Следва

Кой е Мик Пярниц, когото набедиха за облечения в рокля син на естонския президент

Бумът на е-търговията разрушава планетата

Удобно, но отровно. 

 

All About Life преди 3 години

По време на карантина виртуалните покупки и продажби спасяват модната индустрия, но водят до много повече вредни транспортни емисии и замърсяване с отпадъци от опаковки. Време е да поговорим за това как марките следва да въвеждат иновации и да експериментират в своите системи, за да направят електронната търговия по-осъзната и устойчива.

Ние създаваме безкраен океан от отпадъци и точно модата не помага за коригиране на негативната тенденция. Докато електронната търговия е на върха, планетата потъва в ритъма на климатичната криза. Само в Европа, американските анализатори от компанията Bernstein прогнозират, че темпът на растеж на онлайн модата ще се утрои през тази година и ще формира повече от 20% от общите продажби, което се равнява на пет години растеж за около шест месеца.

В разгара на войната за цифровизация брандовете трябва да се пренастроят, за да оцелеят, както и да спасят собствената си икономика. Въпросът е: какъв е реалният ефект върху планетата? Мислим ли за производствения процес и екологичните последствия? От картонени или пластмасови опаковки до емисиите, получени при транспортиране в камиони, самолети или кораби. Но с това не се изчерпва всичко. Ако продуктът бъде върнат, той започва второ пътешествие по света, преди да се озове в депото, защото не може да бъде продаден. Балонът от изменението на климата нараства и марките трябва да настроят системата си в режим на готовност да противостоят но това. 

Според компанията за връщане на стоки Optoro, само в САЩ се връщат над 5 милиарда артикула на стойност 400 милиарда долара годишно. Корпорацията изчислява, че това генерира около 5 милиарда кг отпадъци в депата и 15 милиона тона въглероден диоксид. За много компании основен приоритет е да се справят с тези проблеми и да се опитат да намерят устойчиви решения, тъй като все повече потребители държат да се вземат навременни мерки.

ОПАКОВАНЕ И ЛОГИСТИКА: Реорганизирай се или умри

Проблемът с опаковките става основен проблем за компаниите. Би било уместно да се произведат и пуснат в употреба рециклирани торби, създадени от 100% пластмасови отпадъци, които биха могли да бъдат напълно разградени, както направи The Iconic. Същественото е да се генерират консумативи, които могат да бъдат използвани многократно, рециклирани и след това отново вкарани в употреба. И не по-малко важно е, че този тип продукти се произвеждат в резултат от дълбоко осъзнати етични норми. Например да направим опаковките по-леки, така че да изискват по-малко енергия за превоз.

Въпреки целия прогрес, компаниите тепърва започват и следователно трябва да ускорят експерименталната фаза. Tatcha поставя устойчивия акцент върху опитите да направи всичките си опаковки напълно рециклируеми, годни за многократна употреба или за компостиране до 2023 г. Чрез стриктен процес на подбор, те предварително изследват характеристиките на всеки продукт, за да открият как да намалят процеса на принтиране.

Освен опаковката, логистиката се изправя и пред друг важен въпрос, който трябва да се реши. Транспортът е най-големият генератор на директните вредни емисии, така че е жизнено необходимо да се редуцира пътуването между складовете и адресите на клиентите. "Открийте нови, по-малко замърсяващи транспортни методи, за да намалите въглеродния си отпечатък. Това би увеличило и продажбите, тъй като поръчките могат да бъдат удвоени с една пратка", съветват експертите.

Много компании като Amazon предоставят точки за доставка и връщане в магазините на дребно, както и в домовете на клиентите. Добра алтернатива е прилагането на по-чисти транспортни мерки за околната среда, като товарни велосипеди или електрически автомобили. В идеалния случай устойчивостта трябва да бъде приоритизирана в цялата творческа верига, за да не оставим планетата да умре.

More All About Life