Поп културният ренесанс на английския ластик

Поп културният ренесанс на английския ластик

Knit me. Dress me. Love me.  

Пуловерът с така познатата ни от детството плетка „английски ластик" (която на Албиона е позната като „Аран" по името на едноименните Арански острови) живее втори живот в света на киното, музиката и висшата мода. И това е шанс умиращият занаят от западните ирландски острови да се върне от небитието.Когато Тейлър Суифт издава забележителния си албум Folklore на 24 юли, тя повдига завесата с репликата: "Всичко се ражда във въображението"... В едно от множеството й сценични превъплъщения в клипа тя е облечена в  "жилетка, която още носи аромата на нещо безвъзвратно изгубено преди 20 години". Концепцията за албум, изграден върху образи, фантазии и въображаеми сценарии рефлектира и върху промоционалните снимки за корицата му.

Кадрите в гората, където Swift е облечена в карета, пластове дантели и плътни, топли пуловери пасват не само на атмосферата, но и на идеята за бягство от реалността и потъване в отминалите времена на уют, комфорт и покой. Жилетката, която ни пренася в тези спомени, е дискретно декорирана с името на албума на левия ревер и може да се закупи през уебсайта на Swift.

Но нека се върнем към пуловера. В един от близките кадри, където палав кичур коса пада върху очите на Тейлър, а коленете й се допират до гърдите, тя носи пуловер с много специфична и запомняща се плетка – английски ластик, по-познат като "Аран". Изборът й е повече от удачен, имайки предвид съпътстващата го история и митове. Плетката води началото си от трите малки острова Inishmor (или Inis Mór), Inishmaan (Inis Meáin) и Inisheer (Inis Oírr) край бреговете на Galway в Западна Ирландия. Традиционно произведена от неоцветена овча вълна, обикновено в кремав цвят, тя често включва плетеници като ромб, плитка или пчелни килийки. Вярва се, че тези модели са пропити с различни символи и заклинания, като се почне от благословия за успешен улов до знамения за дълбоко скрито съкровище.


Грейс Кели

Поклонникът на ръчното плетиво Хайнц Едгар Киви твърди, че корените на подобни модели могат да бъдат проследени чак до келтските плетеници, чиято традиция датира от повече от 1000 години. В действителност изглежда, че пуловерът Аран се открива и в много по-новата история; първообпазът му датира от края на викторианската ера и се увенчава с търговски успех в средата на 20-ти век, когато печели симпатиите на туристите, заминаващи си от Дъблин с желанието да отнесат късче от местната култура и традиции

Възходът на едрите плетеници

Едрите плетеници изживяват небивал ренесанс в последно време благодарение на медиите и нарастващото желание на потребителите да заменят модния "фаст фууд" с нещо наистина стойностно, в което са вложени автентичност, майсторство, много труд и старание, и най-вече уютното усещане, че сме обгърнати от топлина и безопасност.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.