Следва

Ваканцията на известните: Даян Крюгер, искаме този бански!

7-те визии-икони на Иман

Като истински супермодел тя ни преподава мастърклас по висша мода а ла 80-те.

 

Celebrities преди 3 години

Iman е явление на модната сцена далеч преди да изгреят „Големите 5", The Trinity, скини моделите или пък днешните Инста звезди.

Безспорният супермодел Иман попада в полезрението на модните скаути в Кения през 1975 г., след което се премества в Ню Йорк, за да постави началото на една от най-бляскавите модни кариери на всички времена. Как започва всичко: първата й фотосесия е за едиториъла на Vogue, заснет от самия Артър Елгорт. Известна с изящния си външен вид и неподражаема грация, роденият в Сомалия модел става муза на някои от най-известните дизайнери и модни фотографи на 20 век. Иман проправи пътя към многообразието в модната индустрия и продължава да го прави: през последното десетилетие супермоделът, заедно с Наоми Кембъл, се присъединява към Коалицията за расово многообразие на Бетан Хардисън, като защитава идеята за повече „пъстрота" на модния подиум. И докато в ежедневната си работа я виждаме да дефилира с творенията на някои от най-добрите стилисти в бранша, Иман носи с неподправен шик стила на 80-те - елегантни костюми, вълнуващи сетове от две части и бляскави пайети. Логично получава наградата за модна икона на CFDA през 2010 г. За да затвърдим звезния й статус, демострираме някои от визиите, превърнали Иман в иконата, която е днес.

Иман за Vogue, 1977

Година след като е открита от фотографа Питър Биърд в Кения на 19 години, Иман се премества в Ню Йорк, за да бъде „модел на пълен работен ден". Първата й изява е за _Vogue, безспорен знак, че я чака бляскава и плодотворна кариера. През следващите 15 години, до пенсионирането си (естествено, обявено чрез редакцията на Vogue), Иман става любимо лице на най-престижните американски списания. На страниците им тя позира за утвърдени фотографи, сред които Хелмут Нютън и Ървинг Пен, докато демонстрира шедьоврите на най-шикозните дизайнери от оная епоха - Issey Miyake, Ungaro и др. Тук, заснета край басейна в Доминиканската република, Иман е облечена във вдъхновен от Древна Гърция тоалет на Ив Сен Лоран. Шик, наистина.

С Келвин Клайн, 1987

С елегантния си външен вид и неподправен чар, Иман става муза за много от най-емблематичните дизайнери на 70-те и 80-те години: ако трябва да назовем малка част от тях, то нека тя да включва Халстън, Джани Версаче и Дона Каран. Ив Сен Лоран дори казва пред Vogue, че Иман е неговата „жена-мечта". Супермоделът също е любимка на Келвин Клайн в най-силния период на дизайнера през 80-те. Дуото присъства заедно на Мет Гала през 1981 г., където Иман блести в една от златните си рокли. Близо десетилетие по-късно двойката отново присъства заедно на благотворително събитие, а Иман е облечена знаково за 80-те: бяла дантела и копринени волани, аранжирани в екстремна асиметрия.

На Hooray for Hollywood AIDS Benefit

Освен че е един от най-големите супермодели на всички времена, Иман през целия си живот е отдаден филантроп и активист. По време на бурната си кариера тя намира време да подпомага инициативи като CARE, Save The Children и The Enough Project. Ето, тук тя присъства на благотворително събитие в подкрепа на борбата със СПИН, облечена по всички правила на гала-протокола: вечерна рокля с авангардно деколте и коктейлни ръкавици, катерещи изящните й ръце до над лакътя.

Отново подкрепяща борбата със СПИН по време на Seventh on Sale, 1990

Иман среща британския музикант Дейвид Бауи на вечеря през 1990 г. За Бауи това е любов от пръв поглед.  "Привличането ми към нея е незабавно и всеобхватно", разкрива Бауи пред Hello през 2000-та. Колкото и мимолетен да изглежда на медиите съюзът между супермодел и рокзвезда - романсът на Иман и Бауи издържа цял живот и дори след това. Двойката сключва брак две години след първата си среща и остава заедно до смъртта на Бауи през 2016 г. Ето, ултра-стилната двойка прави първата си публична изява заедно. Иман носи изискано мини, издържано в стил trompe-l'oeil, а Бауи е в знаковия си оувърсайз костюм.


Големите любовни истории: Дейвид Бауи и Иман


С Бауи в Париж, 1991

Иман (също както и Бaуи) рушат всички модни пригради по време на посещението си в Париж през 1991 г. В рядка 90-тарска стрийт визия, моделът залага на пепитен костюм с допълващи се (или може би несъвместими) сако и панталон на Alaia. Силно вталените пропорции и големи пепитени шарки правят облеклото й една от емблемите на времето, перфектно пасваща на избрания момент. В съчетание с изящните черни балетни пантофки, смело можем да кажем, че това е най-добрият ежедневен вид, който звездата демонстрира.

На филмова премиера в Лос Анджелис, 1992

Знаем, че Иман обича да улавя подходящия момент (виж гореспоменатия комплект на Alaïa). Костюмът, който носи на филмова премиера през 1992 г., наистина олицетворява характерния стил на супермодела. Сако с квадратни рамене и „плисиран" панталон с кройка „морков" в ослепително бяло (препратка към Miami Vice), в съчетание с любимия й леопардов десен, изборът олицетворява перфектно честотата, на която вибрира Иман през 80-те и дори в началото на 90-те.


7 визии-икони на Шаде Аду


В LAX с Бауи, 1993

Също както на червения килим, ежедневният стил на Иман е все така рафиниран и елегантен (нека за пореден път си спомним за споменатия по-горе костюм на Алая). Въпреки това, тук, тръгвайки си от събитието на LAX заедно със съпруга си, забелязваме не дотам завършено, но със сигурност ултра стилно облекло: раирано поло с висока яка, барета и добрите стари сини дънки.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 19 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 16 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.