Следва

Кой кой е в модата днес: Maria Simun

Sonia Petroff: един dolce vita и много колани

Когато си мислите за dolce vita, мислите точно за нейния живот! 

All fashion преди 3 години

Вие, любители на трифтинга, търсенето на съкровища втора ръка и винтидж аксесоарите: започнете да се ровите по кашони със забравени дрехи и стари модни находки веднага. Така направи Мария Леони-Сети и днес има едни от най-модерните и вълнуващите фешън ентусиастите аксесоари, бидейки собственик на уникален бранд. Историята ни вълнува лично, защото творенията на Sonia Petroff са белязани с българска емоция и са страхотни!

В началото на 2010-те Леони-Сети е поканена от своята любима леля, Соня Петрова, в Рим, за да си избере няколко неща от уникалната колекция от модни дрехи и аксесоари на госпожа Petroff наследство. Петрова е известна с невероятни за времето си модерни аксесоари и висококласни бижута - Valentino, Balmain и Nina Ricci, като архивът й наброява над 800 шедьовъра, трупани в годините, в които българката работи в отделите за аксесоари на споменатите марки.   

Селекцията от колани, инкрустирани с камъни като ахат и лапис лазули и стъклени кабошони и подчертани със златист месинг върху шарен копринен плат е истинска съкровищница! “Не можехме да повярваме на очите си!“ казва Леони-Сети, която остава без думи, докосвайки се до качеството, състоянието и естетиката, които връщат към бляскавите младини на Соня. Родена в семейство на български аристократи, Соня Петрова е известна в средите на италианската Ривиера като жена, която отказва да се омъжи млада (всъщност го прави едва на 40, след като си избира италианецът Уго), и която, когато не се забавлява в La Piazzetta или си бъбри с Марлон Брандо в швейцарския Гстад, е постоянен посетител на Студио 54, където не слиза от дансинга, придружена в нощния живот от приятелката си Даян фон Фюрстенберг: “Когато си мислите за dolce vita, мислите точно за нейния живот!“ - казва племенницата й.


Соня Петрова с кавалер

Инстинктът на Леони-Сети е да снима всичко от колекцията на Соня Петрова и да събере "богатството" в луксозен албум, но приятелката й, бижутерът Вивиан Бекър, е толкова впечатлена от видяното, че я убеждава да поръча съвсем нов тираж на коланите и да ги лансира с марка, носеща името на гениалната й леля. Авантюризмът явно се предава в семейството, защото Леони се захваща с тази интересна, макар и трудна задача, и без никакъв опит като дизайнер (и с диплома по икономика) се впуска в начинанието. 

“Първоначално избрах шест аксесоара, пет колана и колие, най-любимите ми от колекцията“, разказва тя от покрайнините на Рим, където прекрарва лятото си, за да е близо до ателието, в което се произвеждат луксозните аксесоари. “Всичко започна като личен проект, което ме прави невероятно отдадена“. За да направят аксесоарите по-модерни и подходящи за съвременния фешън фен, Леони-Сети и екипът й променят механизма на катарамите, за да са по-удобни, без да посягат на магическата визия и излъчване.

Брандът е на пазара от 2015-та, продуктите са налични за поръчка от официалния сайт на марката (с цени започващи от 650 £ или около 1400 лв.) и няколко бутика по целия свят. През юли тази година марката достига нови висоти, като пусна аксесоарите и в луксозния моден бутик Matchesfashion.com. Sonia Petroff бързо стават бестелър на седмицата и “виновник“ за четвърт от best-selling продуктите. 

“Знаехме, че нещата ще допаднат на клиентите ни, които ние наричаме “кустоси“; хора, които търсят необикновения аксесоар“, казва Каси Смарт, директор на дамската секция за онлайн магазина, която обича гъвкави, оригинални, асезонни “ваяния, които ще обожавате дълги години.“ 

Бизнес моделът на Леони-Сети е обмислен и сантиментален: избягва честите лансирания на колекции за сметка на поетапно добавяне на малко и нови шедьоври. Идеята е, че сдобиването с аксесоар Sonia Petroff е инвестиция в дългосрочен план, която ще радва повече от едно поколение. “Като се замисля, Соня е носила тези неща през 60-те, сега аз и дъщеря ми, която е в 20-те си години, също ги носим“ , споделя собственичката с усмивка. Самата Леони-Сети е най-върлият фен на бранда и признава, че рядко излиза от дома си без поне един от луксозните аксесоари.

Всичко се произвежда ръчно в Италия, на малки партиди, за да се избегне замърсяване. Както и много други марки, Sonia Petroff преживява икономически смут тази година. Точно когато Matchesfashion прави поръчка на 100 колана, производстваните процеси секват. За да остави майсторите бижутери на работа, Мария Леони-Сети удължава сроковете за поръчка, с което всички по веригата се съобразяват. 

“Слава Богу, ние не сме бърза мода“, казва тя, „и въобще голямата ми цел не е да развия марката до безумни мащаби“. Идеята на собственика и креативен директор е да почете творчеството и живота на Соня Петрова. “Аз обожавам творенията й, обичам факта, че когато напишеш името й в Гугъл тя отново е навсякъде. Така чувствам, че тя още е с мен“.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.