Следва

Къде са коленете на Натали Портман?! Photoshop ли бе!

Какво се случи в модата през изминалата 2009 г. и какво да очакваме в 2010-та

Поредната година в Голямото модно царство отлетя и този път по-бързо от всякога...

All fashion преди 14 години

Поредната година в Голямото модно царство отлетя и този път по-бързо от всякога – сезоните като че ли се сливаха и тенденциите се появяваха и изчезваха в най-различни и неочаквани времеви моменти – като сандалите, които недочакаха лятото и се появиха още миналата зима, както и тенденцията на голите крака, която решително навлезе през есента.

И докато спомените ни още са пресни, ето как мина нашата модна 2009.

Винаги сме били с две ръце за еклектиката, а и съвременната мода я обожава.

Затова не се изненадахме, когато видяхме зимните сандали, хванати за ръка с кожената шапка с косъм.



Наред с нетърпеливите сандали, ботушите над коляното се появиха още през пролетта, но циментираха хитовата си позиция през есента като се превърнаха в задължителни за зимата.



След споменаването на Сандала се сетихме и за последната клюка около него. Ако до скоро той задължително се издигаше на висок ток, то от пролетта е поел в нова насока и въвлича след себе си всички обувки. Така че не бързай да изхвърляш римските си сандали от миналата година, както и балеринките, те остават!

Ако все пак държиш да си нависоко, през 2010 се завръщат стабилните обувките на платформа. А за да не ти е студено през пролетта на 2010, няма, ама никакъв, проблем да си ходиш с чорапки дори в сандалите. От тази пролет те са първи приятели. Е, има проблем, ако са хавлиени или много тънки крепнайлонови, но ако са някъде в модната среда, давай!



През лятото на 2009 роклите бяха дълги и широки, а през зимата дължината им драстично намаля до тесни мини модели, като с предимство се ползваха тези с едно рамо. А голите крака се пазеха от студа с плътни чорапогащници, често дори раздрани, клинове и легингс, като трите пратиха в трета глуха тънкия прозрачен чорапогащник с телесен цвят.



Пълната противоположност на легингс - шалварите не отстъпиха нито от подиумите, нито от улицата като често ги виждахме комбинирани с други етно елементи. Страстта към древността удари едно рамо на древния фолклор и през 2009-та усетихме силното присъствие на ориенталски, древногръцки и римски мотиви, както и препратки към горещите Испания, Мексико и Африка.

Така през първата половина на година се наложиха топлите златисти цветове, различни нюанси на бежово и бяло, както и много яркото синьо, жълто и зелено. Любопитството към тези култури не отпада и през 2010, но сега се насочваме повече към изтока – Индия се оказва доста модно привлекателна.



Кожата се разхождаше навсякъде – както по чанти и обувки, така и по краката под формата на клин, панталон, като рокля или яке.

Изобщо 2009 беше нейната година, като от време на време споделяше царския трон с господин Гащеризон, но относно него модната тълпа не беше особено единодушна и докато го приветстваше със силна любов през лятото, зимата бързо го загърби.

Но на него май повече му харесва в модното, отколкото в автомобилното царство, та затова си го запази и за тази година.



Дрехите бяха украсени предимно от разноцветни камъни и ресни, които или присъстваха като елемент, примерно при Etro пролет-лято 2009, или обсипваха цялата дреха като при Jil Sander. Тях заедно с перата и космите ще виждаме и през 2010, но в по-умерени количества.



Аксесоарите през 2009 се характеризираха предимно с думата архитектура, що се отнася до бижутата, те бяха големи, масивни и обсипани с камъни.

По диадемите се появиха се заешките, мики маус, котешките и т.н. уши. Чантите бяха пликове, а обувките високи, с най-красивите и страни токове, които модната история бе виждала.

През тази година аксесоарите ще бъдат по-умерени, с изчистени линии без излишно претрупване, а чантите запазват малкия размер.



През 2009 беше ОК дамите да се разхожда в раздрани джинси, особено ако са на гаджето, както и в неговото сако, и в неговата риза, изобщо често се посягаше към неговия гардероб и наред с него и към военния (към който имаха слабост още от миналата зима), който се отрази особено на саката и палтата, които наред си пришиваха два реда копчета, еполети и пискюли.



Трендът, на който със сигурност ще се насладим и през 2010, е прозрачното и то навсякъде, единодушни са Боговете, тогава се налагат и много късите панталони, граничещи с размерите на бельо. Последното също ще се вижда всякак.

