Следва

Sing along: и Джо Джонас е рус

Гаджето ми се гримира, кеф!

Скъпи, ще ми услужиш ли с хайлайтъра си?

Face преди 3 години

Първата ми среща с Джеймс беше през лятото - той организира прекрасна романтична вечеря. За жалост, алергична съм към сто неща в храната и се оттеглих в банята, сещате се защо... Разсеяно отворих шкафа с лекарствата (добре де, може би не толкова разсеяно) и видах рафт с гримове. Неговият рафт с гримове. Коректор на Nars, гел за вежди Glossier Boy Brow, очна линия Covergirl – всичко това спокойно лежеше до пастата за зъби и почистващия гел за лице. Не се потресох, напротив - идеята, че потенциално излизам с някого, който се гримира всъщност ми хареса.

Първият ми кръш Били Джо Армстронг от Green Day носеше guyliner и беше толкова секси! Да имам гадже, което има общи интереси с мен и да ми помага в работата като бюти редактор? Да! Та това е супер модерно: цисджендър, който не е гей и обича да се гримира... приказка!


Били Джо Армстронг, 2005г.

"Гримът вече е за всички" – казва Пийтър Филипс, креативен и визуален директор на Dior Makeup. „Той е за всички полове. Имаме момчета в екипа, които специално молят за повече контур или хайлайтър. Преди пет години това не бих си го и помислил".


Trend Report: на момчетата дрънулките


Разбира се, мъжете не носят грим от вчера. В Древен Египет и мъжете и жените владетели са носили очна линия, а през XVIII век това да си слагаш пудра за лице и руж, който да прави бузите ярко червени е висша мода и изискване на всяко високопоставено общество. Дори бившият американски президент Джон Ф. Кенеди е носил грим по време на небезизвестния си дебат с Ричард Никсън. В последно време това мъжете да носят грим се мисли като част от модерната контракултура – от Били Айдол и Дейвид Боуи до Ру Пол – и като предпоставка за тормоз (или нещо много по-лошо). Идеята, че гримът, който е традиционно женска категория, е за всички, дори и днес е полемична. Добрата новина е, че марките избират да се развиват в тази посока и се целят да изкоренят женската вписаност на грима от историята.


Дейвид Боуи, 1973г.

Днес, когато self-care movement-ът се разраства и се отнася и за мъжете (това започна от грижата за кожата – защото, видиш ли, и мъжете имат кожа, за която да се грижат), брандовете се радват на запалена аудитория и повечето от тях навлизат и в бюти пространството на мъжете. Пример за това е Boy de Chanel, марка за мъжки грим, която излиза на пазара през 2018-та с продукти като молив за вежди, фон дьо тен, матов балсам за устни, коректор, лак за нокти и 3-в-1 молив за очи.


Принс, 1984г.

"Тъмни кръгове, редки вежди, зачервена кожа – това са проблеми, с които всеки се бори" – казва гримьорът от Chanel Тайрон Макхаусен – „мъжете започват да разбират, че те също могат да се справят с това. Не само, разбират, че това да подчертаят брадата си или да запълнят веждите си, може да ги направи по-мъжествени."


Мерилин Менсън, 1999г.

Първата линия на Boy de Chanel е пусната в Южна Корея, където членовете на К-поп бандите са идеализирани заради пастелните си коси, тежкия грим и прекрасна кожа. През същата година британския магазин Selfridges отваря бръснарско ателие с основни продукти за мъжка хигиена, като продукти за бръснене и поддръжка за коса, но също и селекция гримове от Charlotte Tilbury и M.A.C Cosmetics.

Estée Lauder е make-up марката, която през 2018-та, в Китай, за пръв път наема мъже представители, а тази година няколко бюти бранда напълно отказват да се рекламират към конкретен пол - Glossier, Milk, Fenty Beauty, The Ordinary, L'Oréal Paris, Essie – на която и от тях да погледнете инстаграм фийда, ще видите как модели и от двата пола използват едни и същи продукти.

Филипс, от Диор, добавя, че DiorBackstage също е направила прехода към genderless марка, и че самият екип на Диор използва Backstage на всичките си модели.


Еволюция на вечността: мъжките маникюри


Тази промяна е забележима дори извън бюти индустрията. Джулиет Уилямс, професор-доктор по gender studies от UCLA, не е сигурна дали гримът винаги дава сила и увереност, но се радва, че той дава нови възможности на хората от двата пола да се себеизразяват. "Последната джендър революция беше през 70-те"- казва тя – "идеята беше жените да имат същия достъп до определени неща, както мъжете. Това днес е нова революция, която е за това, хората да изразяват комплексно своята полова принадлежност – това променя всичко."

Две години след като се натъкнах на гримовете на Джеймс, вече съм отваряла шкафа му стотици пъти: използваме един и същ фон дьо тен, споделяме гела за вежди на Glossier и последния път, когато бяхме на маникюр, още преди пандемията, той не беше единственото момче в салона – толкова вълнуващо! Избрахме да не слагаме етикети за нищо на никого, и благодарение на това имаме страхотни бюти преживявания.

Какво повече да иска човек?

More Face