Следва

"Ключът е в теб"

Сиртуинова диета и пилатес: рецептата за отслабване на Адел

Или как се раздели певицата с 45 килограма само за няколко месеца

Health преди 3 години

През последните няколко месеца в публичното пространство упорито се дискутира драстичната промяна в килограмите на 32-годишната Адел. Допреди време пухкавата британка се трансформира буквално в нова версия на себе си и не само феновете й започнаха да проявяват нескрит интерес към тази положителна метаморфоза. Възхищението на страна, основният въпрос обикновено е един: КАК?

Изглежда, че изпълнителката, която се гордее с новата си визия и го коментира открито, се подлага на нова сиртуинова диета. Принципите на този хранителен режим са развити сравнително наскоро (2016), но пък бързо съумяват да си спечелят немалка слава, особено сред населението на Острова. Диетата включва консумацията на храни, които активират т.нар. "гени на слабостта" или иначе казано сиртуини. В редовете по-долу ще прочетете цялата информация, с която успяхме да се сдобием, за хитовия хранителен план, развит от специалистите по хранене Ейдан Гогинс и Глен Матен:

Сиртуинова диета, за разлика от повечето такива програми, не изключва алкохола и сладкото - може и дори трябва да се консумират червено вино и шоколад. Цялата диета е разделена на няколко етапа, които трябва да се следват стриктно за най-добри и видими резултати.


Ейдан Гогинс и Глен Матен

Първата фаза продължава едва седмица и включва намаляването на дневния калориен прием - до 1000 kcal за първите три дни. Дневното меню се състои от три чаши сок от зелентии и едно цяло хранене. Въпросният "зелен" сок съдържа зеле, целина, магданоз, зелен чай и лимон - всяка съставка спомага забързването на метаболизма.

Продължаваме: от четвъртия до седмия ден калорийният прием се увеличава до 1500 kcal на ден; от сока се пие два пъти, а храненията се увеличават на две.

Втората фаза (още поддържаща) продължава 14 дни и според "изобретателите" на диетата, това е етапът, в който действително се губят килограми. Авторите вярват, че благодарение на него, резултатът се стабилизира, тоест, няма йо-йо ефект и килограмите не се връщат.

Най-популярните храни, които могат да се консумират в рамките на сиртуинова диета са:

- зелен чай
- черен шоколад (с не по-малко от 85% съдържание на какао)
- ябълки
- цитруси
- магданоз
- куркума
- зеле
- боровинки
- каперси
- червено вино (няколко пъти в седмицата)

Още според създателите на режима, тези специални продукти работят, като активират определени протеини в тялото, познати като сиртуини, за които се вярва, че повлияват способността на тялото да изгаря натрупаните мазнини, което пък от своя страна води до намаляване на теглото (около три килограма на седмица), без да губи мускулна маса. За да се подсигури този процес обаче, е нужно в диетата да бъдат включени храни, богати на протеини - Гогинс и Матен препоръчват по-мазни риби и млечни продукти (в умерени количества) и съветват още фокусът да пада върху продукти с високо съдържание на полифеноли; наричат ги "сиртуинови" храни, но в замисъла си това са т.нар. "суперхрани".

Знаейки това, към гореизброените продукти добавяме:

- елда
- люти чушки
- кафе
- зехтин
- маруля
- чесън
- фурми
- рукола
- цикория
- червен лук
- соеви кълнове
- горски плодове (череши, ягоди, боровинки, къпини, малини)
- орехи

Това, което прави диетата толкова лесна за спазване, е повтаряемостта на фазите - колко пъти ще повторим цикъла зависи единствено от нас. Режимът в никакъв случай не може да бъде наречен небалансиран, защото не ограничава строго приема до само една хранителна група, нито пък калорийния прием за прекалено дълъг период от време.

В книгата си The Sirtfood Diet авторите предоставят много рецепти, но като за начало се спираме на базовата за "зелен" сок, приготвяща се в най-обикновен блендер: 75 г зеле, 30 г рукола, 5 магданоз, 150 г целина, половин зелен ябълка, сок от един лимон, половин чаена лъжичка чай матча на пудра.

Зеленият матча чай е една от тези суперхрани, която помага на тялото да изгаря повече калории в продължение на деня; това е и най-чистата форма на зелен чай, постигната чрез стриване на чаените листа на прах. Матчата съдържа много по-малко кофеин от една чаша кафе, но същевременно снабдява тялото с много повече енергия.

Колкото до Адел, както сме ви казвали, тя работи с личен треньор - припомняме ТУК, и тренировките имат огромна заслуга за драстичното й отслабване. Експертите препоръчва да отделяме поне по час на ден за тренировки - или както е в нейния случай, на пилатес. Освен гласовитата британка, други звездни почитатели на пилатеса са Дженифър Анистън, Кейт Уинслет, Мадона и Лена Перминова.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.