Следва

Ким Кардашян: "Не живеем заедно, но Кание е гениален, макар и сложен човек"

Ставали ли сте жертва на wokefishing? Какво е и как "работи"

Леко и хлъзгаво, или да хванеш "wokefish".

Love преди 3 години

От избирането на най-подходящо описание, което ще ти спечели "суайпване" надясно, до дешифриране на безкрайни (и напълно объркващи) разговори, сферата на срещите е един отделен свят.

Но докато избягваме многобройния списък от объркани тенденции за запознанства с нелепи имена като "ghosting", "catfishing" и "breadcrumbing" изглежда, че има нова бариера на пътя за срещи, от която да бягаме: "wokefishing".

Питате какво е wokefishing? Измислена от журналистката от Vice Серена Смит, думата се отнася за мъже, които уж имат либерални възгледи, т.е. феминист или който присъства на протестите за Black Lives Matters ("Черните животи имат значение") и/или разбира от темите за "LGBTQ+", но в действителност не вярва в своите проповеди.

Хоби за запознанства, любимо на типичния softboy - здравей, Дан Хъмфри от "Клюкарката" - техните реални мнения са склонни да се появят седмици, месеци или дори години след като са във връзка, което често води до раздяла.

Така че, преди да сте започнала да планирате сватбата в главата си, разказваме как wokefish може да се окаже скрит за очите и как да избегнем разочарованието от партньор, който, простичко казано, не е верен.

1. Той твърде подчертано се прави на прогресивен

Един от най-лесните начини за забелязване на "wokefish" е да се следи за онези, които силно популяризират своите "прогресивни" възгледи на профила си за запознанства.

Разбира се, обявяването, че са феминисти, може да е вярно за някои от тях, но, внимание: "wokefish" казват това, което искаш да чуеш. И оповестяването на политическите ти възгледи, например, преди дори да си имала възможността да говориш за тях, би могло да бъде техният начин да те хванат в клопката.

В крайна сметка, ако някой гордо заяви, че е феминист в приложение за запознанства, не означава, че няма да те зареже след три срещи.

Том (23) от Бристол има своя история, в която е "wokefish"-нат. “Спомням си първата среща с едно момче, когато говорихме за расизма във Великобритания. През следващите седмици продължихме да говорим за разнообразяване на образователните програми и за проблемите, свързани с монархията. Беше чудесно! Но мина определено време и о, боже, този човек се оказа съвсем друг.“  Момчето, с което Том излиза, определено не прилага на практика думите си. “Така както обсъждахме темите, фокусирайки се върху прогресивността, той започна да се забавлява с расистки шеги и обиди. Уж беше “воин за социална справедливост“, а се оказа точно обратното.“

2. Противоречи на собствените си вярвания в истинския живот

Представи си следното: на перфектната среща си, обсъждате колко важно е приемането на човека срещу теб като равен и осъзнаваш, че най-накрая си открила нешлифован диамант.

Започваш да си представяш бъдещото ви семейство и всичко е прекрасно. Превърташ обаче 3 месеца напред и забелязваш, че започват да се появяват пукнатини.

Той винаги е твърдял, че към жените трябва да се отнасяш като равни, и все пак забелязваш, че прави нецензурен коментар за жена по телевизията. Антирасистките му ценности се разпадат пред очите ти, след като използва обидна шега за човек с друг цвят на кожата. Така разбираш и осъзнаваш, че си се са хванала на "wokefish".

Двуличен по душа, "wokefish" определено знае как да каже това, което искаш да чуеш, но когато ситуацията стане критична, показва истинския си нрав.

Ето историята на момиче, което преживява последствията от "Wokefish" на дълбоко психологическо ниво. Връзката с бившия й продължава 6 месеца и, както повечето от нас, тя мисли, че двамата споделят еднакви виждания по общи въпроси. “На първата ни среща той говореше колко ужасно расистко е било образованието му и колко му се иска Южна Англия (от където е) да е с по-голяма расова толерантност.“ Нещата бързо се устремяват надолу и то по екстремен начин.“Представи ме на приятелите си като “мръсното му арабско гадже“, съвсем шеговито, нали“ спомня си Хана. “След няколко дни пожела да говорим. Седна, започна да плаче и си призна, че е бил част от нацистки групировки. Каза, че преди да ме срещне не би си и помислил да се ожени за не-бяла жена, защото “децата от разнорасови бракове са нечисти“. Хана се разделя с него веднага.

