Следва

MADE IN ЛЕЩЕН - Резидентска изложба на млади български визуални артисти! – Vol. 1.

Какво да четем: любимите книги на Големите

Техните любими са и наши любими...

Books преди 3 години

Всеки добър писател е започнал като ентусиазиран читател. И никога не спира да е такъв. Представяме ви любимите книги на 26 писатели, класици и съвременници, които са ги направили по-словесноизящни, по-мъдри, по-вълнуващи, по-големи. Чувството да прочетете любимата книга на любимия си автор е поразително, обещаваме!

1. ЪРНЕСТ ХЕМИНГУЕЙ

Хемингуей казва “няма по-лоялен приятел от книгите“ и “бих предпочен да прочета някои неща отново за пръв път... вместо да имам годишен доход от един милион долара“. Колко е прав! Книгите, които американският писател “би прочел отново за пръв път“ са „Ана Каренина“ (Лев Толстой), ‘Far Away and Long Ago’ (Уилям Хенри Харисън), “Буденброкови” (Томас Ман), “Брулени хлъмове“ (Емили Бронте), “Мадам Бовари“ (Гюстаф Флобер), “Война и мир“ (Фьодор Достоевски), “Скици на спортсмен“ (Иван Тургенев), “Братя Карамазови“ (Достоевски), ‘Hail and Farewell‘ (Джордж Мур), “Приключенията на Хъкълбери Фин“ (Марк Твен), “Уайнсбърг, Охайо“ (Шъруд Андерсън), “Кралица Марго“ (Александър Дюма), ‘The Maison Tellier’ (Ги дьо Мопасан), “Червено и черно“ (Стендал), “Пармският манастир“ (Стендал), “Дъблинчани“ (Джеймс Джойс), Автобиографията на Уилям Бътлър Йейтс и още няколко. Той не може да си избере една любима книга и ние relate-ваме!



2. ДЖОАН ДИДИОН

В интервю през 2006-та писателката Джоан Дидон казва за “Победата“ от Джоузеф Конрад: “може би най-любимата ми книга в целия свят... никога не съм започвала да пиша роман без да прочета “Победата“. Това отваря възможносттие ми и ме кара да чувствам, че си заслужава да пиша“.



3. РЕЙ БРЕДБЪРИ

Любимите книги на Бредбъри, както той споделя през 2003-та, когато е на 83, са... неочаквани. Според него есетата на Джордж Бърнард Шоу “съдържат всичката ерудиция на човечеството за последните поне 100 години“; обича книгите на Лорън Айзли - “нашият най-велик поет и есеист за последните 40 години“ и “Моби Дик“ на Херман Мелвил - “влиянието, което ми е оказала тази книга, е действено повече от 50 години“. Трудът, който най-сериозно повлиява кариерата му, и който, смеем да мислим, също му е любим, е поредицата “Военачалник на Марс“ от Едгар Бъроуз. “Тези книги дойдоха в живота през лятото на десетата ми година и ме накараха да изляза, да седна на някоя поляна, да сключа ръце и да се моля Марс да ме призове и да се прибера у дома. Малко след това започнах да пиша и не съм спирал оттогава, за това е виновен мистър Бъроуз.“



4. ДЖОРДЖ Р. Р. МАРТИН

Ако се чудите какво да правите докато излезе новата книга от “Песен за огън и лед“ (която сигурно ще е в ръцете ни след около 10 години), обърнете се към любимото четиво на Джордж Мартин, което, никак не сме изненадани, е “Властелинът на пръстените“ на Толкин. Писателят разказва, че е чел сагата още преди да е в гимназията и “все още й се възхищава искрено“. В последните години има нов фаворит - “Скоро няма да спра да мисля за ‘Station Eleven’. Книгата на Емили Сейнт Джон Манд е за група актьори, живеещи в постапокалиптично общество – “изключително меланхоличен роман, написан красиво и елегантно... книга, която ще помня дълго, и към която ще се връщам.“



5. АЙН РАНД

“Най-доброто нещо, което съм чел някога, най-любимата ми книга от целия литературен свят (включително и класиките) е книгата, наречена “Calumet K” от Мъруин-Уебстър“. Книгата е известна, но ако заглавието ви е непознато, ето няколко думи от Chicago magazine: “Calumet K” е причудлив и сърцат роман за строежа на елеватор за зърно - механизъм за мащабиране на земеделието“. Ако звучи като нещо, което би ви харесало, знаете какво да направите...



6. ДЖИЛИАН ФЛИН

Авторката на “Не казвай сбогом“ споделя, че “нейните книги“ са тези, “към които се обръщаш, когато се чувстваш разнебитен и никое заглавие не те грабва“ - такива са “Десет малки негърчета“ от Агата Кристи и “Песента на плача“ на Норман Мейлър.



7. ВЛАДИМИР НАБОКОВ

През 50-те авторът на "Лолита", който пише всичките си книги на малки листчета, споделя списък с книги, които според него са велика литература, сред които: “Одисей“ на Джеймс Джойс, “Метаморфози“ на Кафка, “Петербург“ на Андрей Бели и първата част от “По следите на изгубеното време“ на Пруст.



