Следва

И Джей Ло ще прави козметика

Мирис на рози: тайната на розовото ухание

For the Roses, защото имаме нужда от цвят в Петък, 13-ти!   

Body преди 3 години

Повечето хора усещат копнеж да помиришат розите, когато ги видят, но малко знаят какво е отговорно за този пленителен аромат. Разпространението на фалшив розов мирис и модерното отглеждане изместиха миризмата на истински рози в съзнанието на много хора. Затова нека разкажем какво точно дава на розите тази така отчетлива миризма и защо толкова много съвременни рози са изгубили своето убийствено красиво, неповторимо ухание.

Миризма на роза

Розовите аромати могат да бъдат широко разделени в седем основни категории:

1. Роза (или роза дамасцена)
2. Латинка
3. Корен от перуника (което е подобно на теменужки)
4. Теменужки
5. Ябълка
6. Карамфил
7. Лимон (плодът, не цветовете)

Има над 300 химически елемента, отговорни за аромата, но в розовото масло само четири произвеждат по-голямата част от уханието.

Всяка част от розите има свой собствен мирис, но не бихте свързали тези аромати с роза, някои дори биха могли да се считат за неприятни, но заедно те създават това, което ние възприемаме като перфектно съчетание – богато благоухание на роза.

Ароматът на розата варира в зависимост от часа през деня. Неучудващо, ранната сутрин е, когато ароматите са най-силни, с най-силните мириси, произведени от първите цветове на лятото. Когато се опитвате да разберете ароматите, важно е да имате предвид промените във времето, това се получава от разликата в скоростта, с която се изпаряват различни съединения; например карамфилът се изпарява по-бавно от цитрусовия мирис и по този начин, когато помиришем нещо първият и вторият път може да бъде различно преживяване.

Винаги трябва да помним, че растенията не са създадени за нас от природата, а по-скоро за опрашване от насекомите. Тези аромати се отделят, когато розите са готови за опрашване, това често означава, че полуотворените цветя имат по-силен аромат.

Цветът на розата е силно свързан с миризмата на роза. Като цяло розите с най-добри аромати имат по-тъмни цветове, повече на брой и по-дебели или кадифени венчелистчета. Червените и розови рози често миришат на това, което мислим за „роза“. Бялото и жълтото често миришат на теменужки, латинка и лимон. Интензивните жълти и оранжеви рози често миришат на плодове, латинка, теменужки и карамфил.

Миризмата на роза и парфюмерийната индустрия

Истинското розово масло е доста скъпо, тъй като за производството на 1 килограм са необходими 10 тона венчелистчета. Това означава, че за да направят продукцията доходна, по-голяма част от парфюмите се създават със синтетични алтернативи.

Загубата на ухание

Около 20% от всички рози не миришат на нищо. Като погледнем в миналото всички рози са имали благоухание, но след представянето на почти безароматната Китайска роза и по-голямата Чаена роза, и двете, идващи от Китай от 19-ти век, миризмата била изгубена при размножаването на някои рози.

Хибридните рози са устойчиви на болести в различни степени, по-подходящи са за по-широк диапазон на климата, имат цветове, които издържат по-дълго, когато се режат или имат по-дълги стъбла за показване. Те също цъфтят по-често през годината от старите рози, имат цветя с милиони венчелистчета и са склонни да имат по-голямо разнообразие от цветове – розовите, жълтите и белите не са съществували преди. Но всички тези подобрения дошли с цена – с миризма, която почти спряла да бъде култивирана.

По-голямата част от нарязаните рози, предлагани от супермаркетите и цветарите, се отглеждат в Африка и затова те се култивират, за да издържат на километри въздушно пътуване до крайните си дестинации. Това означава, че хибридите са по-благоприятни за производителите и продавачите, отколкото старите градински рози.

В момента единствените рози, които все още имат миризмата си, са точно градинските. Някои от тях са стари рози, но има и няколко съвременни сорта, създадени така, че да имат мирис.

Отглеждането на рози с миризма не е лесно, тъй като няма гаранция, че две ароматни родителски рози ще произведат ароматно потомство. Компанията "Дейвид Остин" няма нищо против предизвикателството и произвежда безброй градински сортове и някои отрязани индустриални видове с абсолютно завладяващи ухания.


Дейвид Остин

Някои от имената, дадени от Остин на тези култивирани ароматни магьосници са: 

Jude the Obscure
Charles de Gaulle
Evelyn
Perfume Delight
Lovely Lady
The Prince
Double Delight

За щастие, скорошно откритие на учени относно гена "RhNUDX1", който отговаря за деликатния розов аромат, ни дава надеждата, че мирисът ще се завърне към масово нарязаните сортове. И получаването на нарязана роза, която издържа 2 седмици във ваза, като едновременно парфюмира цялото помещение, вече няма да бъде само мечта.

More Body