Следва

Бела Хадид - готова за пак-на-училище

Историята зад зашеметяващия сватбен тоалет, сътворен от YSL за Бианка Джагър

Трудно ще намерите по-впечатляващ булчински костюм от този, носен от Бианка Перес-Мора Масиас на 13 май 1971 г.

All fashion преди 3 години

Бъдещите булки, които търсят перфектната сватбена рокля с желание да избягат от строгите канони на традицията, е добре да научат историята на одеждата от две части, ушита от Ив Сен Лоран специално за никарагуанската социалистка, която се жени за Мик Джагър девет месеца след като го среща на рок концерт във Франция.

Съществуват твърде малко фотографии на двойката, бързаща да избяга от папараците на излизане от обредния дом на Сен Тропе, който по силата на френските закони остава отворен за обществеността в този ден въпреки звездното бракосъчетание.


Сър Мик Джагър: Живот в снимки


В наши дни емблематичната сватбена визия на Бианка Джагър вдъхновява екстравагантния костюм с панталон в цвят горчица на Емили Ратайковски за собствената й брачна церемония, включително шапката с широка периферия, която също е заимствана от шедьовъра на YSL.


Сватбената церемония в Сен Тропе, 13 май 1971 г.

Но повечето хора не си дават сметка, че в паметния ден Бианка Джагър изобщо не носи панталон, а пола в слонова кост.

Бременна в четвъртия месец с дъщеря си Джейд, Джагър избира удобството. Разкроената пола е увенчана с класическото по онова време сако Le Smoking на Yves Saint Laurent, което дебютира само четири години по-рано на модния подиум, предизвиквайки вълна от противоречия в модните среди. По-късно Хелмут Нютон издига Le Smoking в ранг на андрогинна икона и със сигурност никой през 1971 г. не си го представя като част от булчинския стил - камо ли ако се носи на голо.


Бианка и Мик Джагър, 1971г.

Според градската легенда дизайнерът създава и риза от слонова кост за да направи ансамбъл, но тя е съблечена от булката поради подранилата лятна жега. Като живо олицетворение на безгрижния стил, Бианка просто закопчава сакото, добавяйки шапка с широка периферия и воал, в съчетание със сандали с каишки и отворени пръсти.


Животът, както беше: 7 велики тоалета на Бианка Джагър


Елегантната сватба днес може да изглежда малко екстравагантно, най-вече благодарение на госпожа Джагър и маестро Сен Лоран. Смелият за онова време избор на булчинско облекло задава тренда на нова модна ера, в която властват освободените от предразсъдъци жени. А сватбената визия става все по-откровена и забавна. И безкрайно, наистина, шик. От най-хубавия - френския шик. 


Бианка и Мик Джагър, 1971г.

Джагър, разбира се, се превръща в една от най-бляскавите фигури на 70-те години, звезда от Студио 54 и муза на Анди Уорхол, и до днес неотменна част от непрекъснато променящия се моден пейзаж. Но нещата всъщност тръгват от този ден. И този костюм. 


Днес Анди Уорхол щеше да навърши 86. Да си припомним за автора в музи...


 

More All fashion