8. ДЖЕЙН ОСТИН

Авторката на вечните класики “Гордост и предразсъдъци“ и “Ема“ е Ненаситен (с главно Н) читател на проза, поезия и драма. Любими са й “Корсар“ от Лорд Байрън, “Олимп“ на Мадам дьо Генлис и “Мистериите на Удолфо" от Ан Радклиф. Друго четиво, с което Джейн Остин не се разделя, е “Историята на сър Чарлз Грандисън” от Самуел Ричардсън.



9. МАРК ТВЕН

През 1887, в отговор на писмо от пастор Чарлс Крейн, който любезно моли Марк Твен да препоръча книги за млади дами и господа, както и да добави своите любими, американският класик споменава “Френската революция: История” на Томас Карлайл, “Крал Артур“ и “Хиляда и една нощ“ от сър Томас Малори за младежите. Добава и своята автобиография, която е “книга, която написах преди няколко години, не за печат, а за да си я чета аз.“



10. МЕГ ВОЛЦИЕР

Тази интересна жена обожава "Old Filth" от Джейн Гардам. “Вълнуваща, сериозна, дръзка книга, която открих твъде късно. Не мога да кажа, че съм чела нещо подобно на нея - за мен тя е единствен по рода си опалесциращ роман; същинска красота, която дава огромно удоволствие на четящия я.“

11. ЕРИК ЛАРСЪН

Авторът на “Дяволът в Белия град“ казва, че “Малтийският сокол“ е неговата “вечно и абсолютно любима книга“. “Обичам тази книга, обичам всичко в нея: сюжета, героите, наратива“.



12. Ф. С. ФИТЦДЖЕРАЛД

През 1936, четири години преди смъртта си, романтичният Фицджералд живее в Grove Park Inn, Северна Калифорния. След като прави опит за самоубийство му е назначена сестра, която да живее с него и да му помага. Докато Дороти Ричардсън се грижи за него, той й връчва списък с 22-те си любими четива: “Сестра Кари” на Теодор Драйзър, “Животът на Исус“ от Ернест Ренан, “Куклен дом“ от Хенрик Ибсен и “Уайнсбърг, Охайо“ от Шъруд Андерсън.



Последната я срещаме вече за втори път, и то, очаквано, от съвременници. Редно е да й се обърне специално внимание.

13. ЕДУИДЖ ДАНТИКА

Чаровната писателка споделя, че любимото й лятно четиво е “Любов, гняв и лудост“ от Мари Вие Шове: “Чела и препрочитала съм тази кника, на френски и на английски, вече толкова пъти... И всеки път се натъквам на нещо ново, което ми отваря очите и ме кара да я прочета отново“.



14. САМЮЪЛ БЕКЕТ

Носителят на Нобелова награда за литература, авторът на “В очакване на Годо“, винаги е бил затворен човек (чист интроверт), дори след като е световнопризнат писателл През 2011-та в том с негови писма за пръв път виждаме (всъщност прочитаме) повече за личния му живот и за читателските му навици. Бекет пише за много книги в кореспонденцията си с приятели: той описва “Пътешествие около света за 80 дни“ (Жул Верн) като "lively stuff", също, че след четвъртото прочитане “Ефи Брист“ е предизвикало у него “същите стари сълзи на същите стари места“, и че е харесал “Спасителят в ръжта“ “повече от всичко в последно време“.



15. РОБЪРТ СТАЙН

Стайн изпитва същинско възхищение към “Вино от глухарчета“ на Бредбъри. Нарича я “една от най-подценените книги някога. Фикционалното изображение на Средния запад от миналото, минало, което вероятно никога не е съществувало, и което надига една красива носталгия, която малко автори могат да предизвикат“.



16. ЕЙМИ ТАН

Тази жена обожава китайската класическа литература, а любима й е “Слива в златна ваза“. “Бих описала тази книга като “книгата на непослушните“. Читателите й от династията Минг са я крили под възглавниците си, защото е забранена и смятана за порнографска. Има доста модерен, натуралистичен стил - нещата са на принципа “не казвам, показвам“ - и има много секс. Дълги години не знаех, че имам и чета цензурирано издание, което само загатва как героите си лягат и се събуждат освежени. Нецензурираната версия е по-поучителна“.



17. ДЖ. К. РОУЛИНГ

Авторката на "Хари Потър" е по класиките. Любимата книга на литературната магьосница е “Ема“ от Джейн Остин. “Вриджиния Улф казва за Остин, че е “много трудно да я разбереш и осъзнаеш невероятния й маниер“, което е уникално попадение“, казва Роулинг. “Потапяш се в историята и излизаш, знаейки, че си станал свидетел на нещо невероятно, но не можеш да видиш механизма зад това; няма нищо крещящо и бляскаво.“ Друга любима книга е “Историята на търсещите съкровище“ от Едит Несбит, която Роулинг нарича “детския писател, с когото се идентифицирам най-много... тази книга е основополагащата детска книга“.



