Следва

Fashion Starter: Елза Хоск и страхотното й обличане

Поп културният ренесанс на английския ластик

Knit me. Dress me. Love me.  

All fashion преди 3 години

Пуловерът с така познатата ни от детството плетка „английски ластик" (която на Албиона е позната като „Аран" по името на едноименните Арански острови) живее втори живот в света на киното, музиката и висшата мода. И това е шанс умиращият занаят от западните ирландски острови да се върне от небитието.



Когато Тейлър Суифт издава забележителния си албум Folklore на 24 юли, тя повдига завесата с репликата: "Всичко се ражда във въображението"... В едно от множеството й сценични превъплъщения в клипа тя е облечена в  "жилетка, която още носи аромата на нещо безвъзвратно изгубено преди 20 години". Концепцията за албум, изграден върху образи, фантазии и въображаеми сценарии рефлектира и върху промоционалните снимки за корицата му.

Кадрите в гората, където Swift е облечена в карета, пластове дантели и плътни, топли пуловери пасват не само на атмосферата, но и на идеята за бягство от реалността и потъване в отминалите времена на уют, комфорт и покой. Жилетката, която ни пренася в тези спомени, е дискретно декорирана с името на албума на левия ревер и може да се закупи през уебсайта на Swift.

Но нека се върнем към пуловера. В един от близките кадри, където палав кичур коса пада върху очите на Тейлър, а коленете й се допират до гърдите, тя носи пуловер с много специфична и запомняща се плетка – английски ластик, по-познат като "Аран". Изборът й е повече от удачен, имайки предвид съпътстващата го история и митове. Плетката води началото си от трите малки острова Inishmor (или Inis Mór), Inishmaan (Inis Meáin) и Inisheer (Inis Oírr) край бреговете на Galway в Западна Ирландия. Традиционно произведена от неоцветена овча вълна, обикновено в кремав цвят, тя често включва плетеници като ромб, плитка или пчелни килийки. Вярва се, че тези модели са пропити с различни символи и заклинания, като се почне от благословия за успешен улов до знамения за дълбоко скрито съкровище.


Грейс Кели

Поклонникът на ръчното плетиво Хайнц Едгар Киви твърди, че корените на подобни модели могат да бъдат проследени чак до келтските плетеници, чиято традиция датира от повече от 1000 години. В действителност изглежда, че пуловерът Аран се открива и в много по-новата история; първообпазът му датира от края на викторианската ера и се увенчава с търговски успех в средата на 20-ти век, когато печели симпатиите на туристите, заминаващи си от Дъблин с желанието да отнесат късче от местната култура и традиции

Възходът на едрите плетеници

Едрите плетеници изживяват небивал ренесанс в последно време благодарение на медиите и нарастващото желание на потребителите да заменят модния "фаст фууд" с нещо наистина стойностно, в което са вложени автентичност, майсторство, много труд и старание, и най-вече уютното усещане, че сме обгърнати от топлина и безопасност.


Крис Евънс във Вади ножовете, 2019г.

„Има ясен паралел между т.нар. регионализъм, изразяващ се в стремеж към „бавно хранене" с местни екологични продукти от малки ферми и дори от собствени градини, и страстта по ръчното плетене", разказва пред Vogue Естер Рътър, автор на книгата "Злотното руно", в която разкрива тайните на самобитния занаят. „Хората искат да се измъкнат от хватката на бързата мода, да придобият нови умения, да прегърнат и преоткрият женствеността, и да носят уникални ръчно изработени неща, които не могат просто да се купят от ъгъла."

Авторът се промъква зад кулисите на висшата мода, където плетивото също царува. Редица брандове, включително Селин, Том Браун и Раф Симънс в момента предлагат плетива от Аран. Те обаче заемат централно място в колекцията на Симон Роша Есен/Зима 2020, вдъхновена от ритуалите и разказите за Аранските острови.


Thom Browne, A/W 2020

"Вдъхнових се от мистиката на Аранските острови още от времето, когато изучавах моден дизайн, а траурните традиции в тази част от света повлияха колекцията, която подготвих по случай дипломирането си. Оплаквачките от тези острови боядисват в черно фустите си и ги носят на главата като воали", казва Роша пред Vogue. "[В] тази колекция аз пренесох преклонението си към морето и силата му да ни отнеме от сушата, също като в поемата на JM Synge "Riders to the Sea", където то взема рибарите от семействата им и ги завлича в дълбините си... Така започнах са изучавам плетките от Аран и създадох "спасителни жилетки" от причудливи плетеници." Резултатите от труда й буквално спират дъха с богато декорираните жилетки и шалове, покрити с тънки воали от памук и сатен.


Симон Роша

Произведенията на Synge също са повлияни от легендите, съпътстващи плетивата. Митовете, че рибарите, които са се удавили в морето, биха могли да бъдат идентифицирани по уникалните плетеници на пуловерите си, заемат ключово място в пиесата от 1904 г.,където героят бива разпознат по шарките на чорапите, изплетени за него от сестра му. Този тип истории са перфектен пример за сливането на история, фолклор и дълбоката социална значимост, произтичаща от занаята на две куки.

Запазване на традицията жива

Роша е част от новото поколение дизайнери, които се връщат и преоткриват старите техники. "Традицията и майсторството в Ирландия са основата на креативността на тази страна", изтъква тя. "Интересно е да се отдава полагащото се уважение към традициите, но е важно да ги интерпретираме по съвременен начин, за да станат част от ежедневието ни".


Simone Rocha, A/W 2020

И докато Роша ги преоткрива, мнозина се посвещават на съхраняването им в продължение на десетилетия. Ан О'Мейл е собственик на едноименния магазин Ó'Máille в Голуей, който продава ръчно плетени пуловери Aran. От онези, които са любими на актьорите Джон Уейн и Морийн О'Хара.  "За последните 82 години семейството на Мейл развива процъфтяващ бизнес, работи в тясно сътрудничество с плетачите, които прекарват дълги часове у дома, влагайки част от душата си в своите уникални дрехи", казва тя. "Имах щастието да се срещна лично и да поздравя моите плетачи, и да похваля труда и вниманието им към детайлите. Семейният ни бизнес е едно цяло с живота на поколения квалифицирани ирландски плетачи. За съжаление последното поколение."

Както Мейл посочва, много облекла, описани като автентичен, ръчно плетен Аран, често се правят машинно, изработени от произволен брой различни по вид прежди, вместо от автентичната, грижливо селектирана овча вълна. "Както става с почти всичко в наши дни, определенията и изискванията за оригиналност на дрехите стават все по-разтегливи, а сравнително либералния режим поставя в неизгодно положение онези, които все още творят оригиналните плетива."

В контекста на пандемията и драстичния ѝ ефект върху туристическата индустрия, компании като Ó'Máille страдат много, тъй като броят на клиентите рязко намалява. Единствената им надежда е, че фигури като Тейлър Суифт се обръщат все повече към плетивата, което пък ще увеличи популярността на малките занаятчийски кооперации, съхраняващи традицията жива.

More All fashion