Следва

"Салваторе: обущарят на мечти" - подкаст за легендарния живот на Салваторе Ферагамо

Филмовият фестивал във Венеция започна. Ако си носим маските, гледаме страхотна програма!

Маските са задължителни, на прожекциите ще спазваме дистанция, а дистанционните термометри ще са през цялото време там, за да бъде кино фестивалът колкото прекрасен, толкова и безопасен. 

Movies & TV преди 3 години

На филмовия фестивал във Венеция посетителите ще са подложени на строги мерки, за да бъде намален рискът от разпространяване на вируса, след като вече почти всяка европейска страна се сблъска с определен брой случаи, дори и след месеци изолация и хиляди промени и забрани. Приемаме го, защото е изкуство, и защото го обичаме!

Всичко това създаде безпрецедентни трудности на организаторите на феста и превърна събитието от едно от най-големите и звездни такива в, може би, единственото. Те изпратиха специален инструктаж на всички бъдещи гости, включващ информация за всичко важно – от преминаването през термоскенерите (което е успешно само при телесна температура по-малка от 37.5°C), през детайлите какво-как-защо да правим на място и как да действаме при определени ситуации. Напомнят, че маските за задължителни през цялото време, дори и на открито, и не е ясно ще бъде ли позволена консумацията на храна и напитки.

Ясно е какво ще се случи, ако има заразен, но непроявил симптоми, но организаторите уверяват, че има система, по която следят състоянието на всички посетители. Всички, идващи за фестивала от друга страна, трябва да се подложат на задължителен тест за Covid-19 преди пътуване и непосредствено след пристигане.



Помним, че Кан взе решението да проведе фестивала онлайн тази пролет, когато беше първата вълна на вируса на континента, но Венеция отказа да отмени, отложи или проведе онлайн събитието и вместо това поема риска с надежда индустрията да се възстанови поне малко от удара, който преживя.

На откриването организаторите, включително най-големият от Кан, Тиери Фермо, ще застанат един до друг, за да “отдадат вниманието си на кино изкуството в знак на солидарност към глобалната филмова индустрия“ обявяват от събитието.

Венецианският фестивал печели репутация като прекрасно събитие  през последните години, когато начело е Алберто Барбера, както и за последен път тази година. Филмът “Жокерът“ (2019) обра 8-минутни овации на тамошната си премиера и спечели наградата Златен лъв, което даде тласък на главния актьор, Хоакин Финикс, да се впусне в надпреварата за Оскар. Миналата година видяхме също Брад Пит във филмите “Към звездите“ и “Истината“ на Хирокадзу Корееда, които откриха фестивала и загряха обстановката за филми като “Пералнията“, “Семейна история“ и “Кралят“.

Жалко е, но тази година много големи имена и водещи студиа от индустрията правят стъпка назад. Наградите Оскар и Наградите на Британската академия са отложени до април 2021-ва и студиата са принудени да формулират нови стратегии за тазсезонното награждаване, повечето от които са да не показват все още продукциите си на екран.

Най-много се влънуваме за Тилда Суинтън, която получи огромно жизненоважно признание за 30-минутния филм на Педро Алмодовар – “Човешки глас“ и Ванеса Кърби от “Короната“, участваща в два филма от програмата на събитието. Направо можем да им се наситим! Погледът ни спират и режисьорският дебют на Реджина Кинг - “Една нощ в Маями“, документалният филм на Алекс Гибни “Луд, а не побъркан“ и “Салвадор: обущарят на мечти“ на Лука Гуаданино – искаме да се гмурнем във всеки от тези филми и да се опияним от гениалността и магията им отново и отново...

Драмата от миналогодишния фест е липсата на признания и награди за жените режисьори, защото само две от наградените произведения (от общо 21) са режисирани от жени – “Бебешки зъби“ на австралийката Шанън Мърфи и “Пефектният кандидат“ на Хайфаа ал Мансур.

Тази година това се промени драстично и 8 от 18 от наградените филми са продукция на жени – “Ездачът“ и “Nomadland” са едни от които. Журито е водено на Кейт Бланшет, а британката Джоана Хог е в екипа, отговарящ за наградата Златен лъв. Много повече жени и ние сме много по-щастливи!

Има ли риск при посещаване на фестивала във Венеция? Може би, малко. Бихме ли се впуснали в това приключение (спазвайки, разбира се, всички мерки)? Ооо, да!

More Movies & TV