Така че, който каквото иска да покаже, ще има адекватната модна възможност тази година.



През 2009 геометричните форми, се опитаха да изпъкнат над ефирните, но през 2010 облеклата се споразумяха на равенство, така че ще имаме избор между стабилна архитектура и нежна романтика. Остават многото драперии, както й раздраните дрехи, а ако ще има колан, той задължително ще се увива около талията.



Навитите ръкави и навити крачоли станаха любимци на улицата и дизайнерите видяха това, ето защо тази пролет не само стрийт стайл блоговете, ами и подиумите ти крещят НАВИВАЙ!

Не отстъпва и дългото сако, то се разхожда по улиците през есента и зимата, но ще има повече от 15 минути слава и през пролетта, особено ако е с подплатени рамене (ако още не си се сдобила с такова, моментът е сега или никога, особено в разгара на зимните намеления).



И като казахме подплатени рамене, се сетихме за роклите на роклите Balmain с металически отблясъци, а повярвай ни металното ще е модерно. Ако не на нас, повярвай на C'N'C Costume National, Ferre, Gucci, Versace.

Kris Van Assche, Junya Watanabe, Akris, Sonia Rykiel

Не можем да ти кажем какви други цветове ще отсее пролетта, но ясно си спомняме какво се случи на Великите Модни Дебати (така наречените модни седмици) миналата есен.

Едни крещяха бяло, други се провикнаха черно.

Тогава излязоха трети и казаха да ги смесим. И докато те се чудиха около цветните крайности, други се колебаеха между ярките и пастелни цветове, внесени от етно 2009.

Задължителни се оказват принтовете, които изскочиха от уличните стилове и се приземиха стабилно на подиума.



2009 беше годината на Популярните дами. От едната страна имахме Лейди Гага – поп „чудовището”, което се появи от нищото успя се издигна до модна икона, вдъхновя дизайнери и приравни думата „скандално” с „нормално”, като в един момент дори спря да изненадва с модните си хрумки,а заедно с Дивата Бийонсе издигнаха в култ дамското боди.

Риана изведнъж също предяви претенции за модна икона, като от невинното момиченце, с което я свързвахме в началото на кариерата й, се превърна в Рок Дива, като почти не пропусна ревю от Парижката седмица на модата.


Снимка от сесия на Vogue

От другата страна стои гордо, стилно и модерно първата дама на САЩ, госпожа Мишел Обама. Тя разби скучния дипломатически етикет, като не само избягаха от клишето костюм с пола, но и подкрепи много млади дизайнери, сред който Jason Wu.

Критиците казват, че именно бялата рокля на 26-годишния дизайнер, с която Мишел се появи на встъпителния бал на президента, ще остане в историята.



Освен Jason Wu, David Koma, Mark Fast, Meadham Kirchhoff имаха своите звездни моменти през 2009. Дипломиралият се през 2009 David Koma стана любимец на дивите, които ти изброихме по-горе, а Mark Fast изненада Лондон с ревю с пълни модели. Можем само да гадаем как ще се развият нещата през 2010, но прогнозите са обещаващи.



През последната година българската мода се раздвижи, все повече имена изгряват, другите се затвърждават. Много харесваме работата на момичетата от Garderob, на дизайнерите от кръга на Нели Митева и Мариела Гемишева и други.

Част от тях ти показахме в нашата тематична седмица посветена изцяло и само на българската мода, а другата ще продължаваме да представяме и за напред, защото иначе е жалко.



През 2009 силно се усети влиянието на блоговете, киното и телевизията върху модата. Не само гласът на модните блогъри започна да се чува, но деца като 13 годишната Тави получиха места на първите редове на ревюта и възможност да създават истинска модна критика, доколкото можем да я наречем такава, в издания като Harper’s Bazaar.

Вампирската сага Twilight и сериали като Клюкарката, подтикнаха тийнейджърите по цял свят, а и не само, да залитнат по готик стила или висшата мода.



През 2009 модният свят се сблъска и с две големи модни загуби. Едната - Lacroix обяви фалит, лейбълът така и не намери финансова подкрепа.

Другата – глобална. Отиде си Кралят на Попа. Явлението Майкъл Джексън повлия на всеки аспект на културния свят, като всичко което правече имаше едно основно послание – толерантност.



Повече толерантност си пожелаваме и ние през новата 2010 – един към друг, към различните, към можещите и към учещите се.
 

More All fashion