Каква е поуката? Наблюдавай дали използва обидни коментари, противоречиви и двусмислени комплименти и го попитай за това без заобиколки. Не се връзвай, ако не обърнат внимание или омаловажават бележката, просто чуй задействаната аларма. 

3. Ако се отнася ужасно с хората от другия пол

"Wokefish" обикновено избира да подкрепя фалшиво най-прогресивните убеждения, като твърдо е най-пристрастен към феминизма.

И макар че има много добронамерени, истински мъжки феминисти, тези, които го правят показно, сякаш е тяхна личностна черта, тоест "wokefish", са винаги прекомерни и пренавити, често прекалявайки с доказателствата, че убежденията им са същите като твоите. При положение, че в действителност не са.

Защо включваме алармата? Подобно на цялостното му поведение "о, толкова съм загрижен", съществува голям шанс той да използва цялото това нещо срещу теб и дори да се окаже на абсолютно противоположното мнение, когато, обкръжен от мъжка компания, се окаже, че изобщо не вярва в заявеното. 

Популярна форма на поп-културен “wokefish” е Нейт, гаджето на Анди в "Дяволът носи Прада". Първоначално той я "подкрепя" изцяло, но в момента, в който започват да му създават неудобства, проявява истинското си пренебрежение към жените с коментара: "Не би ми пукало, ако цяла нощ беше там, танцувайки на пилон, стига да го направиш с малко почтеност." 

И така, как откриваме разликата? Всеки "wokefish" ще следва феминистката си проповед до момента, в който го уловиш в пълна липса на интерес, когато опре до изслушване на твоята гледна точка по въпроса.

4. Ако интуицията ти казва "не", вероятно има причина

Когато става въпрос за "wokefish", интуицията ти е новата най-добра приятелка. Ако откриеш, че си търсиш оправдания за неговите странни коментари или се смущаваш пред любимите си хора, когато той прави забележка, която повдига вежди - време е да бягаш.

Най-важното обаче е да не бъдеш твърде критична към себе си. Да откриеш, че някой, с който си пасвате, те заблуждава и направо лъже, може да е трудно за преглъщане, но, честно казано, нещата рано или късно си идват на мястото. 

Проблемът е ако си емоционално ангажирана - тогава може да поискаш да променяш "wokefish", но, вълкът кожата си мени, нрава - не. Един "wokefish" се интересува много повече от личната си изгода, отколкото от теб. Малко вероятно е да създадеш смислена връзка, щом моралните ви компаси са толкова противоположни. 

В крайна сметка си струва да се изтупаш от праха и да продължиш напред. Просто този тип "мъжаги" изобщо не си струва. 

Ето и мнението на специалист по темата: Лейла е квалифициран преподавател по сексуални отношения и връзки (дамата зад инстаграм акаунта Lalalaletmeexplain). Тя смята, че отношенията между хора с еднакви възгледи са много по-предразположени към успех и дълготрайност. А именно: няма смисъл в това да правиш компромиси и опити с някои wokefish.

via GIPHY

Лейла казва, че подобна измама може да навреди изключително много на хората-жертви. “Осъзнаването, че си измамен от романтичен партньор, може да има опустошителни и дълготрайни последици. Човекът, който е бил измамен, може да се чувства принуден да постави под въпрос цялата си реалност и да се чувства несигурен относно способността си да преценява правилно хората.“

Всяка връзка по същество е непрекъснат процес на научаване на все повече и повече за вашия партньор, докато не разберете всичко: от това колко мляко харесва в кафето си, до специфичния вкус на слюнката им и дълбокия им страх от котки. Нормално е да регулирате определени аспекти на личността си в по-ранните етапи на връзката (защо да кажете на някого на първа среща за вашата натрапчива любов към нещо странно?). Но да се преструвате, че имате ценности, когато просто ги нямате, е осъдително поведение, от коего бягаме далеч. 

via GIPHY

 

More Love