Best Practice in town: Дори когато на зъбите ни им

Best Practice in town: Дори когато на зъбите ни им "няма нищо", те са най-застрашени

Четем внимателно.

Гостуваме на д-р Павел Панов, основател и главен лекар в една от най-престижните столични клиники, специализирана в създаването на съвършени усмивки – Panov Dental.
Огромен опит, международно призната компетентност, индивидуален подход, който прави преживяването повече от специално - в Панов Дентал пациентът се чувства спокойно и сигурно. Средата и нивото са изключителни. Екипът от можещи дами и самият д-р Павел Панов са компетентни хора с прекрасни усмивки, при които ти се иска да си правиш зъбите непрекъснато, дори и да им няма нищо.

Точно тук намираме пресечната точка с нашата здравна тема днес – Дали дори когато на зъбите ни им "няма нищо", те не са най-застрашени поради неглижиране? Забравяме конеца, можем да минем и без задължителните три минути четкане, нямаме нужда от вода за уста и пр., защото зъбите ни са топ. Това е така, но и не е съвсем така.

Затова как трябва да поддържаме оралната си хигиена, за да имаме винаги блестяща усмивка, решихме да попитаме Д-р Панов – един от най-изтъкнатите специалисти в тази област:

Четка, конец, интрадентална четчица, дъвка, клечка за зъби - специалистите съгласувахте ли мнението си относно най-ефективния начин за почистване на зъбите след хранене? Защото това е най-важното условие да имаме жестока усмивка, нали?

Д-р Панов: Блестящата усмивка има нужда от поддръжка, която не трябва да се неглижира. Говорейки за орална хигиена е важно да започнем оттук: тя се дели на два вида – лична орална хигиена и клинична орална хигиена. Личната е тази, която ние ежедневно осъществяваме в устата си, а клиничната е тази, която извършва нашият зъболекар или хигиенист на определен период от време.

Лична орална хигиена трябва да се прави два пъти на ден - сутрин и вечер – устата трябва да се почиства старателно и задълбочено с три хигиенни средства – за почисване на зъбите, междузъбните пространства и за дезинфекция на цялата уста.

На първо място е четката за зъби, която се квалифицира по няколко показателя: според твърдостта на косъма, материал на влакната и големина на главата. Най-предпочитана е четката със средна твърдост, твърдите влакна са много агресивни към емайла и венеца, а меките четки за зъби се препоръчват само след хирургична манипулация или при сериозно възпаление на гингивата, и то само за кратък период от време. Важно е космите на четката да са от изкуствен, защото естествените влакна задържат много бактерии. Важно е също главата на четката да е малка - това позволява голяма подвижност на четката и достигане до труднодостъпни места.

Най-голямата дилема е между това дали четката за зъби да е механична или електрическа. Моето мнение е, че електрическата четка е в пъти по-ефективна от ръчната, тя има осцилиращи движения или ултразвукови трептения, които спомагат за по-добро почистване на зъбите. Съветвам и редовно да се сменя - на всеки 2-3 месеца.

Трябва да споменем нещо и за пастите за зъби. Добре е пастата за зъби да е съобразена с денталното здраве на пациента, тоест, ако пациентът има пародонтални проблеми, е препоръчително пастата му за зъби да е индицирана към тях. Ако нямаме такива проблеми, тя трябва да осигурява протекция на емайла, да го обогатява и да не позволява да се развиват кариеси. Лично мое мнение е, че пастите за зъби трябва да бъдат сменяни. Имайте предвид, че в тях има абразив. Абразивът не е в голямо количество, но все пак го има, без него не можем да почистваме зъбите си, затова хоризонталните движения по външната повърхност на зъбите е изключително вредна, защото изтърква емайла в неговата основа и води до дефекти на зъбите.

Само изборът на четка и паста ли е важен или и начинът по който ги използваме има значение?

По-важна от всичко е правилната техника за почистване на зъбите. Най-вредните навици при четкането на зъбите са хоризонталните движения по външната повърхност на зъбите, тази, която е към устните. Това води до рецесия, отдръпване на венеца, изтриване на емайла в шиечната област, тази, която е най-близка до венеца. Тези проблеми обикновено се задълбочават и прогресират бързо, затова е правилно да четкаме зъбите с вертикални и кръгообразни движения, като се четка и венецът. По този начин масажираме и подобряваме неговото кръвоснабдяване. Цветът на здравия венец е леко розов с леко зърниста повърхност; червеният цвят на венеца е първи признак за възпаление или заболяване. Движенията трябва да са нежни и неагресивни, дълго време повтарящи се, не трябва да има никакво бързане при търкането на зъбите. Общото време за миене на зъбите е между 3 и 5 минути, това е така не само за да почистим правилно зъбите, но и за да дадем време на активните съставки от пастата за зъби да се смесят и окажат благоприятно въздействие върху венеца и зъбите. Припомням, въпреки че всички са чували това: зъбите се мият сутрин след закуска, за да е непосредствено след хранене, а вечер – непосредствено преди лягане

Второто хигиенно средство, което трябва да използваме, е това за междузъбните пространства. Кажете ни какво да изберем и как да го правим перфектно?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.