Следва

Sonia Petroff: един dolce vita и много колани

7 визии-икони на Андрé Леон Тели

От шикозното му бъбрене с Карл Лагерфелд до тържествената поява на MET Gala, предлагаме едни от най-запомнящите се моменти от живота на загърнатия в шлейф и препасан с кафтан кръстоносец на модата

All fashion преди 3 години

Неподражаем, елегантен, на моменти hard-core, в други - old school, жива модна легенда, Андре Леон Тели покорява необратимо модната индустрия още през 70-те години на миналия век и се движи на върха й до днес.

Израства в Дърам, Северна Каролина, приема редовната си доза Vogue още от най-ранна възраст и дори пътува до местната библиотека, за да разлисти лъскавите му страници. Страстта му към стайлинга и блясъка е изпепеляваща. Необикновената му същност още от детинство се превръща в причина за тормоз от местните деца, но той има на своя страна подкрепата на баба си, която го отглежда след развода на родителите му. След като учи Френска литература в Централния университет в Северна Каролина и магистратура по същия предмет в Университета Браун в Роуд Айлънд, Андре се мести в Ню Йорк да трупа стаж при бившия главен редактор на Vogue, Даяна Врийленд. Андре е един от първите хора, които й помагат с организацията на MET бала и изложбите към него.

През 70-те кариерата на Тели процъфтява чрез редица грандиозни модни репортажи и серия от публикации, включително за Interview, WWD, The New York Times и детската му мечта - Vogue! Към семейството на Condé Nast се присъединява през 1983 г. и става първият афроамериканец, който някога е нает там - и то от самата Анна Уинтур. През следващите десетилетия се превръща в постоянното присъствие на първи ред по време на всяка модна седмица. Благородна икона на стила, довереник на дизайнери като Миуча Прада, Том Форд и Карл Лагерфелд, и ходеща енциклопедия на знанията по история на модата, изкуството, литературата и киното.

Независимо дали се появява в телевизионни предавания, публично се кара с Анна Уинтур, или става обект на изненадващо интимния документален филм "Евангелието" (от 2018), според Андре, той рядко е извън светлината на прожекторите. Последният му проект, The Ciffon Trenches, е славен спомен за оценките, които му дават редица критични и проницателни личности по повод множеството възходи и падения на "първа линия" в модата през последните пет десетилетия. В чест на тази новоиздадена литературна скъпоценност повдигаме завесата на личния му моден архив и избираме няколко от най-емблематичните му стилови попадения през годините.

1975

Андре и Карл Лагерфелд свързва страхотно 40-годишно приятелство. За първи път са представени един на друг през 1975 г., докато пият следобеден чай в нюйоркския хотел Плаза. "Карл ме наставлява във всичко: френска история, литература, история на модата, изкуството", припомня си Андре пред Vogue през 2019 г. "От първите мигове на познанството ни сме един за друг като братът, който всеки от нас иска да има." Години по-късно Карл редовно отбелязва най-важните празници в живота си по целия свят заедно с Андре и често търси съветите му за последните си колекции. Кайзера дори му подарява 50 000 долара за 50-ия рожден ден! На снимка, която виждаме, личи, че Андре носи една от многото великолепни спортни ризи, които Карл му подарява, декорирана с изискани копчета за ръкавели, допълнени от чифт панталони с висока талия в характерния стил на 70-те. Но вместо да носи тази призрачна маска, Андре просто я използва като своеобразен щит, с който прикрива устата си за да може дискретно да сподели горещите модни клюки с Карл.


1980

Въпреки че за този миг от живота си е предпочел възможно най-неудобните обувки ("Аз живея в Uggs, обичам Uggs!", драматично заявява Андре пред сп. Grandlife), той никога не демонстрира неудобство от облеклото си докато е на публично място. Тук, заедно с модната редакторка Марина Шиано, носи вталено сако, решено в еклектичното бледосиньо каре, вратовръзка на точни и прилепнали шорти, с лимоненожълти чорапи до коляното и лоуфъри. Целият му вид напомня свежа дизайнерска хрумка от тазгодишните ревюта, но реално снимката е направена преди четиридесет години! Живо доказателство, че Андре е трендсетър, безпогрешно уцелващ в десетката....