18. МАЯ АНДЖЕЛОУ


Поетесата има няколко любими произведения: “Повест за два града“ от Дикенс, Библията, “Погледни към дома, ангеле“ от Томас Улф, “Невидим“ от Ралф Елисън и “Малки жени“ от Луиза Мей Олкът. “Когато четях Олкът знаех, че тези момичета, за които тя пише, са всичките бели, но тя бяха толкова прекрасни и аз ги разбирах. Чувствах се сякаш съм там с тях.“



19. ЛИДИЯ ДЕЙВИС

“Да прочета “Ориент Експрес“ за мен беше повратна точка. Това е една от първите “книги за пораснали“, която ме запали по езика.“



20. ХЕНРИ МИЛЪР

Авторът на “Тропикът на рака“ пише цяла книга за това, което обожава да чете. В “Книгите в живота ми“ той споменава 100-те книги, повлияли му най-силно. Класики като “Брулени хлъмове“, “Приключенията на Хъкълбери Фин“, “Клетниците“ и “Тревни листа“ са най-любимите му.



21. ДЖОН СТАЙНБЕК

Една от любимите книги на Стайнбек е “Уайнсбърг, Охайо“ (за трети път!), но най-любимата му е “Смъртта на Артур“ от Томас Малори, която получава като подарък, когато е на 9. Отразява се на творчеството му мащабно и довежда до написването на “Крал Артур и неговите доблестни рицари”, за която се надява да бъде “най-добрата работа в живота ми, най-удовлетворяващата също“. Успява да напише само седем глави преди да почине през 1968, които са публикувани осем години по-късно.



22. ЧЕРИЛ СТРЕЙД

Когато тръгва на пътешествие по Тихоокеанското крайбрежие, Стрейд има място в багажа си само за две книги. Едната е поезия от Адриен Рич - “Мечта за общ език“, която вече е чела толкова пъти, че знае всичко наизуст: “В предишни години определени пасажи ми действаха като заклинания, думи манифест на страданието и объркването ми. Тази книга е утешител, стар приятел, и когато я държах по време на пътуването, не съжалих и за секунда. Вярно е, че “The Pacific Crest Trail, Volume 1: California” беше моята Библия, но “Мечта за общ език“ беше религията ми."

На писателката се е случвало да изгаря книги, за да не отнемат място в багажа й, но с тази е различно: “Абсурд беше да изгоря тази. Вместо това просто я държах в ръце и я прегръщах“.



23. ДЖОЙС КАРЛ ОУТС

Преди няколко години Джойс Оутс за пръв път споменава любим автор и това е Достоевски. Когато в интервю я питат за най-любима книга тя казва: “Бих казала “Престъпление и наказание“, която имаше огромен ефект върху мен. Мисля, че младите хора днес не разбират колко четим е този роман. Друга книга, която, опасявам се, никой е чете е “Одисей“ на Джеймс Джойс. Не е лесна, но всяка страница е невероятна и усилието си заслужава“. В чест на публикуването на последната й книга през 2017-та, Оутс споделя за The Week списък с любими четива. “Съзвездие от жизнени феномени” и “Царят на любовта и техното“ от Антъни Мара, “Подготовка за следващия живот“ от Атикъс Лиш, “Добрият лейтенант“ от Уитни Теръл, “Добре дошли в Браксвил“ от Джеронимо Джонсън и “Версия контрол“ на Декстър Палмър.

24. ДЖОРДЖ САНДЪРС

През 2014 Сандърс, един от най-известните писатели на кратки разкази, споделя някои от любимите си книги в списанието на Опра Уинфри. “В градината на северноамериканските мъченици“ (книгата, която убеждава Сандърс да учи с автора, Тобиас Волф, в Университета Сиракуза, където той самият преподава до днес), “Диспечери от Плутон“ от Майкъл Хер, кратките разкази на Стюарт Дибек, “Най-синьото око“ на Тони Морисън и няколко класически руски творби - “Червената кавалерия“, “Мъртви души“.

25. ДЖУДИ БЛУМ

Нейните любими са: “Маделин“ - “първата книга, в която се влюбих. Толкова ми хареса, че я скъсах, за да не може майка ми да я върне в библиотеката. Мислех, че това е единственият екземпляр на света и до ден днешен се чувствам виновна. Това е и първата книга, която купих на дъщеря си“. Когато й е нужно творческо вдъхновение се обръща към “Американски пасторал“ от Филип Рот: “тя никога не съумява да ме разочарова“.

26. ВИРДЖИНИЯ УЛФ

Познаваме Вирджиния Улф освен със собствените й творби, с критицизма й към Джеймс Джойс и Джейн Остин, но тя често говори и за книги, които обича. “Чета “Мидълмарч“ с по-голямо удоволствие, отколкото преди“ (ясно е, че я препрочита, всички така правим), пише в дневника си, а за “Прелюдията“ на Уилям Уърдсуд пише до близка приятелка: “Знаеш ли, толкова е добра, толкова е сугестивна, че просто се вкопчвам в нея, както дете се вкопчва в последна трохичка от торта. А хората казват, че е скучна!“

More Books