Следва

The Ordinady пуснаха нов продукт с Ниацинамид и вече сме обсебени

Първият Музей на грима отваря врати в Ню Йорк

Welcome to the beauty paradise!

Face преди 3 години

Първият в света музей на грима отваря врати в Ню Йорк, Градът, който никога не спи.  

Изобилие от дигитални и физически пресечни точки от вековете история на разкрасяването, сувенири от емблематични колекции, тайни дневници на кралски и звездни гримьори: добре дошли в рая на красотата в най-прекрасния град.

Червило с цвят наситено червено, най-емблематичното от всички, символизиращо най-дългата нишка в историята, която свързва праховете за гримиране на Клеопатра със съвременния перманентен грим. Историята на грима: химия, изкуство и литература. Биологични лаборатории, арт работници, доставчици от врата до врата и онлайн доставчици. Изобщо всичко за това изкуство.


Еволюция на вечността: триумфът на червеното червило от 1912 до днес


Честването на "рисуването на лицето" се очакваше през есента на 2019-та, след това бе отложено за май 2020 г., а най-новата дата е септември 2020 г. (ако коронавирусът позволи), когато първият музей на грима в света ще отвори врати.

Архив от хилядолетна културна история на световната красота в нейното напластяване, търговски аспекти и социално представяне. Гримът като свободна проява и за двата пола, от травеститите с техния крещящ грим до Marsha P. Johnson (гей активистът, починал през 1992 г.), както и всичко за фон дьо тена за всеки тип кожа. Гримът като неразделна част от изисканата и неуловима красота и винаги под ръка (гримирани като нашите прабаби, например). Крайната точка на пресичане е всеки път, когато спиралата ни кара веднага да се почувстваме по-добре.

Отложен физически по време на пандемията, музеят на грима в Ню Йорк беше организиран досега в безплатно приложение, където можеше да се отвори бюти несесера на Джаки Кенеди и да се научи нещо повече за бурканчетата с кремове на Грета Гарбо, голяма почитателка на майстора на грижа за кожата Ерно Ласло. Чрез Инстаграм, Музеят на грима разказва в картини за очния грим на София Лорен (съвременната Клеопатра, пресъздала я дори по-добре от Лиз Тейлър, която също се превъплъщава в Клеопатра на големия екран), и защо първите Барби са със сини сенки за очи. Винаги сме там: с маските, непоправимо залепени за лицето, не сме престанали да се грижим за кожата си и все още вярваме в силата на правилния нюанс на червилото, което трябва да се търси през вековете между актуализациите на палитрата, изгубени цветове и милиони битове памет.

Но в наши дни, истинската находка е част от безупречна и бляскава ретромания: в очакване на физическите изложби, Музеят на грима в Ню Йорк отбелязва най-дръзката ера на експерименти с грим с откриването на личните дневници на Кевин Аукон, гримьорът на звездите, починал през 2002 г. и истински архитект, увековечен върху кориците на много списания. Неговите работни дневници са запълнени с изображения на Клаудия Шифър, Лайза Минели, Уитни Хюстън, Джанет Джаксън, Тина Търнър, Синди Крауфорд, с подготвителни скици и щрихи с маркер, като с очна линия, едно трогателно пътешествие през безвъзвратно изчезналата епоха, готова да бъде отпразнувана/препрочетeна/преразказана чрез своя грим.

В очакване на окончателното отваряне на музея, оставяме адреса: 94 Gansevoort St. в Ню Йорк, като билетите са на официалния уебсайт. Няма да е трудно да се следва символа, който може да бъде единствено ярко червено червило, за да стигнем до рая. 

 

More from View Sofia

MEGDANA FEST: Най-голямото представяне на български модни марки в The Mall

All About Life преди 11 месеца

Български дизайнери и артисти ще се съберат, за да представят своите оригинални дрехи, бижута и аксесоари на MEGDANA FEST - Пролет/Лято '23, тридневно събитие от 12 до 14 май. Събитието, което ще се проведе на партерния етаж на The Mall, обещава да представи най-новите и ексклузивни предложения на множество български марки, съобразени с тенденциите на местния моден пазар.

More Face