1982

Знаем, отлично, че Тели притежава доста пищен и експресивен стил, но тази снимка от началото на 80-те в Ню Йорк доказва, че изглежда еднакво жестоко дори когато е облечен в класическо двуредно сако, риза и вратовръзка на тънки ивици, плюс кокетна кърпичка, надничаща от джоба му. Шарена папка (без съмнение, изпълнена с покани за представления и партита) и чифт масивни слънчеви очила, добавят капка от типичния му стил към класическата визия Снимката е направена от самия Анди Уорхол, който е един от първите, подкрепящи таланта на Андре, наемайки го в списанието си Interview в началото на 70-те. Андре вижда Уорхол като страхотен наставник, двамата стават близки и редовно посещават заедно Студио 54 в края на 70-те. "Той не съди хората; можеш да кажеш или да направиш каквото и да било пред Анди", така Андре възхвалява Уорхол пред "Гардиън" преди няколко години. "Драг кралиците за него са толкова важни, колкото принцеса Каролайн от Монако. Грейс Джоунс е третирана като Кенеди в негово присъствие. Беше прекрасно, невероятно да бъда около него", пише още той.


1999

Андре Леон превръща почти всяка публична изява в собствено модно шоу, така че намира особено дълбок смисъл да участва в истинско дефиле на модния подиум. Редакторър приема поканата за шоуто на Yohji Yamamoto за сезон SS99, отправена лично от дизайнера. Колекцията е вдъхновена от сватбите и включва множество концептуални булчински рокли. "Зад сватбената рокля трябва да има много истории", тайнствено заявява Йоджи. Андре запазва хладнокръвие, здраво стиснал ръката на дамата до себе си, докато тържествено крачи по подиума, облечен в младоженческа шапка, дълъг шал и допълващо го сако, под музикалния съпровод наJe t ' aime… moi non plus - на Серж Гейнсбур и Джейн Бъркин. Появата му на котешката пътека е изключителен успех. Наистина, това не превръща Андре в следващия топ модел на Америка, но десет години по-късно става съдия в безспорно успешния едноименен телевизионен формат.


2011

От 1974 г. Андре е обсебен от ежегодните издания на MET Gala, като понякога присъства на бляскавия бал с някои от най-добрите си приятелки сред звездите - Наоми Кембъл и Уупи Голдбърг. През голяма част от изминалото десетилетие от името на Vogue Андре интервюира гостите на червения килим; бъбрят си за тоалети, докато изкачват стълбите на музея. Разбираемо, когато през 2018 г. престижната му изява е заменена от изгряващата звезда на YouTube Лиза Коши, прокуденият домакин е искрено възмутен: "Какво би могла да предложи тази иначе талантлива YouTuber-ка? Със сигурност не е наясно какво представлява тегелът на гърба на едноредното палто Баленсиага", изказва разочаровано той в книгата си "The Ciffon Trenches". Едно е сигурно: Андре облича някои от най-смелите визии, представяни EVER на този ежегоден моден фестивал. Яркосиният му супер-шлейф от 2011 г. например, е толкова обемен, че повечето от търсещите внимание гости на MET Gala наистина остават в сянка.


2016

Големите пуфъри се превърнаха в хит преди няколко сезона, когато почти всеки дизайнер изведнъж лансира тази шумоляща версия на зимното яке. Разбира се, Андре не се примирява с обикновена "пухенка" - вместо това избира далеч по-знаков и драматичен вариант. На този кадър е направо разкошен в чисто новото червено, суперсайзд "палто - спално чувалче", както той го нарича; известно още като "одеялото". Дизайнът е неговата приятелка Норма Камали, която определя като "американският моден гений". Камали подарява на Андре невероятния пуфър през 2016 г., макар че за първи път започва да произвежда тези драматично обемни парки през 1973 г. и бързо покоряват сърцата на модните последователи.

2018

Андре се слави с любовта си към екстравагантните шлейфове и кафтани. През годините такива са правени за него от Валентино, Ралф Ручи, Карл Лагерфелд и Том Форд. Но този сложно извезан златисто-червен кафтан е наистина от ново модно измерение. Направен е по поръчка през 2018 г. от дизайнера Даниел Дей, известен още като Dapper Dan. По този повод Даниел е заплашен със съдебни дела от различни модни къщи заради остроумието си да плагиатства техните лога и търговски марки в дизайна си. За сметка на това, след време, през 2018 г., Креативният директор на Gucci Алесандро Микеле и Даниел откриват съвместно ателие в Харлем. Gucci предоставя тъканите, а Дей крои модели за отбран кръг от клиенти, включително Бионсе, Jay-Z, Салма Хайек, единствения и неповторим господин Андре Леон Талей!


Вижте още:

7 визии-икони на Принцеса Даяна

7 визии-икони на Шаде Аду

More All fashion