куиър хората, дотолкова, че да бъдат преименувани на "Bushwick Birkin“, Бъркин за тези, които идват от Бушуик, квартал на север от Бруклин, синоним на чернокожата общност с нейното улично изкуство. Така бизнесът преминава от 102 хиляди евро, декларирани през 2016 г., до над 2 милиона приходи, обявени през 2019 г.

И тук се връщаме към началния дебат: дали финансирането, получено от CFDA / Vogue Fashion Fund е позволило на марката, синоним на радикалното изискване и креативността на чернокожата общност, да произведе по-голямо количество чанти, както и дали самата CFDA вече го е включила в списъка на кандидатите за наградите си, в категория Дизайнер на аксесоари на годината. Това, което се случва всеки път, когато Телфар пуска обекти на желание в своя онлайн магазин е регулярното им разпродаване. При последното месечно зареждане, което се проведе на 23 юли, продуктите изчезнаха за минути.

Отговорниците за изкупуването, според яростни и потенциални клиенти, са от групите за препродажба - тези, които на пазара за маратонки купуват току-що излезлите обувки, повече или по-малко в съгласие с марките, които им дават достъп до предварителните визуализации, за да ги препродадат след това в сайтове като Grailed или Hypernova на много по-високи цени - които чрез ботове са направили безброй покупки на всички налични мостри в магазина. Така започнаха критиките, яростните дискусии в Twitter, адресирани именно до Hypernova Group, определена като основния отговорник за това безумие на прекупвачеството. 

Идеята, че група, ръководена от хетеро мъже, предимно бели, може да реализира печалба от продажбата на продукт, чиято първоначална цена е акт на радикална демокрация към крайните потребители - предимно чернокожи, но не само, очевидно разпали възмущение, възползвайки се от протестите на Black Lives Matter. Марката веднага се ангажира да разследва въпроса, като изясни, че самата идея за препродажба е в противоречие с нейната етика, съветвайки клиентите си да не се поддават на изкушението да купуват продуктите им чрез препродажба, а да очакват с доверие следващата онлайн продажба.

"Подобрихме контрола си за сигурност точно преди последното пускане“, заявиха представители на марката. "Телфар е предназначен за хора, не за богове. Ние не се опитваме доброволно да създадем фалшив недостиг на продукта, за да повишим цените му. Просто имаме безумен брой запитвания“. И всъщност, след вътрешно разследване, отговорните лица дадоха да се разбере, че сайтът се е сринал поради прекомерно търсене и че със или без препродажби, по отношение на които те са открито против, чантите биха се изчерпили много бързо.“

От Hypernova свиват рамене, като се освобождават от всяко чувство за вина, както написаха в Twitter. "Има по-лоши и незаконни начини да печелите пари. Ние сме добри хора, които не са създали този пазарен сегмент. Видяхме само възможността“. Единствената възможност, която феновете на Telfar имат е да не купуват от препродавачи и да изчакват следващото зареждане. Възможността за закупуване на продукт, който идентифицира цяла общност на справедлива цена, е много рядка стока. И със сигурност не я продават прекупвачи.

More All fashion